Οι ταξιδιωτικές τάσεις του 2022 10/01/2022

Οι ταξιδιώτες της νέας κανονικότητας επανεξετάζουν προτεραιότητες και νοοτροπίες, και δίνουν ώθηση σε νέους τύπους ταξιδιού το 2022 - με αξέχαστες εμπειρίες ζωής, φίλους και κατοικίδια σε πρώτο πλάνο.

banner

Συνδυάσαμε στοιχεία από εκτενείς έρευνες, όπως αυτή της εταιρείας διαδικτυακών αγορών και αναζήτησης ταξιδιών Expedia, του Hilton για τον “Ταξιδιώτη του 2022: Nέες Τάσεις κι ο Επαναπροσδιορισμός του Ταξιδιώτη”, αλλά και τις δηλώσεις εκπροσώπων από ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδοχεία στους Times του Λονδίνου - μαζί με ένα γενικότερο mood που, περισσότερο από ποτέ μοιάζει να ενώνει διαφορετικές “φυλές” απ’ τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη - και σας παρουσιάζουμε τις τάσεις που περιμένουμε να κυριαρχήσουν στο ταξίδι τη νέα χρονιά.

1. GOAT - Το καλύτερο απ’ όλα τα ταξίδια

Σύμφωνα με την έρευνα της Expedia, στην οποία συμμετείχαν 12000 ταξιδιώτες από 12 χώρες, μια νέα ταξιδιωτική τάση εκφράζει όσο καμία άλλη το συλλογικό αίσθημα για το 2022: το GOAT, ή Greatest of All Trips (“το καλύτερο απ’ όλα τα ταξίδια”). Σύμφωνα με τη Senior PR Manager της εταιρείας Christie Hudson, φέτος αναζητάμε κάτι περισσότερο απ’ το απλά “να πάμε κάπου”. Για τους Αμερικανούς συγκεκριμένα, αυτό μεταφράζεται σε κάτι που θα τους γεμίσει ενθουσιασμό (41%) και το συναίσθημα ότι έζησαν την κάθε στιγμή απ’ το ταξίδι τους (40%). Γι’ αυτό και σκοπεύουν να ξοδέψουν περισσότερο από ποτέ (40%).

banner

2. Οικοτουρισμός & Δράση

Με την ενημέρωση και τη συλλογική δράση για ένα καλύτερο μέλλον στον πλανήτη να αυξάνονται δυναμικά, οι διακοπές με οικολογική συνείδηση (δηλαδή ο πράσινος, βιώσιμος τουρισμός) κυριαρχούν αναμενόμενα και το 2022. Θα βρείτε πλέον όλο και περισσότερες εναλλακτικές σε ταξιδιωτικά γραφεία κι εταιρείες που υπολογίζουν το οικολογικό σας αποτύπωμα (βλέπε Much Better Adventures), όσο και σε ανεξάρτητους φορείς που δίνουν προτεραιότητα σε δραστηριότητες που ενισχύουν ουσιαστικά τις τοπικές κοινότητες (I Love Local).

3. Ταξίδια με οικογένεια και φίλους

Μετά από δύο χρόνια σχεδόν αποκλειστικά εικονικών ταξιδιών, φίλοι και συγγενείς ανά τον πλανήτη κάνουν, αναμενόμενα, σχέδια για τη μεγάλη επανένωση. Το 2022 ήρθε η ώρα ν’ αφήσουμε (το κατά δύναμιν) πίσω μας το Zoom και να ξεχυθούμε σε προορισμούς ιδιαίτερα φιλόξενους για ταξίδια με μεγαλύτερα γκρουπ. Πόλεις όπως η Βαρκελώνη, αλλά και το Κανκούν του Μεξικού, είναι απ’ τις πιο δημοφιλείς για διακοπές με φίλους. Ξενοδοχεία όπως το Hilton, παράλληλα, φρόντισαν ν’ απαντήσουν στην ανερχόμενη αυτή τάση του 2022 μ’ ένα νέο σύστημα - το πρώτο από μεγάλο ξενοδοχειακό οργανισμό - μέσα απ’ το οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν να κλείνουν εύκολα και γρήγορα δύο ή περισσότερα συγκοινωνούντα δωμάτια.

4. Το 2022 ταξιδεύουμε για να γιορτάσουμε

Σε ανάλογο πνεύμα, και μετά από σωρία γάμων, βαπτίσεων και άλλων μαζικών συνεστιάσεων που ακυρώθηκαν, ανεβαίνει και το trend για πραγματικά ταξίδια-εορτασμούς. Από επετείους γάμου μέχρι γενέθλια, το 2022 ο κόσμος σκοπεύει να γιορτάσει με στιλ - ακόμα κι αν αυτό προϋποθέτει έναν πιο στενό κύκλο καλεσμένων. Είτε κάνετε σχέδια για ρομαντικό εορτασμό σε κυκλαδίτικο φόντο, είτε για ένα μπιτάτο γενέθλιο πάρτι στην Ίμπιζα, φέτος είναι η χρονιά σας.

