Γαστρονομικός αέρας Σαν Φρανσίσκο στο Παρίσι 08/01/2022

Η επιδραστική τριάστερη σεφ Dominique Crenn ετοιμάζει το πρώτο ευρωπαϊκό Atelier της στην Πόλη του Φωτός. Την ίδια στιγμή, το «Atelier Crenn» του Σαν Φρανσίσκο σκαρφαλώνει στην 48η θέση της φετινής λίστας με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, ενώ η ίδια συνεχίζει να εκπροσωπεί επάξια, δίπλα σε θρυλικά ονόματα, τη γυναικεία μειονότητα στο πάνθεον της παγκόσμιας γαστρονομίας.

banner

Άλλωστε, φέρει πλέον τον τίτλο της icon chef, διόλου τυχαία, καθώς μέσα από την προσωπική της ποιητική, μαγειρική γλώσσα αρθρώνει έναν ουσιαστικό πολιτικό λόγο κατά των διακρίσεων και υπέρ της αειφορίας, της βιοποικιλότητας και του δίκαιου εμπορίου. Πρόσφατα, λόγου χάρη, το κρέας, που απουσιάζει εδώ και καιρό από τα μενού της, ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί από τεχνητό, που αναπτύσσεται στο εργαστήριο από ζωικά βλαστοκύτταρα).

Η 56χρονη σεφ, γεννημένη στη Γαλλία αλλά εγκατεστημένη εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, δεν επαναπαύεται στις δάφνες της, και γι’ αυτό προετοιμάζει να περάσει στο δύσκολο τερέν της άλλης όχθης του Ατλαντικού. Τιμώντας τις ρίζες της, αποπειράται να γοητεύσει και το ευρωπαϊκό κοινό, ανοίγοντας το «French Nola» στη γαλλική πρωτεύουσα, ένα εστιατόριο που θα προτείνει μια ενδιαφέρουσα μείξη γεύσεων από Γαλλία, Σαν Φρανσίσκο και Νέα Ορλεάνη. Τελούμε εν αναμονή, λοιπόν, του νέου πονήματος της Crenn, με την πεποίθηση ότι η γαστρονομική αφήγηση θα συνεχίζει να ενσαρκώνει τη μοναδική της φιλοσοφία.

banner

Εμμανουήλ Χουσάκος

banner
banner