ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ 21/11/2002

κάτι τρέχει στα βουνά...

κάτι τρέχει στα βουνά...

Γύρω από το τζάκι τους χιλιάδες ορειβάτες βρήκαν ζεστό καταφύγιο και σχεδίασαν τις αναβάσεις τους. Με τον καιρό και ελλείψει χρημάτων παραμελήθηκαν, παρήκμασαν. Τα ορειβατικά καταφύγια έχουν τη δική τους μεγάλη - και πονεμένη - ιστορία. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως κάτι φαίνεται να αλλάζει στο τοπίο, οι παλιές εγκαταστάσεις ανακαινίστηκαν, ενώ νέες βρίσκονται στα σκαριά. Στον Παρνασσό, στα Βαρδούσια, στο Βελούχι και στη Γραμμένη Οξιά, οι ορειβάτες και όσοι αγαπούν το βουνό θα βρουν πλέον πολύ περισσότερα από μια κουκέτα για να περάσουν τη νύχτα.

Όταν πριν από δύο χρόνια η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης παραχωρούσε δύο από τα καταφύγιά της για εκμετάλλευση σε ιδιώτη, δημιουργήθηκε σάλος στον ορειβατικό κόσμο. Κάποιοι χάρηκαν, θεωρώντας ότι έγινε το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό τους, πολλοί εναντιώθηκαν στην απόφαση φοβούμενοι ότι θα εξελιχθούν σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και… "ταβέρνες", ακόμα περισσότεροι κράτησαν στάση αναμονής πριν βγάλουν συμπεράσματα.
Ύστερα από δύο χρόνια, φέτος είναι η πρώτη ουσιαστικά χρονιά που το νέο μοντέλο διαχείρισης μπαίνει σε εφαρμογή. Φρεσκοβαμμένα, με θέρμανση, ντους, τουαλέτες, οργανωμένη κουζίνα και ανθρώπους έτοιμους να μας καθοδηγήσουν στις πορείες μας στο βουνό, τα νέα ορειβατικά καταφύγια υποδέχονται όχι μόνο τις οργανωμένες ομάδες ορειβατών, αλλά και όλους όσοι θέλουν να ζήσουν αυθεντικές "προσκοπικές" στιγμές σε λευκό φόντο, μαθαίνοντας προσανατολισμό, ορειβασία και αναρρίχηση, κάνοντας σκι ή απλά βολτάροντας με χιονορακέτες. Αν συνυπολογίσουμε και το χαμηλό κόστος διαμονής, έχουμε ήδη πολλές αφορμές για ένα ορεινό weekend.

banner

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Να μένεις στον Παρνασσό, πλάι στις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου του Αθηναϊκού Ομίλου με € 12 τη βραδιά και να αγναντεύεις τον κόλπο του Γαλαξιδιού - αυτό κι αν είναι τύχη. Το καταφύγιο Μ. Δέφνερ βρίσκεται στα 1.800 μ. στο Γεροντόβραχο. Η πρόσβαση γίνεται από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί από την Αράχοβα στο χιονοδρομικό. Μπορεί να φιλοξενήσει 25-30 άτομα, διαθέτει καλοριφέρ, εσωτερικές τουαλέτες, ντους, ηλεκτρικό ρεύμα και φροντισμένο χώρο στον περίβολο για τους αντισκηνάδες. Ο Βασίλης Μήτσιου και η Αναστασία Μπουρνόβα, που το έχουν αναλάβει, είναι γνωστοί οδηγοί βουνού και μπορούν να σας παραδώσουν μαθήματα ορειβασίας και αναρρίχησης, να σας οδηγήσουν στη δύσκολη κορυφή Λιάκουρα, να σας υποδείξουν αναρριχητικές διαδρομές. Καιρού επιτρέποντος μπορείτε ακόμα να κάνετε mountain bike ή να συμμετέχετε σε έναν στίβο περιπέτειας με εναέριο πέρασμα, ραπέλ και δοκιμασίες ισορροπίας. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα για snow fun στο χιονοδρομικό κέντρο.
Στο καταφύγιο λειτουργεί και οργανωμένο εστιατόριο με σπιτικές λιχουδιές.
Πληροφορίες: 0972706177, 2237022940. Διαμονή: € 12, € 8 για μέλη ορειβατικών
συλλόγων.