5. Πνεύμα περιπέτειας

Εξερευνήσαμε εκτενώς τα τρία δωμάτια του σπιτιού μας - και, ακόμα παραπέρα, το γύρω τετράγωνο. Το 2022, λοιπόν, ετοιμαζόμαστε για γερή δράση. Ο Jim Eite, διευθυντής πωλήσεων του ταξιδιωτικού γραφέιου Exodus της Αγγλίας, μίλησε στους Times για αυξανόμενο ενδιαφέρον “για περιπατητικές και ποδηλατικές εκδρομές, αντί για πολιτιστικά ταξίδια το 2022”. Από εξορμήσεις στα Γκαλαπάγκος στις πολικές περιοχές και την Κένυα, όλη η συσσωρευμένη ενέργεια της καραντίνας βγαίνει σε αποδράσεις που ανεβάζουν την αδρεναλίνη.

6. Ψηφιακή αποτοξίνωση

Τη γενικότερη τάση των τελευταίων ετών για ταξίδια ευεξίας συνοδεύει μία επιθυμία για πλήρη ψηφιακή αποτοξίνωση - μακριά από κινητά, TikTok, και Netflix. Η άνοδος της τηλεργασίας έφερε μαζί της το ανησυχητικό trend του να βρισκόμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, είτε τσεκάρουμε mail για δουλειά, είτε χαζεύουμε βιντεάκια με παιχνιδιάρικα κουτάβια. Το 2022 τα ταξίδια στη φύση, και σε λιγότερο δικτυωμένους προορισμούς (σε κάθε επίπεδο) παίρνουν τα πάνω τους.

7. Ταξίδια με τρένο πολυτελείας

Τα βλέμματα στρέφονται όλο και περισσότερο στα ταξίδια με το τρένο, ως μια πιο οικολογική εναλλακτική στο αεροπλάνο - είτε για κοντινές αποδράσεις, είτε για πιο μακρινές, μ’ ένα πολύχρωμο μωσαϊκό τοπίων εκτός της πεπατημένης να ξετυλίγεται νωχελικά μπροστά μας. Προσθέστε την όλο και πιο έντονη ανάγκη μας για κάτι σπέσιαλ το 2022, και τα πράγματα παίρνουν μια κινηματογραφική διάσταση. Tο πολυτελές Venice Simplon Orient Express πρόσθεσε πλέον στο πρόγραμμα τη Ρώμη και τη Φλωρεντία - ενώ τα κλασικά (και ιδιαίτερα τσιμπημένα) ταξίδια μίας νύχτας από Λονδίνο ή Παρίσι προς Βενετία την άνοιξη 2022 είναι ήδη sold out. Απ’ την άλλη, το Vietage, θα σας ταξιδέψει με αέρα άλλης εποχής στο κεντρικό Βιετνάμ, με ατού τα πολυτελή καθίσματα για 12 μόνο επιβάτες και τη γκουρμέ κουζίνα.

8. Ξενοδοχεία λιγότερο… μπίζνες

Για μία απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες ταξιδιωτικές τάσεις του 2022 μίλησε ο Michael Struck, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ντιζαϊνάτης ευρωπαϊκής αλυσίδας ξενοδοχείων Ruby Hotels. “Την επόμενη χρονιά πολλά ξενοδοχεία θα επικεντρωθούν στην προσαρμογή και δημιουργία χώρων που εμπνέουν τους ψηφιακούς νομάδες καθώς εργάζονται”, είπε στους Times. “Που λειτουργούν ως πηγές έμπνευσης, αλλά και ως άνετα μέρη για να μείνει κανείς όταν λείπει μακριά από το σπίτι.". Η αναζήτηση μιας καλύτερης ισορροπίας ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική μας ζωή είναι πλέον, δίχως αμφιβολία, προτεραιότητα.

9. Ταξίδια με τετράποδα

Η περίοδος της καραντίνας ώθησε 23 εκ. σπίτια μόνο στην Αμερική, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Προστασίας Κατά της Σκληρότητας Προς τα Ζώα (ASPCA), να υιοθετήσουν ένα νέο κατοικίδιο. Τα στοιχεία του Hilton, πάλι, αναφέρουν ότι 7 στους 10 μιλένιαλς και εκπροσώπους της Γενιάς Ζ θέλουν να ταξιδέψουν με το κατοικίδιό τους το 2022 - σε μέρη που πραγματικά θα το αγκαλιάσουν (κι όχι απλά θα το ανεχτούν). Γι’ αυτό και η γνωστή αλυσίδα ανέβασε την τάση σε άλλο επίπεδο φέτος με γευστικά σκυλο-μενού, ενώ το Conrad Tokyo σύστησε το πακέτο… “Πατούσες Πολυτελείας”. Για τους κοινούς θνητούς, όλο και περισσότερες διευθύνσεις ανά τον κόσμο θα υποδεχτούν εσάς και τους τετράποδους φίλους σας θερμά το 2022.

Δανάη Μολόχα, dmolocha@gmail.com

banner
banner