Τι είναι, λοιπόν, το «The Thing About Greece»; 12/05/2022

Της Κικής Βασσάλου

banner

Μην είναι μια μεγάλη παρέα που αγαπάει τα ελληνικά βουνά και τις θάλασσες; Μην είναι ένα εγχείρημα που θέλει να μιλήσει για την ελληνική φύση και τις δυνατότητές της στο εξωτερικό; Μην είναι ακόμα-ακόμα μια υπό σύσταση ΜΚΟ που θα ανεβάσει στα βουνά και θα φέρει στις θάλασσες, όσες και όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν;

Είναι μια ζεστή και αναπάντεχα ηλιόλουστη μέρα της δύσκολης φετινής άνοιξης, όταν κάλεσα στο τηλέφωνο τον Θέμη Λαμπρίδη του «The Thing About Greece» (TTAG) μην γνωρίζοντας ακόμα τι περιμένω ακριβώς να ακούσω. Έχω περιηγηθεί κάμποσο στην ιστοσελίδα του πρότζεκτ, έχω καταλάβει ότι πρόκειται για μια ομάδα που αγαπάει τη φύση και οργανώνει camp και δράσεις σε βουνά και θάλασσες, αλλά έχω αντιληφθεί και ότι δεν πρόκειται για άλλο ένα ταξιδιωτικό γραφείο που απλώς διοργανώνει υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής. Το πνεύμα που αποπνέει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι σίγουρα παρεΐστικο, τα εικαστικά και οι εικόνες από τις διάφορες δράσεις τους, βέβαια, είναι περισσότερο από εντυπωσιακές και επαγγελματικές, ενώ το περιορισμένου βεληνεκούς e-shop τους είναι καλόγουστο και, σε κάθε περίπτωση, εξωστρεφές. Ειδικά τα t-shirt και η tote bag με το φανταστικό logo «beyond feta».

banner

Το «θέμα» με την Ελλάδα

Ο Θέμης Λαμπρίδης, είναι ο ένας εκ των δυο συνιδρυτών του TTAG, και ο άνθρωπος με τον οποίο ήρθα σε επαφή για να μάθω περισσότερα εκείνο τον ανοιξιάτικο αθηναϊκό πρωινό, όπως είπα και παραπάνω, που τον Θέμη, ωστόσο, τον πέτυχα στα χιόνια. Και συγκεκριμένα στη μακρινή Βασιλίτσα, στο χιονοδρομικό κέντρο του νομού Γρεβενών δηλαδή, «ένα βουνό και μια περιοχή που του έχουν κλέψει την καρδιά», όπως μου είπε στα γρήγορα, καθώς μιλήσαμε στο διάλειμμα μεταξύ οδηγιών προς μια ομάδα χιονοδρόμων που συνόδευε. Τα βουνά έχουν ακόμα χιόνι και η χιονοδρομία, μαζί και όλα τα συναφή σπορ, καλά κρατούν, σκέφτομαι, και όπως προκύπτει από την κουβέντα που ακολουθεί αυτός είναι και ο πυρήνας της σκέψης πίσω από το «The Thing About Greece»: όλα όσα δεν ξέρουμε εμείς, αλλά και οι ξένοι επισκέπτες για την Ελλάδα, με αιχμή, σε πρώτη φάση, τα βουνά της.

Ο Θέμης, άλλωστε, εκτός από την part time, όπως τονίζει ο ίδιος, ενασχόλησή του με το TTAG είναι και κινηματογραφιστής και ο δημιουργός ενός μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για το snowboard στα ελληνικά βουνά, με τίτλο «The Thing About Greece» (ω, ναι!) και περιεχόμενο που σε κάθε περίπτωση διαφωτίζει και συναρπάζει.

