«Cotton House Hotel»: Ένα πρώην βασίλειο του βαμβακιού που έγινε ξενοδοχείο 24/03/2022

Από την Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Όταν φτάσαμε στην Gran Vía de les Corts Catalanes στην καρδιά της Βαρκελώνης, μπροστά στο εμβληματικό, νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, δεν γνωρίζαμε πως ετοιμαζόμασταν να μπούμε στο «βασίλειο του βαμβακιού». Μας προϊδέασε, ωστόσο, το άρωμα που αναδύεται στην είσοδο και σε όλους τους χώρους του, ένα συνονθύλευμα ξύλου, βανίλιας και βαμβακιού με αίσθηση φρεσκάδας. Το πέντε αστέρων «Cotton House Hotel», που στεγάζεται σ’ ένα διατηρητέο κτίριο-ορόσημο της Βαρκελώνης, χτίστηκε το 1879 από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Elies Rogent, κατά την άνοδο της κλωστοϋφαντουργίας στην πόλη, κατόπιν εντολής μιας οικογένειας της καταλανικής μπουρζουαζίας που δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο βαμβακιού.

Στις αρχές του 20ού αιώνα το κτίριο πουλήθηκε για να μετατραπεί στην έδρα της Καταλανικής Ένωσης Παρασκευαστών Βαμβακιού (Fundación Textil Algodonera), ενώ το 2015, ξεκίνησε η ανακαίνισή του από το Interior Design Studio του Lázaro Rosa-Violán, ο οποίος διατήρησε προσεκτικά τα αρχικά στοιχεία του, όπως η εντυπωσιακή μαρμάρινη σκάλα, το ντελικάτο παρκέ, η σκαλιστή οροφή και οι τοιχογραφίες, δημιουργώντας ένα εκλεπτυσμένο στιλ.

banner

Από το πρώτο λεπτό που μπήκαμε στο ξενοδοχείο, στο εντυπωσιακό λόμπι με τους vintage καθρέφτες που καλύπτουν όλο τον τοίχο (μια άλλη εκδοχή του hall of mirrors), νιώσαμε την επιβλητικότητα του χώρου. Αλλά και οι πάνω όροφοι, με την ίδια διαπεραστική μυρωδιά πάντα, η οποία έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για το «Cotton House» κι έχει «φυλακιστεί» σε σαπούνια, κεριά και αρωματικά χώρου που μπορείτε να αγοράσετε, έχουν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Εκτός από τη μαρμάρινη σκάλα, υπάρχει μια ακόμη, σπειροειδής, που χτίστηκε το 1957 και έτυχε μεγάλης αναγνώρισης από τον κόσμο της αρχιτεκτονικής, με κύριο χαρακτηριστικό της το ότι δεν στηρίζεται στο πάτωμα αλλά είναι κρεμασμένη από το μεταλλικό πλαίσιο του πάνω ορόφου.

Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η επιβλητική βιβλιοθήκη που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν τα μέλη του σωματείου των βαμβακοπαραγωγών για συναντήσεις, το «Bakur», το κοκτέιλ μπαρ και το εστιατόριο του ξενοδοχείου, που προσφέρει πλήρες μενού από τις 7 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, ονόματι «Batuar» (ονομασία που προέρχεται από το μηχάνημα που πιέζει το βαμβάκι για να εξαλείψει τις ακαθαρσίες του), καθώς και το «L’Atelier», που αποτελούσε το χώρο όπου τα μέλη των συντεχνιών έκαναν τις μετρήσεις με τους ράφτες τους. Το «Cotton House Hotel» συνεχίζει αυτή την παράδοση προσφέροντας στους επισκέπτες του μια υπηρεσία εξατομικευμένης ραπτικής που παρέχεται από τη Santa Eulalia, το πιο διάσημο ραφτάδικο της Βαρκελώνης.

Το ξενοδοχείο διαθέτει 83 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων πέντε σουιτών, με τη διακόσμηση να είναι εμπνευσμένη από το λευκό, το μαύρο και το σέπια. Στον έκτο όροφο υπάρχει πισίνα με υπέροχη θέα στην πόλη, που δυστυχώς ήταν κλειστή λόγω καιρού τις μέρες της διαμονής μας (όπως και ο εξωτερικός χώρος του εστιατορίου «Batuar»), ενώ εκεί βρίσκονται επίσης το γυμναστήριο και ο χώρος του μασάζ. Στο βάθος, κάθε απόγευμα χαζεύαμε την La Sagrada Familia του Antoni Gaudí, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Σε αυτό το ξενοδοχείο, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να περιμένουμε…

banner