H Λάρισα είναι μια ολοζώντανη πόλη και όχι μόνο λόγω της καφεΐνης! 27/04/2022

Από τη Λένα Γκόβαρη

banner

Σφιχτά αγκαλιασμένη με τη μακρά της παράδοση και ταυτόχρονα λοξοκοιτώντας τη σύγχρονη τέχνη και την αστική της εξέλιξη, πάντοτε σιγοπίνοντας έναν καφέ, η Λάρισα είναι ένας προορισμός γεμάτος ενέργεια. Από τη Λένα Γκόβαρη

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως από οποιοδήποτε σημείο της πόλης μπορείς να δεις τον Κίσσαβο. Ο οποίος ενίοτε μαλώνει με τον Όλυμπο –σύμφωνα με το παραδοσιακό τραγούδι– για ζητήματα γοήτρου. Ωστόσο, η Λάρισα που κυκλώνεται, με έναν τρόπο, από τα δύο βουνά, απολαμβάνοντας τη γήινη αγκαλιά του θεσσαλικού κάμπου, δεν έχει καμία διάθεση για εχθροπραξίες. Αντιθέτως, πρόκειται για μια πόλη ζωντανή και ταυτόχρονα τόσο φιλική στον επισκέπτη, που δεν είναι και πολύ ξεκάθαρο στο μυαλό μου γιατί είναι ακόμη ανεξερεύνητη. Ύστερα από πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε όσα κρύβονται πίσω και γύρω από την πόλη του καφέ. Αφού ήπιαμε πολλούς πολλούς καφέδες, ασφαλώς.

banner

Φόρτσα το ποδηλατάκι

Απόλυτα επίπεδη, με μόνη «παραφωνία» σε αυτήν τη γεωμετρική αρτιότητα το λόφο του Φρουρίου, η Λάρισα είναι η χαρά του ποδηλάτη. Ή και των οικογενειών με καρότσια. Πανεύκολο να τη διασχίσεις, αφού η πόλη έχει διαμορφώσει τις πιάτσες της με βάση τις περιποιημένες της πλατείες. Ξεκίνημα από την κεντρική πλατεία (Δημάρχου Σάπκα) όπου πολλοί δροσίζονται δίπλα στο δεύτερο μέρος του «γλυπτού ποταμού», ένα urban σιντριβάνι της γλύπτριας Νέλλας Γκόλαντα που θα τραβήξει την προσοχή σας. Ανεβαίνοντας στο λόφο του Φρουρίου, συναντάμε την πλατεία Λαμπρούλη δίπλα από το ιστορικό Μπεζεστένι, τη μεγάλη σκεπαστή αγορά, που χτίστηκε από τους Οθωμανούς στα τέλη του 15ου αιώνα. Στο χώρο της σημερινής πλατείας γινόταν η λαϊκή αγορά της Τετάρτης, και γι' αυτό σήμερα στη Λάρισα η αγορά λειτουργεί και την Τετάρτη το απόγευμα.

Στις παρυφές του Φρουρίου, στην οδό Βενιζέλου, δεσπόζει το Α΄ Αρχαίο Θέατρο, το οποίο χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ., αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά θέατρα της περιόδου. Η περιοχή του θεάτρου είναι σε ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια αφού το θέατρο, που ήταν κυριολεκτικά θαμμένο κάτω από οικόπεδα και οικήματα, αποκαλύφθηκε ολοκληρωτικά μόλις το 2000. Βέβαια αν θέλεις να δεις και να σε δουν, η πλατεία Ταχυδρομείου είναι μονόδρομος. Το πρώτο μέρος του «γλυπτού ποταμού» κυκλώνεται από αμέτρητες καφετέριες και μαγαζιά που επιβεβαιώνουν το προσωνύμιο της Λάρισας ως πόλης του καφέ. Ένα ακόμη «ατού» της βιώσιμης αυτής πόλης είναι ο ποταμός Πηνειός που τη διασχίζει, προσφέροντας χαλαρές βόλτες στην όμορφη όχθη του, με την ελπίδα να υπάρξουν σύντομα και υπαίθρια cafe-bar σε αυτό το τόσο ωραίο σημείο.

Lairish coffee!