Δείτε το βίντεο εδώ


Εγώ, τουλάχιστον, δεν είχα ιδέα ούτε για την κουλτούρα του snowboard, σε συνέχεια εν μέρει του αστικού skateboard, και σίγουρα δεν φανταζόμουν ότι πρόκειται για ένα σπορ που στην Ελλάδα τουλάχιστον έχει στηθεί κυριολεκτικά από το μηδέν. Από μια χούφτα ανθρώπους που αγαπούν τα βουνά, τα άλματα, τα τρικς (και άλλες άγνωστες λέξεις και πράξεις), αλλά και την ελευθερία ενός χειροποίητου αθλήματος χωρίς κανόνες και αυστηρά πλαίσια.

Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από εκείνο το διετές ταξίδι του Λαμπρίδη, με τη σανίδα και την κάμερά του, στα ελληνικά βουνά. Ένα ταξίδι που πέρασε από τη Βασιλίτσα, το Βίτσι, τον Χελμό, τον Παρνασσό, αλλά και την Πάρνηθα, τον Ψηλορείτη στην Κρήτη, το Φαλακρό και τον Όλυμπο, και παρόλο που ήταν πολλά τα στοιχεία που με εντυπωσίασαν κρατάω δυο. Το πρώτο είναι η δυνατότητα που έχεις στην Ελλάδα την ίδια μέρα που κατεβαίνεις με φόρα το χιονισμένο βουνό να βρεθείς λίγη ώρα μετά να κολυμπάς στη θάλασσα. Και δεύτερο, το γεγονός ότι είναι τόσο περιορισμένη (μέχρι στιγμής) η ανθρώπινη παρέμβαση στα περισσότερα βουνά μας, που η Ελλάδα, με απάτητους ακόμα ορεινούς όγκους, βρίσκεται στην κατάσταση των Άλπεων της δεκαετίας του '70, όταν πρωτοξεκίνησε δηλαδή το snowboard, και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι. Αρκεί να βρεθεί τρόπος να το μάθουν οι ενδιαφερόμενοι και να έρθουν! Το ντοκιμαντέρ του Λαμπρίδη είναι ένας τέτοιος «πρεσβευτής», με αφήγηση σε καλά αγγλικά και υποτιτλισμό όπου χρειάζεται.

«Πράγματι –λέει ο Λαμπρίδης– επιστρέφοντας από το εξωτερικό μετά από πολλά χρόνια και καθώς ασχολούμαι με τα σπορ του βουνού, διαπίστωσα ότι η Ελλάδα διαθέτει έναν πολύ πλούσιο ορεινό όγκο, και στην ίδια κατεύθυνση ότι προσφέρει πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που γνωρίζουμε και κυρίως από αυτά που γνωρίζουν για τη χώρα μας άνθρωποι από το εξωτερικό, μέσα από τα υπάρχοντα κανάλια διαφήμισης και προβολής. Ο αρχικός σκοπός μου, λοιπόν, ήταν να ενημερώσω πρώτα τον δικό μου κύκλο για τις δυνατότητες που έχεις να κάνεις συναρπαστικό snowboard, για παράδειγμα, στα ελληνικά βουνά. Θέλω όμως να μάθουν όλοι και ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο, ήλιος και θάλασσα, ακριβά ξενοδοχεία και ούζο πάνω στην παραλία. Είναι και ένα απίθανο μέρος για τουρισμό περιπέτειας (adventure tourism), όπως αυτός έχει αναπτυχθεί στην Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, τη Νορβηγία κ.α.».

Άνθρωπος και φύση

Ας πάμε, όμως, τώρα, στο έτερο «The Thing About Greece», στο εδώ και στο τώρα της ιδέας και του εγχειρήματος. «Στη σημερινή του εκδοχή το TTAG έχει εξελιχθεί σε μια όμορφη μικρή ομάδα ανθρώπων με δύο βασικούς συντελεστές, εμένα, και τον συνεργάτη μου, Αντρέα Μητσιούλη. Μαζί οργανώνουμε εκδρομές περιπέτειας, με δραστηριότητες όπως σκι, snowboard, αναρρίχηση και ποδήλατο. Σκοπός μας να φέρουμε και άλλους ανθρώπους πιο κοντά στη φύση, πιο κοντά σε αυτό που αρέσει και σε μας να ζούμε. Αυτή ήταν και η αφορμή για να το ξεκινήσουμε. Βρεθήκαμε σε μια κατάσταση που εμείς πηγαίναμε σε βουνά και θάλασσες και κάναμε ωραία πράγματα με τους φίλους μας και είπαμε ότι θα ήταν πολύ ωραίο αυτό να το ανοίξουμε και βασικά να καλέσουμε και άλλους να ζήσουν αυτές τις περιπέτειες μαζί μας».

