Νέα από το Μαίναλο 05/03/2009

Ο Θάνος Λαμπρόπουλος πέρασε μία εβδομάδα τσεκάροντας τις καινούργιες αφίξεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στην ορεινή Αρκαδία, αλλά λοξοδρόμησε και προς τη μεγάλη του αγάπη, τις υπέροχες χωμάτινες διαδρομές στο ελατόδασος του Μαίναλου.

banner

Σε κάθε νέα επίσκεψη η ορεινή Αρκαδία μάς προσφέρει όλο και πιο ψαγμένους ξενώνες. Ακόμη όμως και στο θέμα «γεύση», που για αρκετά χρόνια υστερούσε, κάνει σταθερά βήματα. Το μεγαλύτερο highlight, βέβαια, παραμένει το θεσπέσιο Μαίναλο με τις ανεξάντλητες ορεινές διαδρομές. Ιδού τρεις που μας έκλεψαν την καρδιά:

 • Στα 4 χιλιόμετρα από τη διασταύρωση της Βυτίνας προς το χιονοδρομικό, ακολουθούμε την πινακίδα προς Άγιο Πέτρο. Η κυκλική διαδρομή θα μας οδηγήσει πάλι στο δρόμο του χιονοδρομικού.
 • Ξεκινάμε από τις Λάκες Ρούχη (περίπου στο ένα τρίτο της διαδρομής Βυτίνα-χιονοδρομι­κό), για να καταλήξουμε στο οροπέδιο της Αλωνίσταινας.
 • Λίγο μετά το Λιμποβίσι, κοντά στη θέση Αρκουδόρεμα, κατηφορίζουμε μέχρι τον επαρχιακό πριν από την Πιάνα κι από κει μπαίνου­με στο χωματόδρομο μέχρι το Χρυσοβίτσι.

  «Θεονύμφη», Δημητσάνα
  Σ’ ένα γοητευτικό καλντερίμι, ένα ανακαινισμένο πέτρινο σπίτι μεταμορφώθηκε σε ξενώνα με άποψη και αφαιρετική αισθητική, χωρίς όμως ν’ αποκλείει τις σύγχρονες ευκολίες, όπως το… ασανσέρ. Από την ίδια ομάδα που λειτουργεί τον ξενώνα Καζάκου. (2795029215)

  «Έναστρον», Δημητσάνα
  Μικρός πέτρινος ξενώνας δίπλα στο δημαρχείο. Τρία υπεράνετα οροφοδωμάτια όλα κι όλα, αλλά με ζηλευτό εξοπλισμό (π.χ. ενδοδαπέδια θέρμανση). Το έργο του Τσόκλη στο lobby δίνει στίγμα ποιότητας κι αισθητικής από την πρώτη ματιά. (2795031684)

  banner

  «Vitina Mountain View», Βυτίνα
  Βρίσκεται στην ανηφόρα για το χιονοδρομικό και από τα μπαλκόνια του αγναντεύεις την ελατοτριγυρισμένη Βυτίνα. Άνετο και σύγχρονο στην αλάνθαστη συνταγή «ξύλο, πέτρα και ζεστές αποχρώσεις». Διαθέτει 12 δωμάτια, άνετο lobby, εστιατόριο και καφέ. (2795029029)

  «Ζέρζοβα», Παναγία
  Στις παρυφές του δυτικού Μαίναλου, στο μικροσκοπικό χωριουδάκι Παναγιά, ο Γιάννης και η γυναίκα του Βαγγελιώ μαγειρεύουν θαυμάσια, χρησιμοποιούν προϊόντα της περιοχής, φτιάχνουν δικιά τους φέτα και τσίπουρο. Επιπλέον, ο Γιάννης είναι το πρώτο κλαρίνο της περιοχής! (2795031753)

  «Οι Νοστιμιές των Γιαγιάδων», Ψάρι
  Η Αρκαδιανή είναι ένας πολύ προσεγμένος δημοτικός πολυχώρος, αφιερωμένος στην ντόπια σπιτική μαγειρική. Διαθέτει και εστιατόριο όπου καταευχαριστήθηκα κοτόπουλο με χυλοπίτες και μυζήθρα αγναντεύοντας την κοιλάδα της Μεγαλόπολης. (2791027161)

 • Θάνος Λαμπρόπουλος