Παλαιοπαναγιά - Ξηροκάμπι 11/03/2010

Ανακαλύψεις ανατολικά του Ταϋγέτου

Ο Ταΰγετος ανοίγει στον τουρισμό. Ένα ένα τα καταπράσινα χωριά του αποκτούν όμορφους ξενώνες που μπορούν πια, εκτός από τους ολιγαρκείς πεζοπόρους και ορειβάτες, να φιλοξενούν και απαιτητικούς ταξιδευτές. Βρήκαμε τις καλύτερες διευθύνσεις.

banner

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο γράφαμε στο «αθηνόραμα Τravel» πως ο Ταΰγετος είναι το μοναδικό βουνό της Ελλάδας που αντιστέκεται στην ξενοδοχειακή επέλαση. Πριν, λοιπόν, αλέκτορα φωνήσαι, τα πράγματα στο μεγαλόπρεπο βουνό της Πελοποννήσου αλλάζουν ριζικά. Στα καταπράσινα χωριά που βρίσκονται στις παρυφές του ξεφυτρώνουν σταδιακά όχι μόνο όμορφοι, απλοί ξενώνες αλλά και μονάδες ιδιαίτερων αξιώσεων, με πιο πρόσφατα παραδείγματα το «Ιλάειρα Μountain Resort» στον οικισμό Τόριζα του χωριού Παλαιοπαναγιά και το «Τάλετον» στο Ξηροκάμπι, ενώ περίπου πριν από ένα χρόνο άνοιξε ο ξενώνας «Faris» σε μια ερημική κορφή του Ταϋγέτου κοντά στο χωριό Γοράνοι. Όλα αυτά μαζί σε συνδυασμό με τον ατμοσφαιρικό ξενώνα «Γεωδή», που λειτουργεί εδώ και σχεδόν μία πενταετία στην κοντινή Άρνα, σηματοδοτούν στην ουσία έναν καινούργιο προορισμό στον ανεξάντλητο από φυσικές ομορφιές και ιστορικά μνημεία Νομό Λακωνίας. Τα χωριά αυτά ανήκουν στον Δήμο Φάριδος, μια περιοχή από τις πιο άγνωστες του νομού, που ξεκινά λίγο έξω από τη Σπάρτη και «σκαρφαλώνει» σε μερικά από τα πιο όμορφα τοπία του Ταϋγέτου.

