Ζαρούχλα 06/11/2008

Γρήγορα στο βουνό!

Λατρεύουμε τη Ζαρούχλα στο Χελμό. Κουκλίστικο χωριό, σε αλπικό τοπίο που σε «στέλνει». Τώρα που η περιοχή ενώθηκε με άσφαλτο με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, μας δίνει μία ακόμη αφορμή για weekend.

banner

Kλείνουμε δωμάτιο Το χωριό διαθέτει μερικές ωραίες επιλογές. Τα «Αροάνια» (2696035090, www.aroania-hotel.gr) στην άκρη του χωριού, εκεί που αρχίζει ο χωματόδρομος για τον Φενεό, είναι ένα πέτρινο, σύγχρονο κτίριο που αγναντεύει τις απέναντι κορυφές, με δωμάτια που έχουν τζάκι και μια πολύ αξιόλογη ταβέρνα. Η μονάδα προγραμματίζει κάποιες ανακαινίσεις, που θα βελτιώσουν τη συνολική της εικόνα. Ο «Πύργος της Ζαρούχλας» (2696033934, 2106439488, 2105445596), πετρόκτιστος και επιβλητικός, διαθέτει πολλή ατμόσφαιρα και μόλις τέσσερα δωμάτια – όποιος προλάβει, λοιπόν... Οι «Δρυάδες» είναι ένα ξύλινο σαλέ με απλά δωμάτια, αλλά έξτρα άνετα σαλόνια και ωραία θέα (2696034840, www.driadeshotel.gr). Τέλος, ευπρόσωπη επιλογή είναι και η «Έλενα» στο κέντρο του χωριού (2696035083-4), αλλά και τα ξύλινα σπιτάκια Timberland Cabins (2696039050, 6981403012) δίπλα στο ποτάμι.
Φουλάρουμε το ρεζερβουάρ Οι ορεινοί δρόμοι της περιοχής προσφέρονται για μικρά, αλλά γεμάτα εικόνες drive. Φυσικά, θα περάσουμε από την κουκλίστικη λίμνη Τσιβλού και θα καθίσουμε στο εστιατόριο «Πέτρινο» για κόκορα κοκκινιστό με χυλοπίτες. Αν έχουμε διάθεση για χώμα, θα πάρουμε το μακρύ χωματόδρομο που οδηγεί στον Φενεό μέσα από πυκνό δάσος. Η διαδρομή που μας προκαλεί, όμως, είναι ο ολοκαίνουργιος ασφαλτόδρομος που οδηγεί από την περιοχή της Ζαρούχλας στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, γεγονός που δίνει φυσικά τελείως άλλη δυναμική στην περιοχή.
Κάνουμε δίαιτα! Τις προηγούμενες ημέρες εννοείται, γιατί το σαββατοκύριακο στη Ζαρούχλα θα επιδοθούμε σε τσιμπούσια με παϊδάκια, σπιτικά κοκκινιστά, χωριάτικα λουκάνικα και χυλωμένες φασολάδες. Ο κεντρικός δρόμος του χωριού συγκεντρώνει μια σειρά από ταβέρνες. Κλασικός ο «Γιάννης» (αν και ακούσαμε κάποια παραπονάκια), αξιοπρεπή τα «Υδατα της Στυγός», αλλά στην τελευταία μας εξόρμηση περισσότερο απ’ όλα ευχαριστηθήκαμε το φαγητό στην οικογενειακή ταβέρνα του «Μαχαιρά»: ωραίες πίτες, ποικιλία σε μαγειρευτά, εξυπηρετικό σέρβις. Προσοχή! Το μεσημέρι της Κυριακής, όταν πλακώνουν τα πούλμαν, είναι μια δύσκολη στιγμή για ν’ απολαύσετε με άνεση το φαγητό. Προτιμήστε ν’ αγοράσετε κάποια πράγματα από τα μπακάλικα της περιοχής και οργανώστε πικ νικ στο δάσος.
Ραντεβού στο μπαρ Η Ζαρούχλα διαθέτει δύο χαριτωμένα μπαρ. Το jazz cafe-bar «Στο Ρέμα» (2696034039) είναι πιο cozy, όλο ξύλο, και διοργανώνει live βραδιές – θυμηθείτε οπωσδήποτε να δοκιμάσετε την εκπληκτική μηλόπιτα της Εύας. Το lounge bar «Νάνακρις» (6944685003) έχει ένα πιο σύγχρονο ύφος, με ωραίες διακοσμητικές λεπτομέρειες (φωτιστικά, χρωματικοί συνδυασμοί). Κονταροχτυπηθείτε για μια θέση στο πατάρι, όπου θ’ αράξετε και θ’ απολαύσετε τη θέα σ’ ολόκληρο το χωριό.

Ελένη Κούκη