Χριστούγεννα so British! 15/12/2010

Ο Κώστας Σφαλτός, υποδιευθυντής του «Dorchester», ξεναγεί τον Χάρη Σταυρίδη σε μερικές από τις... πιο αγγλικές συνήθειες στο χριστουγεννιάτικο Λονδίνο.

banner

Οι καλύτερες βόλτες είναι αμέσως μετά το απογευματινό τσάι, δηλαδή γύρω­ στις 5.30, οπότε έχει πέσει ήδη το σκοτάδι και κυριαρχούν τα χριστουγεννιά­τικα φώτα. Ξεκινήστε το πρόγραμμα σας με το εορταστικό απογευματινό τσάι στο «Dorchester». Εκεί οι γονείς μπορούν να αφεθούν σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα, βλέποντας τον κόσμο να πηγαινοέρχεται, ενώ τα παιδιά απελευθερώνουν τη φαντασία τους δημιουργώντας και διακοσμώντας τα δικά τους gingerbread μπισκότα, με τα οποία θα στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο λόμπι του ξενοδοχείου. Στη συνέχεια, περπατήστε από το Mayfair μέχρι το Shepherd’s Market, κάνοντας στάσεις στις New και Old Bond Street για χάζι στις βιτρίνες των επώνυμων μπουτίκ.

Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το Burlington Arcade, το οποίο άνοιξε το 1819 και διατηρεί μια αναλλοίωτη από το χρόνο «being British» αίσθηση. Είναι πάντα όμορφα διακοσμημένο και γεμάτο με επιλεγμένες βρετανικές εταιρείες­ που ξεχωρίζουν για τη μοναδικότητα­ και την ποιότητα κατασκευής τους. ­Μετά, πάντα στο Piccadilly, κινηθείτε προ το ναό του St. James. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να βιώσετε μια πραγματικά χριστουγεννιάτικη εμπειρία ακούγοντας τα κάλαντα. Μπορείτε ακόμη να πάρετε ένα ταξί για το Charing Cross Pier και να σαλπάρετε κατά μήκος του Embankment μέχρι το Greenwich. Το σκηνικό θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστο... Ατελείωτες εναλλαγές μεταξύ κλασικής και σύγχρονης αρχιτεκτονικής, φώτα, γέφυρες, το City – τα πάντα ξεδιπλώνονται μπροστά σας.
Το ίδιο το Greenwich αποτελεί ιδανική απόδραση για όσους θέλουν να κάνουν ένα σύντομο διάλειμμα από τη φασαρία του κέντρου. Η βικτοριανή αρχιτεκτονική κυριαρχεί στο κέντρο της πόλης, το οποίο εκτείνεται μέχρι τα δυτικά του πάρκου και το Royal Naval College. Εκεί θα συναντήσετε στενά δρομάκια, μικρά εστιατόρια και καφέ καθώς και αρκετές μικρές, αλλά ιδιαίτερες μπουτίκ.
Επιστρέφοντας στην πόλη, μπορείτε βέβαια να επιλέξετε και μερικές κλασικές αξίες. Μία από αυτές είναι και το Harrods, το οποίο έχει παράδοση με το Christmas Grotto, όπου τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν τον Άγιο Βασίλη, να βγάλουν φωτογραφίες μαζί του και να πάρουν από ένα δώρο. Ενδιαφέρον έχει και το Winter Wonderland στο Hyde Park: εκεί θα βρείτε το μεγαλύτερο ice rink του Λονδίνου αλλά και μια παραδοσιακή γερμανική χριστουγεννιάτικη αγορά.

banner

Χάρης Σταυρίδης