Σε ποιους απευθύνεστε, λοιπόν – η αμέσως επόμενη ερώτηση:

«Υπάρχει μια ευρεία γκάμα ανθρώπων στους οποίους απευθυνόμαστε, καθώς είναι μεγάλη και η γκάμα με τις δραστηριότητες και τις διαδρομές που κάνουμε. Για παράδειγμα, μια εκδρομή ορειβατικού σκι στον Όλυμπο χρειάζεται σχετική εμπειρία. Διοργανώνουμε και πολλές εκδρομές, όμως, που είναι για όλους: κυνήγι μανιταριών στη Βάλια Κάλντα, river trekking στον Αώο, στον Σμόλικα, igloo camp κ.ά. Απώτερος σκοπός μας είναι να μυήσουμε όποιον και όποια θέλει στη φιλοσοφία του εναρμονισμού με τη φύση, να δημιουργήσουμε κοινωνικούς κύκλους, φέρνοντας κοντά ανθρώπους που έχουν την ίδια περιέργεια, αλλά και να τους δείξουμε τον τρόπο να το κάνουν με ασφάλεια, ώστε να μπορέσουν να οργανώσουν την επόμενη εκδρομή μόνοι τους ή με μια αντίστοιχη παρέα. Εμείς λειτουργούμε σαν το entry level· φέρνουμε ανθρώπους πιο κοντά στη φύση και τους δείχνουμε πώς να τη χαίρονται, όπως τη χαιρόμαστε κι εμείς».

ΜΚΟ για το βουνό

«Στα σχέδιά μας είναι η δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας ενημέρωσης (website), η οποία θα παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να μπορεί να περιηγηθεί στα βουνά της χώρας μας, στις θάλασσες και τα νησιά, αλλά για εμπειρίες και δραστηριότητες εκτός πεπατημένης. Αυτό που ανυπομονούμε, ωστόσο, να ξεκινήσει και είμαστε στην τελική ευθεία υλοποίησης είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αντικείμενο να φέρει κοντά στη φύση και κυρίως στο βουνό ενήλικες και παιδιά από αστικά περιβάλλοντα, όπου υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, και δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν μόνοι τους. Καλώς εχόντων των πραγμάτων αυτό θα τρέξει μέσα στο καλοκαίρι ή μέχρι το τέλος της χρονιάς και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, γιατί στην πραγματικότητα γυρνάμε πίσω, κάνοντας έναν κύκλο, στην αρχή της ιδέας που είναι και παραμένει το να φέρουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους στη φύση. Να τη γνωρίσουν, να μάθουν να τη σέβονται και να τη χαίρονται».

Τα επόμενα ραντεβού

Φέτος το καλοκαίρι, το TTAG διοργανώνει εκδρομή αναρρίχησης στην Πελοπόννησο τον Ιούνιο, ενώ από τις 27 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί -όπως και κάθε χρόνο- το «Ikaria Surf & Yoga Camp», για μια εβδομάδα γεμάτη surfing, yoga και ικαριώτικα πανηγύρια. Ο Σεπτέμβριος περιλαμβάνει ανάβαση στον Όλυμπο, river trekking στον Αώο και πεζοπορία μέχρι τη Δρακολίμνη του Σμόλικα, ενώ οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος είναι αφιερωμένοι στο κυνήγι μανιταριών στην Πίνδο.

banner
banner