Οίτη 13/09/2007

Το δροσερό βουνό της διπλανής πόρτας

Κοντινή, άγνωστη στους πολλούς, καταπράσινη, γεμάτη πηγές, η Οίτη προσφέρεται για τα πρώτα φυσιολατρικά weekends-αστραπή αλλά και για low budget διακοπές τον Σεπτέμβρη για τους όλο και περισσότερους οπαδούς του βουνού.

banner

Ο ορεινός όγκος της Οίτης που ορθώνεται πάνω απ' την κοιλάδα του Σπερχειού είναι εκπληκτικής ομορφιάς και ποικιλομορφίας, αλλά δυστυχώς άγνωστος στον πολύ κόσμο, παρά τη μικρή απόσταση που τον χωρίζει από την Αθήνα. Η διάσχιση της Οίτης από τη Σπερχειάδα έως την Παύλιανη υπόσχεται ένα γεμάτο φυσιολατρικό trip με 4Χ4 διαδρομές στο δάσος, χαλαρή πεζοπορία στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης και οικολογικού ενδιαφέροντος ξεναγήσεις.
Όσο αφήνουμε πίσω μας τη Σπερχειάδα τόσο πιο όμορφη διαγράφεται στο βάθος η κοιλάδα του Σπερχειού, που οι πηγές της Οίτης τής χαρίζουν ένα υπέροχο πράσινο χρώμα. Κάνουμε απαραίτητα στάση στη Μονή Αγάθωνος του 14ου αιώνα, ένα μοναστήρι όπου λειτουργεί εκτροφείο θηραμάτων, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του βουνού και βοήθησε στη δημιουργία του σημαντικότατου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που είναι χτισμένο λίγο πριν από το μοναστήρι. Φεύγοντας, μη σνομπάρετε τις γιαγιάδες που πουλάνε τους καρπούς των κήπων τους έξω από το μοναστήρι.
Μετά το χωριό Καστανιά, το δάσος ελάτης αρχίζει να πυκνώνει κι ο δρόμος γίνεται χωμάτινος μέχρι λίγο πριν από την Παύλιανη. Οι πεζοπόροι θα λατρέψουν τον 30.000 στρεμμάτων Εθνικό Δρυμό της Οίτης, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.200 είδη φυτών.
Στην Υπάτη, σημειώστε και το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας που άνοιξε φέτος στο κτίριο των «Καποδιστριακών Στρατώνων» του 1836. Η εταιρεία Nature in Action, που εδρεύει στη Λαμία, πραγματοποιεί οργανωμένα φυσιολατρικά σαββατοκύριακα στην Οίτη με πεζοπορίες, επίσκεψη στην ιστορική Μονή Αγάθωνος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, περιήγηση στο Αισθητικό Πλατανόδασος Σπερχειού κ.ά. Το πακέτο με τις δραστηριότητες και τη διαμονή κοστίζει € 90 το άτομο. Πληροφορίες: 22310/38007, www.natureinaction.gr.

INFO
Διαμονή: Στη Σπερχειάδα, στο συμπαθητικό ξενώνα «Γόργιανη» (22360/44800). Στην Άνω Παύλιανη, στον «Ξενώνα της Κατερίνας» (22310/83009) και στην είσοδο της Κάτω Παύλιανης στο «Πέτρινο» (22310/83111).
Φαγητό: Παϊδάκια προβατίνας στην ταβέρνα «Φλαμουριά» στην Άνω Καλλιθέα (22360/23959). Μαστόρικα ψημένα κρέατα στην ψησταριά του Κώστα Μανίτα στη Σπερχειάδα (22360/44600). Συμπαθητικά στην ταβέρνα της Λίτσας στην Παύλιανη (22310/83039) και στη μοναδική ταβέρνα της Καστανιάς.

Δέσποινα Ζευκιλή