Νέα από τη Βιένη 02/12/2010

Και μπαρόκ, και hip... Η Βιένη δεν ζει μόνο στη μαγεία των Χριστουγέννων αλλά και στον πυρετό των openings. Πού θα βρείτε το καλύτερο πειραματικό sushi; Και ποιο club διεκδικεί τώρα τις δάφνες των beats;

  Mακέτα από το πολυαναμενόμενο «Sofitel Vienna Stephansdom», το οποίο ανοίγει στα μέσα Δεκέμβρη
Mακέτα από το πολυαναμενόμενο «Sofitel Vienna Stephansdom», το οποίο ανοίγει στα μέσα Δεκέμβρη

Σίγουρα η πιο σημαντική άφιξη είναι το «Sofitel Vienna Stephansdom» (www.sofitel.com). Σχεδιασμένο από τον Jean Nouvel, αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Δεκέμβρη, έπειτα από αρκετές αναβολές. Εντελώς φουτουριστικό­ το roof garden, με εντυπωσιακά παιχνίδια με το φως και videos από τον Ελβετό Pipilotti Rist, ενώ η παρέμβαση του γνωστού landscape designer Patrick Blanc σημαίνει ότι θα δείτε έναν κάθετο κήπο με 20.000 είδη φυτών!

 Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Ch. Petz στο «Holy Moly»
Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Ch. Petz στο «Holy Moly»

Δεν χρειάζεται να περπατήσετε πολύ από το «Sofitel» για το εξίσου φρέσκο εστιατόριο-μπαρ «Holy Moly» (www.badeschiff.at). Εκεί ο βραβευμένος με Michelin σεφ Christian Petz παράτησε το μέχρι πρότινος glamorous και καθωσ­πρέπει βίο του για να κυκλοφορεί με λερωμένα T-shirts (έγινα μάρτυρας σε αυτό) και να προσφέρει πολύ καλό φαγητό (φημίζεται για τα πιάτα­ με εντόσθια) σε ακόμη καλύτερες τιμές. Όταν τον ρωτάω πώς κρατάει τις τιμές χαμηλά, γελάει. «Χρησιμοποιώ ποιοτικά, αλλά όχι ακριβά υλικά, δεν πληρώνεις για ακριβά μαχαιροπίρουνα και η διακόσμηση, όπως βλέπεις, είναι απλή», απαντάει. Όλο το σκηνικό είναι χαλαρό, από το σέρβις μέχρι το design, ενώ στο υπόγειο υπάρχει ένας χώρος όπου γίνονται μικρά live.

 To hip club «Pratersauna»
To hip club «Pratersauna»

Σε απόσταση αναπνοής, κι επίσης πάνω στο ποτάμι, βρίσκεται και το νεότερο απόκτημα­ του επιχειρηματία, το οποίο κρύβεται πίσω από το πολύ δημοφιλές «Motto» αλλά και το «Kunsthalle Cafe». Το «Motto am Fluss» (www.motto.at/mottoamfluss) είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο που θυμίζει σκάφος, στον πρώτο όροφο του οποίου ο σεφ (μαθήτευσε δίπλα στον Alain Ducasse) αρέσκεται να μαγειρεύει ελαφριά και σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ το καφέ του δευτέρου αξίζει μόνο και μόνο για τη θέα του.

 «Motto am Fluss», ένα resto με προσωπικότητα και τέλεια θέα
«Motto am Fluss», ένα resto με προσωπικότητα και τέλεια θέα

Αν ψάχνετε για καλό ασιατικό, το «Dots» (www.dots-lounge.com) προσφέρει πειραματικές γεύσεις και σύγχρονο περιβάλλον με ηλεκτρονική μουσική, ωραία κοκτέιλ και μια μικρή ωδή στην pop art. Βραβευμένο, πάντως, είναι­ το «Kim Kocht» (www.kimkocht.at), με δύο locations: μπορείτε να πετύχετε την κ. Kim να μαγειρεύει στο μικρό κατάστημα στο Naschmarkt – κυρίως το μεσημέρι του Σαββάτου.
Όσο για το clubbing; Η καλύτερη ημέρα για να επισκεφθεί κάποιος το «Passage» (www.sunshine.at) είναι η Τετάρτη, καθώς τις υπόλοιπες ημέρες θυμίζει περισσότερο παιδική χαρά­. Ο ήχος του παραμένει εξαιρετικός, αλλά το ίδιο το club (από ό,τι λένε οι ντόπιοι) δεν είναι­ πλέον το πιο hyped. Σε πιο εναλλακτικό ύφος, αλλά στην κορυφή της δημοτικότητας είναι το «Pratersauna» (www.pratersauna.tv), το οποίο –αν και δεν μπορεί να καυχηθεί για το design του– προσφέρει σίγουρα άποψη και ατμόσφαιρα. Ξεχωρίζουν οι διαστημικές (κοινές για άντρες και γυναίκες) τουαλέτες του, όπως και η γκαλερί με τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

Χάρης Σταυρίδης