Ροβανιέμι 03/11/2005

Στο χωριό του Αϊ-Βασίλη

Στο χωριό του Αϊ-Βασίλη

Κλείνουμε το μάτι στον Αϊ-Βασίλη και ποντάρουμε στο fun ενός σαφάρι με snowmobiles και χάσκι στα χιονισμένα δάση, μιας βόλτας με έλκηθρο ή μιας καυτής σάουνας. Το παγωμένο ντεκόρ του Ροβανιέμι είναι ο απόλυτος προορισμός για λευκά Χριστούγεννα.

banner

H μαγεία των Χριστουγέννων θέλει χιόνι και Αϊ-Βασίλη και η ολόλευκη Λαπωνία τα προσφέρει και τα δυο. Αν αποφασίσετε να χαρίσετε στον εαυτό σας την εμπειρία ενός ταξιδιού στο Βορρά, θα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι ότι η πρωτεύουσά της, το Ροβανιέμι, είναι ο απόλυτος χριστουγεννιάτικος προορισμός. Γεμίστε τις βαλίτσες σας με ζεστά ρούχα –το θερμόμετρο κοντά στον αρκτικό κύκλο αγγίζει με ευκολία τους -15°C– και αναζητήστε τον Άγιο αυτοπροσώπως στο ξύλινο «χωριό» του, οκτώ χιλιόμετρα από το Ροβανιέμι. Φωτογραφηθείτε μαζί του και περιηγηθείτε το διάσημο ταχυδρομείο του – μην ξεχάσετε να δηλώσετε πού θέλετε να στείλει ευχετήρια κάρτα ο Άγιος Βασίλης τα επόμενα Χριστούγεννα. Περάστε ολόκληρη τη μέρα σας στο Santa Park, το πάρκο χριστουγεννιάτικης διασκέδασης με το καρουσέλ, το κουκλοθέατρο, το χριστουγεννιάτικο τρενάκι και τους πολύχρωμους παιδότοπους. Τώρα τα Χριστούγεννα, βέβαια, μπορείτε να συναντήσετε τον Αϊ-Βασίλη και τους μικρόσωμους βοηθούς του, στους παραμυθένιους, λόγω των ημερών, δρόμους του Ροβανιέμι, να μοιράζει δώρα σε μικρούς και μεγάλους.
Η περιοχή του Ροβανιέμι, όμως, έχει πολλά να σας προσφέρει εκτός από τη φολκλόρ αγιοβασιλιάτικη κατάσταση. Απίστευτη εμπειρία είναι η βόλτα με έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι ή χάσκι στα απέραντα χιονισμένα δάση. Η απόλυτη ησυχία της φύσης διακόπτεται μόνο από τον ήχο του ελκήθρου που γλιστρά πάνω στο χιόνι. Μετά τη βόλτα όλοι μαζεύονται γύρω από τη φωτιά, σε μια μικρή «κότα», το παραδοσιακό σκανδιναβικό σπιτάκι, και απολαμβάνουν αχνιστή σούπα σολομού. Μια εξίσου εντυπωσιακή αλλά πιο extreme εμπειρία είναι η διάσχιση της παγωμένης στέπας με snowmobile.
Επιδοθείτε στο εθνικό σπορ των Φινλανδών, τη σάουνα, είτε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας είτε ακόμα καλύτερα σε αυτόνομο κτίριο κάποιου παραδοσιακού σαλέ. Ο προθάλαμος με το αναμμένο τζάκι και τα δεκάδες αρωματικά κεριά δημιουργεί μαγική ατμόσφαιρα, ενώ μέσα στη σάουνα, με τους ξύλινους πάγκους-κερκίδες, οι πυρωμένες πέτρες και οι μεγάλες λεκάνες καυτού και κρύου νερού θα σας χαρίσουν 15 λεπτά αχνιστής απόλαυσης. Όταν πια τα κορμιά βράζουν, είναι η ώρα για υπαίθριο μπάνιο στο χιόνι. Μη σας τρομάζει η ιδέα, θα νιώσετε απίστευτη ευεξία.
Μυηθείτε στο ορειβατικό σκι στη σχολή Cross Country Ski στο χιονοδρομικό κέντρο Οunasvaara όπου θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και τις ικανότητές σας.
Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Άρκτικουμ, το αρκτικό κέντρο όπου η ιστορία και ο πολιτισμός των Λαπώνων και των άλλων λαών της Αρκτικής παρουσιάζεται μέσα από εκπληκτικά εκθέματα.

Μαρία Κρύου