Creta Maris Beach Resort: Όταν η all inclusive φιλοξενία συναντά την βιωσιμότητα 07/09/2022

Από τη Λένα Γκόβαρη

banner

Άραγε μπορεί να ενταχθούν στην ίδια πρόταση -και στην ίδια εμπειρία- οι πρωτοποριακές καινοτόμες δράσεις βιωσιμότητας με όλα τα προνόμια των πολυτελών all-inclusive διακοπών; Σίγουρα με την προσέγγιση του Metaxa Hospitality Group, που διακρίνεται διαχρονικά για την προσήλωσή του στις αρχές της βιωσιμότητας, προκύπτει μια νέα ανάγνωση στο πεδίο all-inclusive μακριά από την μαζικότητα… και τις θορυβώδης πισίνες.

Πιο συγκεκριμένα στο 5* Creta Maris Beach Resort τρέχουν ήδη δύο καινοτόμα προγράμματα, το «Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία» και «Βιώσιμες Προμήθειες», δημιουργώντας αξία για τους ανθρώπους, την αγορά, τις τοπικές κοινωνίες και το φυσικό περιβάλλον. Κάπως έτσι, οι συνειδητοποιημένοι ταξιδιώτες πλέον απολαμβάνουν τις πιο λεπτές πτυχές της πολυτελούς παραθέρισης χωρίς καμία έγνοια καθώς και την αύρα φιλοξενίας που εκπέμπει η Κρήτη, ενώ ταυτόχρονα (ανα)γνωρίζουν στην πράξη τα οφέλη της «πράσινης» βιώσιμης ανάπτυξης.

banner

Η εξέλιξη αυτή είναι μέρος της διαχρονικής αφοσίωσης του ομίλου δεδομένου ότι επενδύουν συστηματικά στη βιολογική κηπουρική από το 1975! Επομένως, έχοντας ως βασική προτεραιότητα τη βιώσιμη ξενοδοχειακή γεωργία, ο όμιλος Metaxa Hospitality Group συμφερόντων Ανδρέα Μεταξά, μαζί με τα Santo Maris Oia στην Σαντορίνη και το Candia Maris στην Κρήτη, πρωτοστατούν σε μια οικολογική φιλοσοφία μέσω δύο προγραμμάτων. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία», που αφορά στην ιδιο-παραγωγή τροφίμων στα ξενοδοχεία του Ομίλου, στην εφαρμογή πρακτικών καλλιέργειας που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως και το Πρόγραμμα «Βιώσιμες Προμήθειες» που εκπαιδεύει τους συνεργάτες του Ομίλου στις βιώσιμες πρακτικές στον τομέα των Τροφίμων και Ποτών.

Πρακτικές όπως “from farm to table”, “no farmer, no food” και “zero waste” είναι μόνο μερικές από αυτές που εντάσσονται σε μια κυκλική οικονομία που εξοικονομούν πολύτιμους πόρους και συμβάλουν στην μείωση τους οικολογικού αποτυπώματος. Κάτι που μπορείς να δεις με τα ίδια σου τα μάτια αν επισκεφτείς τον κήπο του Creta Maris Beach Resort, ένα καταφύγιο γαλήνης και σύνδεσης με τη γη, που φέρνει τον επισκέπτη σε άμεση επαφή με όλα τα βιολογικά φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται με βιώσιμες πρακτικές χωρίς καμία χρήση ζιζανιοκτόνων ή φυτοφαρμάκων και με τη χρήση του νερού να γίνεται με μέτρο.

Εκεί που αρχίζει να γίνεται πιο γοητευτικό είναι όταν συνειδητοποιήσεις πως όλα αυτά τα καλούδια που είδες να καλλιεργούνται στον λαχανόκηπο, θα τα γευτείς το βράδυ ή τις επόμενες μέρες. Το εστιατόριο «Πίθος» στρέφεται σε μια νέα κρητική κουζίνα, μια κουζίνα που διασχίζει περιορισμένα ΄΄food miles’’ και που το 90% των πιάτων είναι βιολογικά από τις πρώτες ύλες που δουλεύονται με σύγχρονες τεχνικές, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που θα σε ενθουσιάσει. Με την τοπική γαστρονομία να αναδεικνύεται με γευστική απλοχεριά, επιβάλλεται να δοκιμάσεις χοιρινή μπριζόλα καραμελωμένη με πετιμέζι και τσικουδιά που λιώνει στο στόμα καθώς κι μία εξαιρετική σοφεγάδα εποχιακών λαχανικών που μέσα στην απλότητά της είναι από τα πιάτα που θα συντροφεύσουν το γαστρονομικά βιώσιμο ταξίδι σου.

Ωστόσο, για όσους travel enthusiasts η οικολογική συνείδηση δεν αξίζει να είναι προτεραιότητα στην ταξιδιωτική τους ατζέντα, μια απλή αναζήτηση στις νέες πράσινες και βιώσιμες στρατηγικές που υιοθετούν όλο και περισσότερο ξενοδοχειακοί κολοσσοί αλλά και μικρότερες μονάδες, θα τους αποδείξει πως όλα αυτά δεν είναι επιφανειακοί εντυπωσιασμοί αλλά βαθιά αναγκαιότητα. Γιατί το να συνυπάρχουμε αρμονικά με τον πλανήτη που μας φιλοξενεί δεν θα μας κερδίσει βραβεία βιωσιμότητας και γυαλιστερές αναγνωρίσεις. Θα μας κερδίσει την διαβίωση μας. Επομένως, όπως υποστηρίζουν έμπρακτα στο Metaxa Hospitality Group «άλλο να μιλάς και να ακούς και άλλο να βλέπεις και να κάνεις». Ας δούμε τη βιωσιμότητα στην πράξη λοιπόν.

banner
banner