ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ 20/12/2007

A green traveller

Ένας επιτυχημένος αρχιτέκτονας αφήνει στρωμένη καριέρα για να… πάρει τα βουνά, οργανώνοντας εξορμήσεις για χιονορακέτες ή μανιτάρια και πάρτι πλάι στο τζάκι στην Οίτη και τη Γκιώνα.

banner

Zηλεύω αυτούς τους τύπους που ξέρουν να κυνηγούν τα «θέλω» τους αδιαφορώντας για τα «πρέπει». Είκοσι πέντε χρόνια αρχιτέκτονας στην Αθήνα, ο Βασίλης Τραχανάς έχει βάλει την υπογραφή του σε γνωστά κτίρια, όπως τα σινεμά Δαναός και Ιντεάλ. Κι όμως, τ' άφησε όλα για ν' ανοίξει πρόσφατα το Καταφύγιο Οίτη, ένα κέντρο δραστηριοτήτων σε μια παρθένα περιοχή, εκεί όπου η Οίτη συναντά την Γκιώνα.
«Παρότι νησιώτης –από τη Σέριφο–, ήθελα πάντα να κάνω κάτι στο βουνό. Στην Γκιώνα έφτασα πρώτη φορά όταν ήμουν είκοσι χρόνων, με μηχανή, αναζητώντας τα βήματα του Άρη Βελουχιώτη. Κι από τότε, πάντα επέστρεφα. Αγόρασα ένα σπίτι στη Στρώμη, το ανακαίνισα και εγκαταστάθηκα μόνιμα το 2006, με την ελπίδα να δουλέψω, μοιράζοντας το χρόνο μου εδώ και στην Αθήνα. Όταν άνοιξε το πρόγραμμα αγροτουρισμού στην περιοχή, αγόρασα ένα οικόπεδο, θέλοντας να προσφέρω κάτι διαφορετικό από αυτά που υπήρχαν ήδη. Ασχολούμουν με το ορειβατικό σκι, είδα τι γίνεται στο εξωτερικό και τελικά αγόρασα ένα ρατράκ, για να κάνουμε και καταβάσεις εκτός πίστας, π.χ. στην καταβόθρα της Οίτης, με ορειβατικά σκι και snowboards. Έχουμε και πέντε snowmobiles και χιονορακέτες για βόλτες στο δάσος, ενώ από την άνοιξη θα παρέχουμε ποδήλατα κι ένα ολόκληρο πακέτο με χάρτες και πληροφορίες, για να μπορεί να κάνει ο καθένας πεζοπορία και μόνος του. Εναλλακτικά, μπορείς να καθίσεις στο χώρο μας πλάι στο τζάκι για ν' ατενίζεις το απίστευτο τοπίο, την «Πυραμίδα» της Γκιώνας και το ελατόδασος της Οίτης. Έχουμε μπαρ, προσφέρουμε και φαγητό, μόνο σούπες –φασολάδα, ρεβίθια– και πίτες που μαγειρεύουν ντόπιες γυναίκες. Θα οργανώνουμε και πάρτι και από του χρόνου εξορμήσεις για μανιτάρια. Αν έρθεις απροετοίμαστος για το βουνό, νοικιάζουμε εξοπλισμό για σκι, έλκηθρα για τα παιδιά, αλλά ακόμα και γάντια και σκουφιά».
Το Καταφύγιο Οίτη βρίσκεται στις Βρύζες Φωκίδας στα 1.240 μέτρα, σ' ένα υπέροχο δασωμένο διάσελο ανάμεσα στην Γκιώνα και την Οίτη. Το βρίσκεις μετά την Παύλιανη, πάνω στο δρόμο που οδηγεί στον Αθανάσιο Διάκο, λίγο πριν από το χωριό Πανουργιάς.
Πληροφορίες: 6944535718, www.katafygio-oiti.gr.


Το top 5 του Βασίλη στην περιοχή

  • Ν' ανέβεις στις Λιβαδιές της Οίτης, στις λιμνούλες, για να δεις τρίτωνες και όσο πιο ψηλά στην Γκιώνα μπορείς, από το χωματόδρομο.
  • Καφές και cocooning πλάι στο τζάκι ξεφυλλίζοντας βιβλία στο ζεστό ξενώνα του Βαγγέλη,
    στο Μαυρολιθάρι.
  • Πέρνα από τη Στρώμη για τον καταρράκτη και κάνε μια βόλτα ανάμεσα στα παλιά πέτρινα σπίτια, πάνω από τη μεγάλη βρύση.
  • Εκδρομή στη λίμνη του Μόρνου.
  • Παϊδάκια στου Ραβάνη, στον Αθανάσιο Διάκο.

  • Ιωάννα Γκομούζα