Η Ελλάδα μέσα από το ποτήρι 23/11/2022

Η εποχή είναι ιδανική για οινικές αποδράσεις τόσο κοντά όσο και μακριά από την Αθήνα, για να δεις τη χώρα υπό διαφορετικό πρίσμα. Ακολουθούν κάποια οινοποιεία που παρουσιάζουν –καθένα για τους δικούς του λόγους– μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να συμπεριλάβετε στις επόμενες εξορμήσεις σας ή, ορισμένα από αυτά, να αποτελέσουν ακόμη και αφορμή για μονοήμερη.

banner

Δεν αποτελεί πια μυστικό ότι το κρασί όχι απλώς διαθέτει τη δυνατότητα, αλλά έχει ήδη εξελιχθεί σε μεγάλο κεφάλαιο του ταξιδιωτικού προϊόντος της Ελλάδας. Πολλά ελληνικά οινοποιεία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον οινόφιλο επισκέπτη, αλλά και για οποιονδήποτε επιθυμεί να γίνει τέτοιος, γνωρίζοντας μια άλλη πτυχή της χώρας, που περνά μέσα από αμπέλια, βαρέλια και φιάλες.

Κτήμα Τσέλεπου, Μαντινεία

Μοσχοφίλερο στα καλύτερά του, φιλόξενοι όσο και cool οικοδεσπότες δημιουργούν αφορμές για μια εκδρομή μέχρι τη Μαντίνεια και το Κτήμα Τσέλεπου. Η ανανέωση του χώρου φιλοξενίας του οινοποιείου στις Ρίζες Τεγέας, με την ολοκαίνουργια υψηλής αισθητικής αίθουσα που βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο που υπήρχε το πρώτο κτίριο οινοποίησης, 30 χρόνια πριν, είναι σίγουρα ένα έξτρα κίνητρο. Περιλούζεται από φυσικό φως και έχει για κυρίαρχο στοιχείο το ξύλο, ώστε να αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για οποιουδήποτε είδους οινική γευσιγνωσία. Στο χώρο, μάλιστα, όπου βρισκόταν κάποτε η πρώτη δεξαμενή του κτήματος, συναντάς πια το υπόγειο κελάρι με premium χρονιές και ετικέτες.

banner

Κτήμα Γεροβασιλείου, Θεσσαλονίκη

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, στις πλαγιές της Επανομής, το Κτήμα Γεροβασιλείου δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να περιηγηθεί στους αμπελώνες του, να καταλήξει στην αίθουσα γευσιγνωσίας και να δοκιμάσει μία αντιπροσωπευτική γκάμα των ετικετών του. Στην καρδιά του οινοποιείου του κτήματος βρίσκεται μάλιστα και το Μουσείο Οίνου: Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ξεκινά το 1976, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάδειξη της αμπελοοινικής κληρονομιάς, να συλλέγει εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα η συλλογή ανοιχτηριών, που ξεκινά τη δεκαετία του '70, αριθμεί περισσότερα από 2.600 αντικείμενα και τον κατατάσσει σ' έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο. Περιλαμβάνει σπάνια και ξεχωριστά αντικείμενα από τον 18ο αιώνα, ορόσημα τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού.

Κτήμα Αβαντίς, Εύβοια

Μόλις μία ώρα από την Αθήνα και λίγα λεπτά έξω από τη Χαλκίδα, το Κτήμα Αβαντίς παρέχει στον επισκέπτη ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και στο κελάρι των βαρελιών, μαζί με ένα σύντομο μάθημα ιστορίας γι' αυτό που ξεκινά πίσω στο 1834. Φυσικά, δεν απουσιάζει η γευστική δοκιμή, ενώ η έκπληξη έρχεται από το Δωμάτιο Ομορφιάς Oenotherapy, με μία εμπειρία που συνδυάζει το κρασί με την ευεξία, με σταφυλοθεραπεία από τα καλλυντικά των αμπελώνων τους, Lenga, που δημιουργήθηκαν το 2009.

Κτήμα Άλφα, Αμύνταιο

Όταν το 1997, ο έμπειρος αμπελουργός Μάκης Μαυρίδης και ο χημικός-οινολόγος Άγγελος Ιατρίδης ίδρυαν το Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο, είχαν κατά νου ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, αποτελεί μία από τις κορωνίδες του οινικού χάρτη της χώρας. Το οινοποιείο βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον ιδιόκτητο αμπελώνα του κτήματος, γεγονός που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να πάρει μια ολοκληρωμένη γεύση της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται εδώ.

Κτήμα Κοκοτού, Σταμάτα

Το επισκέψιμο οινοποιείο εδώ βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του κτήματος, με πανοραμική θέα στην Πεντέλη, την Πάρνηθα και την Εύβοια. Προτού καταλήξεις όμως σε αυτό, οφείλεις να απολαύσεις τον «Μεγάλο περίπατο του κτήματος», προκειμένου να δεις και να ζήσεις όλες τις δραστηριότητές του: Ξεκινά από τον ελαιώνα, συνεχίζει στα αμπέλια, ακολουθεί ένα νέο μονοπάτι μέσα στο δασικό κομμάτι και καταλήγει στο οινοποιείο.

Κτήμα Τέχνη Οίνου, Δράμα

Η αγάπη του για το κρασί και το πάθος του να ανακαλύψει κάθε λεπτομέρεια της οινοποιητικής διαδικασίας ήταν η κινητήρια δύναμη που οδήγησε τον μηχανικό Γιάννη Παπαδόπουλο να φυτεύσει έναν μικρό οικογενειακό αμπελώνα στα περίχωρα της Δράμας το 1993. Μερικά χρόνια αργότερα, το κατώφλι του οινοποιείου περνάει ο φίλος του Γιάννης Καλαϊτζίδης, αρχιτέκτονας-μηχανικός και επίσης λάτρης του κρασιού. Σχεδόν 30 χρόνια μετά, το Κτήμα Τέχνη Οίνου αποτελεί ένα από τα hits του δραμινού αμπελώνα και έναν πολύ φιλόξενο προορισμό, που ξεχωρίζει για τις πανέμορφες κάβες του και τους χώρους γευσιγνωσίας, τη δυνατότητα να δοκιμάσει κανείς παλιές σοδειές και τη γενικότερη εμπειρία που προσφέρει.

INFO

Κτήμα Τσέλεπου: 14ο χλμ. Τρίπολης-Καστρίου, Ρίζες Αρκαδίας, 2710544440-50
Κτήμα Γεροβασιλείου: Επανομή, Θεσσαλονίκη, 2392044567
Κτήμα Άλφα: Παντελεήμων, Αμύνταιο, 2386020111
Κτήμα Αβαντίς: Ληλάντιο, Εύβοια, 2221055350
Κτήμα Κοκοτού: Σταμάτα Αττικής, 2108145113
Κτήμα Τέχνη Οίνου: Μικροχώρι Δράμας, 2521083626

Μπάμπης Δούκας

banner
banner