Οι αριθμοί δεν ψεύδονται και είναι συντριπτικοί! Με περισσότερες από 1.600 καφετέριες για τους 162.591 κατοίκους που ζουν στη Λάρισα, βάσει της τελευταίας απογραφής, η πόλη εγγυάται μία καφετέρια και κάθε 100 κατοίκους περίπου. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι στη Λάρισα έκαναν το ντεμπούτο τους μεγάλα franchise του καφέ όπως Mikel, Bruno και προσφάτως Malva. Από μικρές καφετέριες της γειτονιάς μέχρι trendy all-day cafe bars και θεματικούς πολυχώρους, η πόλη είναι βουτηγμένη στην καφεΐνη και την ανησυχία. Μιλώντας για ανησυχία, πιθανότατα δεν περιμένεις να συναντήσεις έναν art πολυχώρο που φιλοξενεί jazz συναυλίες, event οινογνωσίας αλλά και υπέροχο workspace που έχουν τιμήσει πολλοί φοιτητές της πόλης. Το κεντρικό κτίριο του Κλίμαξ (2410251108) βρίσκεται στον πεζόδρομο δίπλα στο Α΄ Αρχαίο θέατρο, ενώ απέναντι υπάρχει ένα σκηνικό-εγκατάσταση στον «κήπο», το οποίο είναι ιδανικό και για να παίζουν τα παιδιά.

Φανερά σινεφίλ, το μπαρ Kubrick Pure Social Club (6977356011) σερβίρει άψογο καφέ και κοκτέιλ με έμπνευση από σταρ του σινεμά. Αν πετύχετε κάποια συνάντηση του μοναδικού παγκοσμίως Σύλλογου Φίλων Μουσικής Έννιο Μορρικόνε Ελλάδας, παρακολουθήστε τη με ένα κοκτέιλ Έννιο Μορρικόνε ανά χείρας. Ο εξαιρετικά δραστήριος σύλλογος αφήνει το πολιτιστικό του αποτύπωμα σε όλη την πόλη και με τη μορφή street art που θα συναντήσετε στους τοίχους της Λάρισας. Σε μία από τις ελάχιστες «ανηφόρες» του επίπεδου αστικού τοπίου γαβγίζει ένας σοφός και εναλλακτικός σκύλος. Στο industrial αισθητικής Wise dog, ο κεντρικός χώρος του καφέ αποτελεί τον πυρήνα των εκθέσεων και των workshops που λαμβάνουν χώρα στο υπόγειο. Σε έναν πιο ήρεμο πεζόδρομο βρίσκεται το Modi Art Cafe Bar (2410258626) που οφείλει το όνομά του αλλά και τη διακόσμησή του στην τραγική φιγούρα του καλλιτέχνη Μοντιλιάνι. Στο μοναδικό ύψωμα της πόλης, το all-day στέκι Φρούριο (2410251707) με τον τεράστιο κήπο και την αναμφισβήτητη δροσιά είναι πόλος έλξης, ειδικά τα ζεστά πρωινά. Ειδική μνεία και στο hot spot Las Ramblas (2411110390) που θα πρέπει να κάνετε υπομονή για να κάτσετε, αλλά θα σας αποζημιώσει με τον φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ από διαφορετικά χαρμάνια και το εκλεκτό brunch.

Τα μυστικά του κάμπου

Όσο η Λάρισα αναδεικνύει καλλιτεχνικές και όχι μόνο ανησυχίες, τα χωριά στον κάμπο λειτουργούν με αργούς ρυθμούς και μια χαριτωμένη εσωστρέφεια μέσα στην απεραντοσύνη του τοπίου. Αποδράσεις –με αφορμή το Πάσχα ή και όχι– επιβάλλονται για να γνωρίσετε τα γραφικά χωριά που κρύβονται στις «μαγούλες», τους χαμηλούς λόφους όπως τους αποκαλούν στη Θεσσαλία. Μια πρώτη γεύση θα πάρετε με την κωμόπολη της Αγιάς, με την κεντρική της πλατεία γεμάτη καφετέριες και διάσπαρτα σε γειτονιές πανέμορφα, ενίοτε επισκέψιμα αρχοντικά, όπως αυτό του Αλεξούλη. Καλά κρυμμένο πίσω από την Αγιά, σε υψόμετρο 300 μέτρων, σας περιμένει το παραμυθενιο Μεταξοχώρι, γνωστό και ως «χωριό των καλλιτεχνών». Στο κτίριο του Παλαιού Παρθεναγωγείου, θα επισκεφτείτε μια ενδιαφέρουσα έκθεση που αναβιώνει τη σηροτροφία (τα στάδια της μεταξουργίας). Μαγική εικόνα είναι η κεντρική πλατεία που «αγκαλιάζεται» από μεγάλα πλατάνια, τον ποταμό Άμυρο και ένα μικροσκοπικό γραφικό γεφυράκι. Πιείτε ένα τσίπουρο στην ταβέρνα-αναψυκτήριο Στ' Ρεματιά (2494024380 ) και ίσως δίπλα σας να κάθεται ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ένας από τους πολλούς καλλιτέχνες που διαθέτουν σπίτι στο χωριό.

