Καστοριά 10/01/2008

Ντολτσό vita

Ακόμη δεν τέλειωσαν τα Χριστούγεννα και άρχισε το καρναβάλι; Αν δεν φύγατε τις γιορτές, η κορύφωση του καστοριανού καρναβαλιού αυτή την εβδομάδα είναι ιδανική αφορμή για long weekend.

banner

Γιατί τώρα; Πέραν του ότι ο χειμώνας τής πάει πολύ και τη βρίσκει στην πιο ζωντανή εποχή της, από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου κορυφώνεται το παραδοσιακό καρναβάλι της, τα Ραγκουσάρια. Είναι πανέμορφη με τη λίμνη παγωμένη και τις στολισμένες με παγοκρυστάλλους μυρτιές να γέρνουν πάνω της.
Με ποιον Τα υπόλοιπα σαββατοκύριακα με τον καλό σας (τα cafes με φόντο τη λίμνη είναι ιδιαίτερα ρομαντικά), την περίοδο του καρναβαλιού με παρέα ή και μόνος. Όλη η πόλη γίνεται ένα, με τη μουσική, τις μεταμφιέσεις και το χορό να δίνουν τον τόνο.
Off-καρναβάλι Ο περίπατος κάτω από τους γεροπλάτανους και τις ιτιές, δίπλα στις πυκνές καλαμιές, είναι εμπειρία. Απολαμβάνοντας την ηρεμία, απορροφημένοι από την απίστευτη γλυκύτητα των εικόνων, παρέα με τους κύκνους, θα ξεχαστείτε για ώρες. Αν την περπατήσετε, θα χρειαστείτε τουλάχιστον μία ώρα, αφού θα χαζεύετε συνέχεια τους Καστοριανούς, οι οποίοι χειμώνα καλοκαίρι ρίχνουν το καλάμι τους στη λίμνη ή κάνουν τζόκινγκ και ποδηλατάδα στις όχθες της. Η γνωριμία με την παλιά πόλη ξεκινά από τη συνοικία Ντολτσό, όπου τα θαυμάσια αρχοντικά στις όχθες της λίμνης μαρτυρούν την αλλοτινή αίγλη και τον πλούτο της πόλης που συνδέονται άμεσα με το εμπόριο γούνας. Εδώ θα χαθείτε για ώρες αναζητώντας γούνες και δερμάτινα αξεσουάρ, που είναι πράγματι κομψά και ποιοτικά.
Τι να δοκιμάσω; Τοπικές γεύσεις στο «Ντολτσό», comfort food σε trendy σκηνικό στο «Nautica Hall», το πολύ αξιόλογο ιταλικό «Ristorante da Ernesto», μεσογειακά πιάτα στο καλόγουστο «Casablanca».
Πού να μείνω; Το ατμοσφαιρικό «Αρχοντικό Αλεξίου Βέργουλα» (2467023415) και το πολυτελές «Limneon Resort» (2467085111) είναι οι πιο ιδιαίτερες προτάσεις διαμονής. Επίσης, στο σχετικά καινούργιο «Andromeda Boutique Hotel», σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ανακαινισμένο από τον αρχιτέκτονα-διακοσμητή Δημήτρη Τσίτσο (2467022220, www.andromedahotel.gr, από € 85), και στο «Chloe» (2467021300) με αύρα αρχοντιάς.

Δέσποινα Ζευκιλή