Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο τουρισμός θα ανακάμψει πλήρως το 2022, είχαμε μια ιδιαίτερα καλή επίδοση το 2021» 10/11/2021

Αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού το 2022 με βάση τα αποτελέσματα του 2021 εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Πρόεδρο του Forbes, Steve Forbes. Ο κος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε εφ'όλης της ύλης. Ειδικότερα για το θέμα του Τουρισμού απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κου Forbes ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει πλήρως το 2022 και είναι αισιόδοξος καθώς είχαμε μια ιδιαίτερα καλή επίδοση το 2021.

banner

Steve Forbes: Αναφερθήκατε στο ζήτημα και νωρίτερα, ωστόσο ο τουρισμός, αν δεν κάνω λάθος, απασχολεί υπό κανονικές συνθήκες περίπου το 25% του εργατικού σας δυναμικού και αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ σας. Εάν δεν δούμε ένα νέο κύμα της πανδημίας το 2022, ευελπιστείτε σε μια πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού το ερχόμενο καλοκαίρι, εάν δεν έχουμε κάποια απρόσμενα δυσάρεστα από το πεδίο της Covid-19;

Κ. Μητσοτάκης: Νομίζω ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει πλήρως το 2022 και ο λόγος για τον οποίο είμαι αισιόδοξος, Steve, είναι επειδή είχαμε μια ιδιαίτερα καλή επίδοση το 2021.

Ξεκινήσαμε με σχετικά συντηρητικές προβλέψεις. Τα πήγαμε πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Η αμερικανική αγορά -και θέλω να το τονίσω αυτό- έχει πραγματικά ανοίξει. Είχαμε δέκα απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα κάθε ημέρα, και πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς τουρίστες που μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα. Οπότε είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι το 2022 θα είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο οι αριθμοί. Έχω δώσει μεγάλη προσοχή στον βιώσιμο τουρισμό.

Θέλω να βεβαιωθώ ότι δεν ασκείται υπέρμετρη πίεση στους πιο δημοφιλείς προορισμούς μας, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Επομένως, θα εξετάσουμε εργαλεία διαχείρισης προορισμών για να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τα πιο ευάλωτα οικοσυστήματά μας. Θέλουμε να εστιάσουμε στον βιώσιμο τουρισμό υψηλών προδιαγραφών. Αυτός είναι ο στόχος. Θα προτιμούσα να καλωσορίζω λιγότερους τουρίστες που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, παρά περισσότερους τουρίστες που ξοδεύουν λιγότερα χρήματα στην Ελλάδα.

Επομένως, έχουμε εστιάσει πραγματικά στην προσέλκυση ποιοτικών επενδυτών που θα μας βοηθήσουν να "ανέβουμε επίπεδο" στην αγορά και με αυτό αναφέρομαι σε αναβάθμιση στην κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού. Εξ ορισμού, δεν νοείται κορυφαίο τουριστικό προϊόν που να είναι μη βιώσιμο. Εστιάζουμε πολύ στα μικρότερα νησιά μας για να κάνουμε την πράσινη μετάβαση πραγματικότητα για τους νησιώτες μας, αλλά και για τους πολίτες που θα έρθουν να επισκεφτούν τα νησιά. Θέλουμε να επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο. Θέλουμε να κάνουμε την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις προορισμούς του Σαββατοκύριακου για τους Ευρωπαίους τουρίστες.

Έχουμε πολλά, πολύ φιλόδοξα σχέδια όσον αφορά τον τουρισμό μας. Αλλά ένα νήμα που συνδέει τις πολιτικές μας είναι η βιωσιμότητα και η προστασία του μοναδικού φυσικού και πολιτιστικού μας οικοσυστήματος.

Διαβάστε την πλήρη συνέντευξη στο capital.gr

banner
banner