Το κύρος των Σπετσών ξαναζωντανεύει μαζί με το Αρχοντικό Αναργύρου: δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες 14/06/2021

Την Τετάρτη στις 9/6/2021 το Περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής τάχθηκε υπέρ της 1ης τροποποίησης του προγράμματος εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής με προϋπολογισμό 2,5 εκ. για την αποκατάσταση και την μετατροπή του Αρχοντικού Αναργύρου σε πολιτισμικό χώρο. Το κτίριο είχε παρουσιάσει σημαντικές ζημιές εδώ και χρόνια αλλά οι ενδιάμεσες προσπάθειες για την αποκατάστασή του απέτυχαν. Έπειτα, παρά την εύλογη προσπάθεια της σημερινής Εκτελεστικής Επιτροπής που έθεσε ως προτεραιότητα την βελτιστοποίηση του κτιρίου, βρέθηκε σε αδιέξοδο λόγω της πανδημίας. Από την Τετάρτη όμως, περήφανα αναγγέλεται πως το Αρχοντικό Αναργύρου πρόκειται να ξανανοίξει τις πόρτες του στο κοινό μετά από το διάστημα της αποκατάστασής του. Θερμή υποστήριξη και βοηθεία παρωχήθηκε από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κα. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη και πολλές άλλες εξέχουσες προσωπικότητες.

banner

Το Αρχοντικό Ανάργυρου έχει βαρυσήμαντη ιστορία περίπου 100 χρόνων και συνδέεται άμεσα με την ζωή και του ιδιοκτήτη του αλλά και ολόκληρου του νησιού. Υποδέχθηκε εστεμμένους και ξεχωριστές προσωπικότητες, φιλοξένησε συζητήσεις για μεγάλες ιδέες και έργα, φρόντισε και βοήθησε στερημένους ανθρώπους στα χρόνια της κατοχής. Αργότερα στέγασε το δημοτικό νοσοκομείο και τις δημοτικές αρχές. Μετά από λίγα χρόνια εγκατάλειψης, το κτίριο ήρθε στην κατοχή του Σωτήριου Ανάργυρου για να επιτελέσει τον ρόλο της κατοικίας του. Ο Σωτήρης Ανάργυρος φιλοδοξούσε να κατασκευάσει μια οικία αντάξια της οικονομικής του κατάστασης και του κύρους του. Είχε οραματιστεί να χτίσει ένα αρχοντικό που θα μοιάζει με αιγυπτιακό ανάκτορο ή ναό. Ανέθεσε λοιπόν την εκπόνηση των σχεδίων στον αρχιτέκτονα Ζήζηλα και επιστράτευσε τους καλύτερους τεχνίτες και μέσα σε ένα χρόνο (1903-1904) ανόρθωσε το εντυπωσιακότερο κτίριο στις Σπέτσες, το επιβλητικό Αρχοντικό Αναργύρου, καινοτόμο και πρωτοπόρο για την εποχή του, με πλούσια αρχιτεκτονική διακόσμηση.

Ο Σωτήρης Ανάργυρος γεννήθηκε το 1849 στις Σπέτσες και υπήρξε ο σημαντικότερος ευεργέτης του νησιού. Από νεαρή ηλικία αρχίζει να ασχολείται με τα καπνά και να ταξιδεύει σε διάφορες χώρες. Πάντα με οδηγό την φιλοδοξία του για επιτυχία καταλήγει στη Νέα Υόρκη και προσλαμβάνεται στην καπνοβιομηχανία κολοσσό του Αμερικανοεβραίου Τόμσον, την οποία κληρονομεί κι όλας μετά την υιοθεσία του από τον Τόμσον. Το 1895 παντρεύεται την εξαδέλφη του Ευγενία Αναργύρου και μαζί επιστρέφουν στην Αμερική. Η νοσταλγία όμως της Ευγενίας για τις Σπέτσες αναγκάζουν το ζευγάρι να γυρίσει στο νησί και να εγκατασταθεί μόνιμα. Τότε ξεκίνησε και η μεγάλη ανάπτυξη των Σπετσών. Ο Σωτήρης Ανάργυρος έκανε πολλά έργα στο νησί, κάποια με εντελώς δικά του έξοδα και χάρισε κύρος, αίγλη και χλιδή που το νησί δεν είχε ξαναντικρύσει.

banner

Σχετικοί Προορισμοί
banner
banner