Καρναβάλι Βενετία 05/02/2009

Domino effect

Σαν καρουσέλ για μεγάλους, το καρναβάλι της Βενετίας σε στροβιλίζει, σου προσφέρει χίλιες δυο εικόνες, σε αγχώνει με την πολυκοσμία του και σε γοητεύει με την (επί της ουσίας ποπ) δυναμική του. Με δυο λόγια, είναι μια ταξιδιωτική εμπειρία.

banner

«Έξι αισθήσεις, έξι γειτονιές»
Η φετινή διοργάνωση σκορπάει τις εκδηλώσεις και στις έξι γειτονιές της πόλης. Οι εορτασμοί ξεκινούν στις 13/2 με παρέλαση εν πλω και τελειώνουν στις 24/2 με παραδοσιακή φιέστα στο νησάκι του Μπουράνο. Εκτός από τα παραδοσιακά δρώμενα (π.χ. ο άγγελος που «πετάει» από τον πύργο του Καμπανίλε, στις 15/2, στις 12 μ.), υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις. Φέτος, ας πούμε, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα γαστρονομικά. Έτσι στο Καναρέτζιο, από τις 19 μέχρι τις 24/2, σ’ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μεγάλοι σεφ θα δίνουν «γαστρονομικές παραστάσεις», ενώ food artists θα φτιάχνουν φαγώσιμα γλυπτά. Το καρναβάλι, χωρίς ούτε στιγμή να απεμπολά την γκράντε αισθητική εποχής, έχει δυνατό ποπ χαρακτήρα – τα drag queen καλλιστεία (με κοστούμια αλά βενετσιάνα εννοείται) το βράδυ της Παρασκευής 20/2, στην Πλατεία του Σαν Μάρκο, αποτελούν μία από τις κορυφαίες στιγμές (πλήρες πρόγραμμα: www.carnevale.venezia.it).

>Τα μεγάλα πάρτι
Τι θα ήταν το καρναβάλι χωρίς τους μεγάλους επίσημους χορούς σε ξενοδοχεία και παλάτσι; Διάσημος είναι ο μεγάλος χορός Cavalchina, που γίνεται στο Θέατρο La Fenice (φέτος στις 21/2). Πάντως, αν όλα αυτά είναι τελείως έξω από τις οικονομικές σας δυνατότητες, πιστέψτε μας: είναι εξίσου ευχάριστο να καθίσετε στο πασίγνωστο «Harry’s Bar» μ’ ένα μπελίνι στο χέρι και να χαζεύετε αυτούς που επιβιβάζονται στα ιδιωτικά τους βαπορέτα για να πάνε στα πάρτι, όλοι τους με απίστευτα θεαματικό styling.

Στολές
Για ένα ντόμινο υπολογίστε € 90 την πρώτη μέρα και € 40 τις επόμενες. Αν θέλετε κάτι πιο extavagant, π.χ. τη βασίλισσα των ξωτικών Μοργκάνα, θα πρέπει να ανεβείτε στα € 250. Τέλος, αν θέλετε να προσθέσετε στο outfit μια περούκα εποχής (που θα έκανε όμως ακόμη και τους στιλίστες της Μαρίας Αντουανέτας να σκάσουν απ’ το κακό τους), θα πρέπει να υπολογίσετε άλλα € 90 (
www.tragicomica.it).

>Οικονομικά ξενοδοχεία στη Βενετία τέτοιες μέρες δεν υπάρχουν. Μια λύση είναι να δοκιμάσετε να κλείσετε δωμάτιο στο κοντινό, αλλά άχρωμο Μέστρε (
www.venicehotel.org).


Tip: Ειδικά για το καρναβάλι, το La Fenice ανεβάζει την ανάλαφρη κωμωδία του Γκολντόνι «Ο ιμπρεσάριος της Σμύρνης», σε μια εκδοχή που έχει 50 χρόνια να παιχτεί, με μουσική από τον Νίνο Ρότα. Από 21/2, www.teatrolafenice.it.

Ελένη Κούκη