Στην Παλαιοπαναγιά και στο Ξηροκάμπι φτάνεις από τον κεντρικό δρόμο που βγαίνει από τη Σπάρτη με κατεύθυνση στο Γύθειο, έχοντας δίπλα σου τους ατελείωτους σπαρτιάτικους πορτοκαλεώνες κι ελαιώνες της κοιλάδας του Ευρώτα. Στα δεξιά μεγαλόπρεπος και ήδη στολισμένος με τα πρώτα χιόνια ο Ταΰγετος και αριστερά ο Πάρνωνας. Σε περίπου 15 χιλιόμετρα από την πόλη συναντάς τη διασταύρωση για Παλαιοπαναγιά. Στην ίδια ευθεία, το Ξηροκάμπι διαθέτει μερικά από τα πιο όμορφα πέτρινα χτίσματα της περιοχής, με το δημοτικό σχολείο να ξεχωρίζει. Και τα δύο χωριά αποτελούν στην ουσία «πόρτες» για στον Ταΰγετο. Ποιο θα επιλέξετε για βάση εξαρτάται περισσότερο από το στιλ του ξενοδοχείου που προτιμάτε. Το «Ιλάειρα Mountain Resort» βρίσκεται στον οικισμό Τόριζα της Παλαιοπαναγιάς (περίπου δέκα λεπτά από το χωριό), σε υψόμετρο 800 μ., και –κυκλωμένο από έλατα– αγναντεύει την εύφορη λακωνική κοιλάδα. Μεγάλη έκπληξη για την περιοχή αυτή η μικρή πολυτελής μονάδα με τις τρεις βίλες, τις οκτώ ιδιωτικές κατοικίες και τις τέσσερις σουίτες, απλωμένες σαν μικρό χωριό, σε μια έκταση είκοσι στρεμμάτων. Διαθέτει προδιαγραφές και στάνταρντ μεγάλου ξενοδοχείου χάρη στις υποδομές (καλό εστιατόριο, μικρό γυμναστήριο, αίθουσα συνεδρίων), τον εξοπλισμό, τις παροχές (ιδιαίτερα φροντισμένο πρωινό, οργάνωση εκδρομών και ξεναγήσεων στην περιοχή), και την προσεγμένη (και ακριβή) διακόσμηση. Αν και τα δωμάτιά του βρίσκονται σε ανεξάρτητα σπίτια, το «Ιλάειρα» διαθέτει πολύ ατμοσφαιρικούς και άνετους κοινόχρηστους χώρους. Σε άλλο μήκος κύματος κινείται το «Τάλετον» (αρχαία ονομασία της ψηλότερης κορυφής του Ταϋγέτου, του Προφήτη Ηλία) στο Ξηροκάμπι. Ένα κτίσμα παραδοσιακής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής (εργαστήρι παραγωγής μεταξιού και λιοτρίβι με μαρμάρινη δεξαμενή) του 19ου αιώνα έχει μετατραπεί σε υποδειγματικό ξενώνα, στην ανακαίνιση του οποίου χρησιμοποιήθηκαν μόνο φυσικά υλικά και χρώματα, ενώ εφαρμόστηκε η τεχνολογία της γεωθερμίας, ώστε να εξασφαλίζεται με βιοκλιματικό σύστημα η θέρμανση το χειμώνα και η δροσιά το καλοκαίρι. Η «πράσινη» πρωτοπορία εκεί όπου δεν το περιμένεις! Διαθέτει δέκα δωμάτια με προσεγμένη επίπλωση και διακοσμητικό ύφος που υπηρετεί τη γενική φιλοσοφία των ιδιοκτητών όσον αφορά το concept του οικολογικού ξενοδοχείου.

banner

Όποιο χωριό και ξενοδοχείο κι αν επιλέξετε, ο Ταΰγετος σας περιμένει. Ακόμα και το χειμώνα είναι βατός στα περισσότερα σημεία και οι ιδιοκτήτες των δύο ξενοδοχείων είναι έτοιμοι να σας καθοδηγήσουν σε όμορφες εξορμήσεις. Must κατά την άποψή μας η πεζοπορική διαδρομή από το μεσαιωνικό οικισμό Κουμουστά στη Μονή Γόλλας –μία από τις τρεις μονές της χώρας με αγιογραφίες στις οποίες απεικονίζονται αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι–, η ανάβαση (με αυτοκίνητο ή τα πόδια) στο καταφύγιο του Ταϋγέτου και η φωτογράφηση του Ελληνικού Γεφυριού (σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες είναι το μοναδικό στην Ελλάδα σωζόμενο προχριστιανικό γεφύρι), το οποίο χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες στη διαδρομή τους για την Καρδαμύλη. Αφιερώστε αρκετό χρόνο στην Κουμουστά, ένα μέχρι πρόσφατα εγκαταλελειμμένο χωριό (τώρα διαθέτει και μικρό ξενώνα), καθώς θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Για φαγητό σημειώστε το πολύ καλό εστιατόριο του «Ιλάειρα», τη σπιτική κουζίνα της ταβέρνας «Ελληνικόν» στο Ξηροκάμπι και το εστιατόριο του ξενώνα «Faris» στους Γοράνους.

INFO
«Ιλάειρα Mountain Resort», Τόριζα, 2731035515, www.ilaeira-resort.gr. «Τάλετον», Ξηροκάμπι, 2731035150, www.taleton.gr.