Πέντε πολιτιστικές διαδρομές μεγάλου βεληνεκούς σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού 11/05/2021

Στο μοντέλο των πολιτιστικών διαδρομών επιστρέφει με συντονισμένο τρόπο το Υπουργείο Πολιτισμού, καταθέτοντας πρόταση χρηματοδότησης προς το Ταμείο Ανάκαμψης για ένα μεγάλου βεληνεκούς πρόγραμμα που περιλαμβάνει περισσότερα από 33 έργα σε 18 νομούς της Ελλάδας. Οι πολιτιστικές διαδρομές αποτελούν ένα πρότυπο ανάπτυξης που υιοθετήθηκε απ’ το ’80 σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως όχημα προώθησης της πολιτιστικής παρακαταθήκης: συνδέοντας γεωγραφικά απομακρυσμένα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, σε μια ενιαία διαδρομή με ταυτότητα και θεματικό περιεχόμενο, οι παρεμβάσεις προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες, αναβαθμίζουν τις υποδομές και τονώνουν την τοπική αγορά.

banner

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα –σε επίπεδο Περιφέρειας– που τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει στο συγκεκριμένο μοντέλο (ενδεικτικά, αναφέρουμε την διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου που ολοκληρώθηκε το ’19 σε συνεργασία με το σωματείο «Διάζωμα»), αλλά για πρώτη φορά το πλάνο καλύπτει όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορία κι η γεωγραφική του εξάπλωση αφορά σχεδόν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια (πλην της Αττικής, η οποία ήδη συγκεντρώνει το συγκεντρώνει το 44,7% των επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία).

Συγκεκριμένα, οι διαδρομές που κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού προς χρηματοδότηση (συνολικού ύψους 430 εκατ. ευρώ) είναι πέντε και αναπτύσσονται χονδρικά σε δύο γεωγραφικούς άξονες, αφενός στη Βόρεια Ελλάδα με τη Θεσσαλονίκη ως κεντρικό πυρήνα του δικτύου κι αφετέρου από την Ήπειρο προς Νότο με κύριο βάρος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», «Πολιτιστική Εγνατία Οδός», «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες», «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)» και «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο έως την Οθωμανοκρατία» είναι οι θεματικές των διαδρομών, οι οποίες για να ολοκληρωθούν προϋποθέτουν μια σειρά από έργα επί μνημείων –σε ναούς, κάστρα και φρούρια, τζαμιά, αρχαία οδικά δίκτυα και πόλεις, με εμβληματικές περιπτώσεις όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας–, καθώς και ένα δίκτυο ψηφιακής επικοινωνίας για κάθε διαδρομή ξεχωριστά.

banner

«Βασικός στόχος του έργου είναι να αναπτυχθεί ο Πολιτιστικός Τουρισμός με ισόρροπο τρόπο σε όλες τις περιφέρεις της χώρας», σημείωσε η Υπουργός Λίνα Μενδώνη στη συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε διαδικτυακά, τονίζοντας επίσης πως: «το πρότυπο των διαδρομών εισάγει ένα νέο παράδειγμα στη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, καθώς η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων μετασχηματίζεται από ανταγωνιστική σε συνεργατική». Εντός του 2022 μέλλεται να συμβασιοποιηθεί το 70% των έργων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.