Αλεξάνδρα Μανουσάκη: Μια ιστορία οίνου και τέχνης 16/08/2021

Άνθρωπος φωτεινός και κεφάτος, η Αλεξάνδρα Μανουσάκη του Οινοποιείου Μανουσάκη μάς μιλάει για την αγάπη της για το κρασί την οποία της κληροδότησε ο πατέρας της, την ιδέα της να εκφραστεί με ζωηρά χρώματα και χιούμορ σε καμβάδες και κεραμικά, και όλα όσα ετοιμάζει φέτος το καλοκαίρι.

banner

Μπορεί να μην είναι Χανιώτισσα από κούνια η Αλεξάνδρα Μανουσάκη, καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ουάσιγκτον, σπούδασε στη Νέα Υόρκη, όπου και εργάστηκε στην αγορά ακινήτων και ήρθε ως νεαρή ενήλικη στα Χανιά για ένα σύντομο αναστοχαστικό διάλειμμα. Είναι όμως Χανιώτισσα από καταγωγή και άποψη. Εδώ, άλλωστε, περνούσε τα καλοκαίρια της από μικρή.

Η ζωή στα Χανιά, λοιπόν, κράτησε την ενήλικη Αλεξάνδρα εδώ, και το οικογενειακό οινοποιείο στο χωριό της, τον Βατόλακκο, που προέκυψε από την ερασιτεχνική ενασχόληση του μπαμπά της Θεόδωρου Μανουσάκη, στάθηκε καλή επαγγελματική αφετηρία. Ε, ύστερα, το ένα έφερε το άλλο…

banner

Για το οινοποιείο, που σήμερα είναι από τα πλέον ονομαστά της Κρήτης, τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν το 1993, ενώ ολόκληρη η προσπάθεια πλαισιώθηκε από κορυφαίους οινολόγους, οι οποίοι παρείχαν τις αναγκαίες συμβουλές και κατευθύνσεις στον Θεόδωρο, ώστε να προχωρήσει στην καλλιέργεια συγκεκριμένων ποικιλιών και, κατά συνέπεια, στην παραγωγή και εμφιάλωση των πρώτων κρασιών υψηλών προδιαγραφών με την υπογραφή του.

Μία δεκαετία αργότερα, η Αλεξάνδρα αναλαμβάνει το οινοποιείο, ενώ δεν αργεί να γνωρίσει και τον Ιρανο-σουηδό σομελιέ Άφσιν Μολαβί, ο οποίος τότε δούλευε στην Αθήνα πλάι στον σεφ Χριστόφορο Πέσκια. Σύντομα, γίνονται ήρωες σε μια ιστορία που θέλει την Αλεξάνδρα να του πουλάει τα κρασιά της και κάποιο καιρό μετά να γίνονται ζευγάρι.

Σήμερα, νέοι γονείς δύο μικρών παιδιών και πιο δημιουργικοί από ποτέ, μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ χωριού και Χανίων. H Οινοποιία Μανουσάκης στον Βατόλακκο, με μεγάλη και ενδιαφέρουσα παραγωγή πια, είναι επισκέψιμη για οινογνωσίες και φαγητό σε μια πολύ όμορφη και φιλόξενη αυλή. Ο Άφσιν και η Αλεξάνδρα, όμως, έχουν επεκτείνει τη δραστηριότητά τους και στα Χανιά.

Ο πρώτος είναι συνιδρυτής του εστιατορίου «Salis» στο Ενετικό Λιμάνι και παράλληλα ετοιμάζει, παρέα με το συνεργάτη του Στέλιο Καλυβιανάκη, ένα new age σουβλατζίδικο και ζυθοποιείο ακριβώς από πίσω.

Όσο για την Αλεξάνδρα, εργατική και αιωνίως ανήσυχη καλλιτέχνιδα, ζωγραφίζει με έντονα χρώματα, ορμητική σκέψη και περίσσιο χιούμορ κεραμικά και καμβάδες – δείτε τα στο alexandramanousakis.com. Λέξεις όπως «δημόσιο» και «αριθμός πρωτοκόλλου» της έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα, έτσι σήμερα τις διαβάζουμε σε κάποια από τα έργα της, ενώ αγαπάει ιδιαίτερα και το «φτου» που συνδέεται με την οινογνωσία και τα πτυελοδοχεία. Σύντομα, δε, θα τη βρούμε στον ολοκαίνουργιο χώρο της, ονόματι «Alexandra Manoussakis’ Maiami», που θα εγκαινιάσει στα Χανιά και θα περιλαμβάνει showroom και εστιατόριο.

Δεκατέσσερα χρόνια πέρασαν από τότε που η Αλεξάνδρα προσγειώθηκε στα Χανιά με την πρόθεση να χαλαρώσει και να σκεφτεί τι θα κάνει στο μέλλον. Το μέλλον, όμως, είναι εδώ and the rest is history, όπως της αρέσει να λέει.
*Η Αλεξάνδρα σπούδασε «τέχνη, business και ελληνισμό» στο New York University Gallatin School of Individualized Study, όπου το πρόγραμμα σπουδών διαμορφώνεται βάσει των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων του φοιτητή.

Από την Κική Βασσάλου