Καλαρίτες 26/02/2009

Το απόλυτο σκηνικό

Αρχοντικά, καλντερίμια και μια πλατεία σαν σκηνικό λαϊκού θεάτρου. Αυτά μας έφερναν πάντα στο γραφικό βλαχοχώρι της Ηπείρου. Στην τελευταία μας επίσκεψη όμως βρήκαμε και δύο νέους ξενώνες.

banner

Ποιος θα οδηγήσει; Γιατί εγώ το δηλώνω, σ’ αυτό το ταξίδι θα ρουφήξω κάθε εκατοστό τοπίου. Οι στενές φιδογυριστές στροφές για τους Καλαρίτες θέλουν έμπειρο τιμονιέρη, κάποιον που δεν θα λοξοκοιτάζει συνέχεια τους καταρράκτες να κατακρημνίζονται στο φαράγγι και τις λευκές κορφές των Τζουμέρκων.

Και πού να δεις το χωριό
Φωλιασμένο στα 1.200 μέτρα στο όρος Περιστέρι, τέτοια εποχή μάλλον θα το πετύχεις να «επιπλέει» σε μια «θάλασσα» ομίχλης. Άφησε το αυτοκίνητο στην είσοδο του οικισμού και πάρε το καλντερίμι για τη γραφική πλατεία. Χάζεψε τα περήφανα σπίτια με τις πλακόστρωτες σκεπές, αναζήτησε το Λαογραφικό Μουσείο, ανηφόρισε στην παμπάλαια εκκλησιά του Αϊ-Νικόλα και στη θολωτή βρύση του Παράσχη, αλλά και ως τον Άγιο Αθανάσιο για τη θέα.

Ξαποσταίνουμε τώρα
Ο Ναπολέων έχει βάλει στο τσουκάλι χοιρινό πρασοσέλινο, γίδα βραστή και κουνέλι και μας περιμένει στο ρετρό ταβερνάκι-παντοπωλείο στην πλατεία για τσιμπούσι, τσίπουρο και κουβέντα. Οι… άκαπνες παρέες αναζητήστε και το οικολογικό καφενείο «Τα μυστικά της φύσης» για ένα ζεστό τσάι.

Διαδρομές στα πέριξ
Στα… SOS η Μονή Κηπίνας (ένα ιστορικό μοναστήρι σωστή αετοφωλιά, με ασύλληπτη θέα), η Μονή Βύλιζας στο Ματσούκι, το σπήλαιο Πραμάντων και το εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι της Πλάκας. Για περιπέτεια τραβήξτε… κουπί στον Άραχθο ή, αν ο καιρός το επιτρέπει, πεζοπορήστε ως το γειτονικό Σιράκο.

Πού μένουμε;
Τελευταία άφιξη το «Αρχοντικό του Βογιάρου» (2659062361, www.vogiarou.gr, € 70), διαθέτει εννέα δωμάτια και μία σουίτα –τα μισά με τζάκι– και ζεστούς κοινόχρηστους χώρους. Ωραία περίπτωση και το «Πετράδι 1873» (2659061561, www.petradi1873.gr, από € 70), με τον συνθέτη/ιδιοκτήτη να σκαρώνει μουσικές βραδιές πλάι στο τζάκι και βόλτες με μουλάρια και… τσίπουρο! Οικονομικά κι ευπρόσωπα τα δωμάτια του Ναπολέοντα Ζαγκλή (2659061518) – εμείς προτιμάμε αυτό με το τζάκι (€ 60), τα δωμάτια στο παλιό κτίριο όμως κοστίζουν μόλις € 40.

Ιωάννα Γκομούζα