Υακίνθεια 2009 23/07/2009

Οι βοσκοί της Μεσογείου στα Ανώγεια

Βοσκοί από διαφορετικές γωνιές της Μεσογείου συναντιούνται στον Ψηλορείτη ετοιμάζοντας παραδοσιακά γλέντια και μαγειρέματα. Ιδανική αφορμή για διαδρομές στην καρδιά της Κρήτης.

banner

Θα έχετε ακούσει για τα Υακίνθεια, τις γιορτές πολιτισμού που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι μέσα στη φύση, στο θεα­τράκι του Άγιου Υάκινθου. Μπαίνοντας στη δεύτερη δεκαετία του, φέτος το φεστιβάλ μας εξέπληξε με μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία. Από τις 24/7 έως τις 2/8, δεν θα φιλοξενήσει μόνο ενδιαφέροντες μουσικούς (Ευ. Ρεμπούτσικα, Έλ. Πασπαλά, Σ. Θεωδορίδου, Ψαραντώνης, Μαριώ, Μ. Τσαϊρέλη, Μ. Ρασούλης και Ορ. Περίδης) και λογοτεχνικές παρουσιάσεις αλλά και βοσκούς της Μεσογείου σε μια προσπάθεια ν’ αναδειχθεί ο πολιτισμικός πλούτος των αγροτοκτηνοτροφικών κοινωνιών. Κάθε βράδυ μια διαφορετική ομάδα βοσκών, από την Ανδαλουσία, την Πορτογαλία, το Αϊβαλί, τα Ανώγεια, τις Μαδάρες Χανίων ακόμα και Τουαρέγκ από το Μάλι (!) θα πήζουν τυρί και θα μας βάζουν στα γλέντια τους με τραγούδια, χορούς και έθνικ μαγειρικές. Μέχρι και κούρεμα προβάτων θα έχει!
Μένουμε Ανώγεια
Σκαρφαλωμένα στα 700-800 μέτρα υψόμετρο στον Ψηλορείτη, τα Ανώγεια είναι ιδιαίτερος τόπος, με άγρια ομορφιά. Αν έρθετε για το φεστιβάλ, αξίζει ν’ απαρνηθείτε για λίγο τις παραλίες και να αράξετε εδώ. Να περάσετε από το πατρικό του Νίκου Ξυλούρη, να χαζέψετε τα περίφημα ανωγεια­νά κεντήματα και υφαντά, να καθίσετε στα καφενεδάκια της Πλατείας Μεϊντάνι για ρακές και ντακομπουκίτσες –όλο και κάποιο αυτοσχέδιο γλέντι με λύρες θα πετύχετε–, να τιμήσετε το γαλακτομπούρεκο στο ζαχαροπλαστείο Σκανδάλη και την τοπική κουζίνα (κρέατα, αρνί οφτό, απάκια κι ανωγειανή μακαρονάδα με ανθότυρο) στις ταβέρνες «Αετός», «Μούγερης» και «Γκαγκάρης».
Διαδρομές στα πέριξ
Πρωί πρωί επισκεφθείτε το οροπέδιο της Νίδας για να δείτε τα μιτάτα και πιο πάνω το Ιδαίον Άντρο, το σπήλαιο όπου οι θρύλοι λένε ότι ανατράφηκε ο Δίας. Στην κορυφή Σκίνακας υπάρχει αστεροσκοπείο, το οποίο θα είναι επισκέψιμο στις 2/8 (5-11 μ.μ.) για να παρατηρήσετε τ' αστέρια! Περάστε όμως και από τα Ζωνιανά, για το σπήλαιο Σφεντόνη.
Διαμονή
Στο καλαίσθητο «Ντελίνα Mountain Resort» (2834031701, www.delina.gr) του εξαιρετικού λυράρη Βασίλη Σκουλά, όπου διοργανώνεται και μουσικό φεστιβάλ, 1 και 2/8, με τους Παντελή Θαλασσινό, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Γιώτα Νέγκα και Λάκη Χαλκιά. Στο φιλόξενο «Marina Hotel» (2834031817, ww.marinahotelanogia.gr). Φυσιολατρικά στο πανέμορφο αγρόκτημα «Έναγρον» (2834061611, www.enagron.gr) στη γειτονική Αξό.

Ιωάννα Γκομούζα