ΝΥΜΦΑΙΟ 23/10/2003

πάντα κορυφαίο

Το φοβερό βλαχοχώρι στο Βίτσι, που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης, προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές συγκινήσεις. Φύση συναρπαστική και τουριστική υποδομή από τις καλύτερες σε χωριό. Μετά την τελευταία μας επίσκεψη, σας θυμίζουμε τα κλασικά και σας ενημερώνουμε για τα καινούργια.

Το όμορφο Νυμφαίο, πάνω στις κορυφογραμμές του Βίτσι, σε υψόμετρο 1.350 μ. και με τις οξιές να οριοθετούν την κατοικημένη περιοχή από το παρθένο δάσος, δεν είναι πια και τόσο αθέατο όσο το παλιό όνομά του (Νιβαέστα ή Νέβεσκα) σημαίνει στα βλάχικα. Αρκετά πούλμαν σταματούν πια στην είσοδο του χωριού και ένα πλήθος με φωτογραφικές μηχανές και καταναλωτική διάθεση χάνεται στα δρομάκια. Μόνο που το φαινόμενο είναι στιγμιαίο. Σε λίγο το χωριό επανέρχεται στους κανονικούς του ρυθμούς, με τους λίγους φαν που τα ξενοδοχεία του μπορούν να αντέξουν.
Για όσους δεν ξέρουν τι εστί Νυμφαίο, να πούμε ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας και ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Η ιστορία του μοιάζει λιγάκι με παραμύθι -αλλά ευτυχώς με happy end. Πρωτοκατοικήθηκε το 1385 και από τότε κατέχει μια πλούσια και σημαντική θέση στην ιστορία του τόπου, με κορύφωση τη μεγάλη του οικονομική άνθηση, από τον 18ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού, όταν οι Νεβεσκιώτες έμποροι εξαπλώθηκαν σε Δύση και Ανατολή. Τα σπίτια τους, αστικά αρχοντόσπιτα, γέμισαν με πανέμορφα έπιπλα, στολίστηκαν με μοναδικά κομμάτια, ενώ τα χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή μόδα. Αν μπείτε στο εντυπωσιακό μικρό Μουσείο του χωριού, τότε θα καταλάβετε για τι ακριβώς μιλάμε. Το ίδιο θα νιώσετε αν μείνετε στον ξενώνα "Αθηνά", ένα από τα ομορφότερα σπίτια του χωριού που ανακαινίστηκε κρατώντας με θαυμαστό τρόπο το χαρακτήρα του.
Να σας πούμε ότι θα βρείτε δωμάτιο για το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου, θα είναι ψέμα. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε από τώρα για τις γιορτές των Χριστουγέννων ή για κάποιο πιο "εκτεταμένο" γουικέντ.

banner

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ

 • Καθημερινά όλο και κάποιο καινούργιο σπίτι-στολίδι ξεφυτρώνει. Ευτυχώς που άδεια οικοδόμησης βγάζει πια μόνο η Εφορία Νεώτερων Μνημείων. Έτσι προστατεύεται η εικόνα του χωριού.
 • Η διαδρομή από το χωριό μέχρι τον Αρκτούρο (από τις ομορφότερες περιπατητικές διαδρομές μέσα σε δάσος οξιάς) έχει πλακοστρωθεί και έχει μετατραπεί σε ένα πανέμορφο καλντερίμι (τέρμα η λάσπη). Η περίφραξη του πάρκου με τις αρκούδες έγινε πια με ξύλινους πασσάλους.
 • Δίπλα στο μπαράκι "Άτι" άνοιξε η ταβέρνα της Παρασκευής Γκερσάνη με πίτες και γλυκά που θα σας μείνουν αξέχαστα. Η κυρία Παρασκευή στην κουζίνα, τα παιδιά στη μικρή σάλα.
 • Βρήκαμε πολύ καλύτερο το φαγητό στο κοινοτικό εστιατόριο και ξενώνα "Νέβεσκα" -και το κόκκινο χύμα ξινόμαυρο της περιοχής πάει τέλεια με τις πανσέτες στα κάρβουνα.
 • Τα "Λινούρια", το καφενείο-ξενώνας στην είσοδο του χωριού, έχει αναβαθμίσει σημαντικά τα δωμάτιά του -και μάλιστα αυτά στο καινούργιο κτιρίο είναι και πολύ καλά.
 • Τα περήφανα άλογα του ιππικού ομίλου είναι πια στη διάθεση του κάθε επισκέπτη που θέλει να καλπάσει στο δάσος.
 • Αγοράσαμε φακές, φασόλια και βότανα από το Συνεταιρισμό Γυναικών και τα βρήκαμε τέλεια.
 • Ο Γιάννης και η Αθηνά ξαναφρεσκάρουν το υπέροχο σπίτι της γιαγιάς Αθηνάς. Αφήσαμε εκεί τη ζωγράφο που συντηρούσε τις μοναδικές νωπογραφίες στους τοίχους του σαλονιού.
 • Κλείσαμε τα μάτια και ονειρευτήκαμε κάτι μοναδικό. Τη δημιουργία μιας μικρής λίμνης κοντά στο χωριό, σε ένα ξέφωτο στην καρδιά του δάσους (δεν είναι ακόμα σίγουρο, αλλά γίνονται συζητήσεις και μελέτες).

  Έλλη Μπουμπουρή
  eboubouri@athinorama.gr

  IΝFO
  Πώς θα πάτε
  Με αυτοκίνητο από Αθήνα, μέσω Κοζάνης, 540 χλμ. Με αεροπλάνο μέσω Κοζάνης.
  Πού θα μείνετε
  Πολυτελή διαμονή θα εξασφαλίσετε στο La Moara (23860/ 31377). Ατμόσφαιρα και φιλικότητα στον ξενώνα Αθηνά, ένα υπέροχο αρχοντικό σπίτι 100 χρόνων (23860/31141). Κλασικά μεγάλα δωμάτια στα Λινούρια (23860/ 31133), Εντερνέ (23860/ 31230), Νέβεσκα (23860/31442).
  Πού θα φάτε
  Πολύ καλό φαγητό, καλό σέρβις και καλά ενημερωμένη λίστα κρασιών θα βρείτε στο μαγαζί-έκπληξη της περιοχής, τον Θωμά, που βρίσκεται στο χωριό Σκλήθρο (8 χλμ. από το Νυμφαίο). Στο κοινοτικό κατάστημα Νέβεσκα (σούπες και πολλά κρέατα της περιοχής). Στο ταβερνάκι της Παρασκευής Γκερσάνη φοβερές πίτες.

  SPOTS

 • Το Νυμφαίο έχει και μπαρ! Το Άτι είναι ένα γραφικό μπαράκι με καλή μουσική που μένει ανοικτό όλη τη μέρα μέχρι αργά το βράδυ (όσο πάρει).
 • Το υπέροχο Μουσείο του χωριού στεγάζεται σε καινούργιο κτίριο (πιστό αντίγραφο ντόπιου σπιτιού), με συλλογές ενδυμασιών, φωτογραφιών, αντικειμένων κ.λπ.
 • Υπάρχει επίσης το ολοκαίνουργιο κτίριο (πέτρινο και αυτό) που φιλοξενεί τα περήφανα άλογα, πανέτοιμα για καλπασμούς στο δάσος (6972315546).

  banner