Πετρόχτιστα χωριά, η Ραψάνη και ο Πυργετός προσφέρουν μια βουτιά στην παράδοση με την πλούσια ιστορία τους. Παραδοσιακά αλλά και πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικα, τα εμβληματικά Αμπελάκια είναι το χωριό που ίδρυσε τον πρώτο αγροτικό συνεταιρισμό στον κόσμο! Αρχοντικά κρεμασμένα στις πλαγιές του βουνού μαρτυρούν την οικονομική του ευρωστία, ενώ το πιο εντυπωσιακό όλων, το σπίτι του Γεωργίου Σβαρτς (2495093302), λειτουργεί σαν μουσείο. Ξακουστή για την επαναστατική της δράση (δημιουργήθηκε η πρώτη αντάρτικη ομάδα στον Όλυμπο), αλλά και για το τσίπουρο της, η Τσαριτσάνη είναι ένα ανένταχτο χωριό που χωράει ένα μοντέρνο εστιατόριο με πειραγμένη κουζίνα ονόματι Πεντε Φι (6978065052), ένα old school ζαχαροπλαστείο ονόματι Δημήτρης Μιχούλης (2493081233) με σπεσιαλιτέ την πληθωρική πουτίγκα, και μια μικρή αλλά ατμοσφαιρική πλατεία αφιερωμένη στη Σοφία Βέμπο που γεννήθηκε εδώ. Τέλος, το πνιγμένο στα έλατα ορεσίβιο Λιβάδι, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στον Όλυμπο, είναι ιδανικό για περιπάτους στα διάφορα μονοπάτια αλλά και για σπιτικές πίτες στην ταβέρνα του Γυναικείου Συνεταιρισμού (2493041820).

Μουσειακή αξία

Διαχρονικό Μουσείο
Από την προϊστορική εποχή μέχρι τα βυζαντινά χρόνια, η ιστορία της Θεσσαλίας ξαναζεί μέσα από μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της διαδρομής στο χρόνο μέσα από το τρίπτυχο: κράτος, θεσμοί, εξουσίες (2413508242).

Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων
Στεγάζεται στον ιστορικό Μύλο του Παππά και παρουσιάζει τις φάσεις της τεχνολογικής εξέλιξης του Μύλου στον φυσικό τους χώρο, σε ανοιχτό διάλογο με ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις (2410530083).

Δημοτική Πινακοθήκη Κατσίγρα
Οι 750 πίνακες ζωγραφικής από τον 19ο και τον 20ό αιώνα, το καλλιτεχνικό εργαστήρι και άλλα 410 έργα γλυπτικής, ζωγραφικής και χαρακτικά συνθέτουν τον παράδεισο των φιλοτέχνων, που διαθέτει και ένα ωραίο καφέ (2410616266).

Μεγάλη μπουκιά φάε

Λούκουλος Τσιπουράδικο με 32 χρόνια ιστορία, άπαιχτο δικό του χταπόδι και μερακλίδικους μεζέδες με έμφαση στο μαστορικό τηγάνι. (τηλ 2410532672)
Αδάμος Από τα πολύ δυνατά ψητοπωλεία της πόλης με ειδικότητα στο αρνίσιο κεμπάπ και το άρτια καρυκευμένο κοτόπουλο. (τηλ 2410530566)
Ματύλλη Πολύχρωμες καρέκλες καφενείου, πολυσχιδές και εξωστρεφές μενού που χωράει από κλασσικά μεζεδολογήματα μέχρι burger (τηλ 24130201790)
Αγορογιάννης Ιστορικό τυροκομείο της πόλης Αγορογιαννης με πικάντικη βαρελίσια φέτα και το θεσσαλικό τυρί μπάτζο σε πρωταγωνιστικό ρόλο. (τηλ 2410530470)
Petit Amour Δημιουργούν απίθανα custom προφιτερόλ με αφράτα choux, κρέμα patisserie, και σοκολάτες σε γεύση της επιλογής σας. (τηλ 2413018129)