Μονοήμερη στη Στερεά σε 4 στάσεις Updated 23/02/2018

Κι αν μείνατε στην Αθήνα, μπορείτε πάντα να κάνετε τη μικρή ταξιδιωτική σας έξοδο. Ένα μονοήμερο drive από τη Λιβαδειά μέχρι την Ιτέα θα σας προσφέρει υπέροχες εναλλαγές ενσταντανέ. Θαλασσινά τοπία, βυζαντινά μνημεία αλλά και λαχταριστά ντόπια αρνάκια στη σούβλα…

banner

1. Βυζαντινό έαρ

Πρώτη μας στάση η μονή Οσίου Λουκά, 10 χλμ. έξω από το Δίστομο. Ένα μοναδικό βυζαντινό μνημείο, από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, και βρίσκεται σε πανέμορφη τοποθεσία, στην άκρη ενός χαμηλού γκρεμού, αγναντεύοντας τα γύρω βουνά και τον αχανή ελαιώνα. Τα αυστηρά ψηφιδωτά του καθολικού (του κεντρικού ναού δηλαδή) και του καλοφτιαγμένου μικρού μουσείου ακριβώς δίπλα θα ενθουσιάσουν όλους όσοι ενδιαφέρονται για την τέχνη, αλλά η κεντρική περίκλειστη πέτρινη αυλή και τα αρχαία παράθυρα με τα λεπτά φύλλα αλάβαστρου να διαχέουν το φως θα γοητεύσουν όσους αναζητούν ατμόσφαιρα.

2. Γυμνά βράχια και θάλασσα

Επιστρέφοντας στο Δίστομο, πάρτε τον παλιό δρόμο για Ιτέα (περίπου 30 χλμ.). Όσοι θέλετε να πιείτε καφεδάκι σε σκηνικό καλοκαιριού στρίψτε στην παράκαμψη για Αντίκυρα, διαφορετικά συνεχίστε για Δεσφίνα. Στο πρώτο κομμάτι ο δρόμος περνά από ένα γυμνό ημιορεινό τοπίο, όμως στα τελευταία χιλιόμετρα από Δεσφίνα μέχρι Ιτέα το τοπίο είναι μεγαλειώδες. Κατηφορίζετε τις φουρκέτες που είναι χαραγμένες σ’ έναν κατακόρυφο πέτρινο όγκο και μπροστά σας ανοίγεται ο Κορινθιακός Κόλπος. Αν πεινάσατε κιόλας, στην κεντρική πλατεία της Δεσφίνας θα βρείτε ψησταριές στη σειρά – όλες εγγυημένες. Διαφορετικά γυρίστε πίσω^ ώρα να ανακαλύψετε τον Καρακόλιθο.

banner

3. Καρακόλιθος στη σούβλα!

Ο μικροσκοπικός αυτός οικισμός βρίσκεται πάνω στον παλιό δρόμο Λιβαδειάς-Αράχοβας, λίγα χιλιόμετρα μετά το Δίστομο (βάλτε σημάδι το μνημείο πεσόντων που βρίσκεται στο νέο δρόμο Λιβαδειάς-Αράχοβας, όπου θα βρείτε και την ταμπέλα προς Καρακόλιθο). Εδώ, λοιπόν, υπάρχει άλλη μία εστία ορκισμένης κρεατοφαγίας. Πιο φημισμένος ο «Καρακόλιθος» Ανδρέου. Αρνάκια, κατσικάκια και υπέροχα κοκορέτσια στριφογυρίζουν στις σούβλες, ενώ οι ψησταριές ψήνουν ντόπιες μπριζόλες. Η περιοχή έχει πολύ πράσινο και άφθονα νερά, οπότε το χάζι επιβάλλεται.

4. Ο τελευταίος καφές στην Κρύα

Οι πηγές της Κρύας στην πάνω πλευρά της Λιβαδειάς είναι από μόνες τους προορισμός για μονοήμερη εκδρομή. Περπατάς στα πλακόστρωτα, δίπλα σε καταρράκτες, κάτω από τα πλατάνια, επιλέγεις το καλύτερο πόστο και πίνεις λοιπόν, τον καφέ σου χαλαρά^ το ταξίδι της επιστροφής δεν είναι ούτε 90 χλμ., όλα σε καλή εθνική.

banner
banner