ΒΕΛΟΥΧΙ
Βρίσκεται 11 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, πλάι στις πίστες του χιονοδρομικού του Τυμφρηστού. Σκιέρ και ορειβάτες αράζουν τις ηλιόλουστες ημέρες στη βεράντα ατενίζοντας τις γύρω κορυφές, όταν φυσικά δεν είναι απασχολημένοι με κάποια από τις δραστηριότητες που οργανώνει η εταιρεία Κλαουδάτος, που έχει αναλάβει τη διαχείρισή του. Ιδανικός, λοιπόν, προορισμός για ορειβάτες, αλλά και για τις παρέες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο βουνό, με χιονορακέτες ή σκι. Το καταφύγιο μπορεί να γίνει βάση για περιηγήσεις στα γραφικά χωριά της Ευρυτανίας. Σε συνεννόηση με την εταιρεία Trekking Hellas (2103310323) ή το Saloon Park του Κλαουδάτου μπορείτε επιπλέον να κάνετε ιππασία πλάι στον Καρπενησιώτη ποταμό, rappel, τοξοβολία, ποδήλατο βουνού, πεζοπορικές διασχίσεις ή jeep safaris. Το καταφύγιο Τάκης Φλέγκας φιλοξενεί μέχρι 30 άτομα σε δύο κοιτώνες και διαθέτει καθιστικό με τζάκι, οργανωμένη κουζίνα, θέρμανση, ζεστό νερό, ντους.
Πληροφορίες: 2237025130, 2237022114. Διαμονή: € 12, μέλη ορειβατικών συλλόγων € 8.

ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΟΞΙΑ
Βόλτες μέσα στο δάσος οξιάς (το νοτιότερο της Ευρώπης), ορειβασία, σκι εκτός πίστας για freestylers, μα κυρίως ηρεμία μακριά από τον… πολιτισμό. Ανάμεσα στον Τυμφρηστό και τα Βαρδούσια, η Γραμμένη Οξιά είναι από τα πιο low profile βουνά της Ρούμελης και όχι τυχαία. Η πρόσβαση στο καταφύγιο Λάμπρος Ευταξίας, που διαχειρίζεται επίσης η εταιρεία Κλαουδάτος, είναι αρκετά δύσκολη τους χειμερινούς μήνες. Όταν χιονίζει, ο χωματόδρομος που ξεκινά από το Γαρδίκι Φθιώτιδας για το καταφύγιο γίνεται αδιάβατος για τα αυτοκίνητα. Μόνη λύση για να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα των Βαρδουσίων από τη βεράντα του, να ανεβείτε 15 χλμ. με τα πόδια, με χιονορακέτες ή σκι (τρεις ώρες τουλάχιστον). Στα 1.740 μ. στα όρια του δάσους και της αλπικής ζώνης σας περιμένει ένας καλά οργανωμένος χώρος, δυναμικότητας 50 ατόμων με θέρμανση (σόμπες, τζάκια) και κουζίνα.
Πληροφορίες: 2237025130, 2237022114. Διαμονή: € 12, μέλη ορειβατικών συλλόγων € 8.

ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ
Όταν δεν κατακλύζεται από μαθητές σχολών ορειβασίας, το καταφύγιο στη θέση Πιτιμάλικο (1.960 μ.) φιλοξενεί δυνατούς ορειβάτες που αναμετρώνται με την κορυφή Κόρακας. Το αλπικό του προφίλ ενισχύει και το γεγονός ότι μετά τον πανέμορφο Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας (Μουσουνίτσα) πρέπει να κάνετε 15 χλμ. σε χωματόδρομο, ήτοι 3-6 ώρες πεζοπορία, αν δεν ανεβαίνει αυτοκίνητο λόγω χιονιού. Η κούραση πάντως αξίζει τον κόπο. Το τοπίο είναι μοναδικής ομορφιάς, λίγο πιο πάνω μάλιστα ξεκινούν οι πηγές του Μόρνου και του Εύηνου.
Ο Κώστας Παπαγεωργίου, που ξέρει τα Βαρδούσια όσο λίγοι, θα σας περιμένει με ζεστό τσάι πλάι στο αναμμένο τζάκι και θα είναι στη διάθεση σας για όποια διαδρομή θελήσετε να ακολουθήσετε (ορειβατική ή αναρριχητική). Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα καταφύγια της χώρας, αφού φιλοξενεί μέχρι 60 άτομα σε 4 κοιτώνες.
Δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα (το τηλέφωνο λειτουργεί με φωτοβολταϊκά), αλλά προβλέπεται να αποκτήσει του χρόνου. Μέχρι τότε χρησιμοποιούνται λάμπες με γκάζι και σόμπες πετρελαίου.
Πληροφορίες: 2265062195, 2265062484. Διαμονή: € 10, μέλη ορειβατικών συλλόγων € 8.

Ιωάννα Γκομούζα
jgomouza@athinorama.gr

banner