Πλατεία Συντάγματος: H απόλαυση δίνει ραντεβού με την ιστορία στο Ναύπλιο Sponsored content 14/06/2021

Ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μωσαϊκό ξεδιπλώνει την ιστορία της νεότερης Ελλάδας στη σκιά των κάστρων του Παλαμηδίου και της Ακροναυπλίας. Κάτω από τον πλάτανο όπου συναντιώνταν οι πρώτοι βουλευτές της επαναστατημένης Ελλάδας, με θέα τα περιστέρια-πιστούς θαμώνες των εντυπωσιακών μαρμάρων της πλατείας, σήμερα δίνονται όλα τα ραντεβού για τις βόλτες στα σοκάκια του Ναυπλίου.

Από δω ξεκινούν ο κεντρικός πεζόδρομος της Βασιλέως Κωνσταντίνου και το αλά παλιά Ελλάδα σκηνικό της Σταϊκοπούλου, με τα παραδοσιακά ταβερνάκια και μαγαζιά. Είτε καθισμένος/η στα σκιερά cafe είτε με μπίρα και παγωτό από τις καταπληκτικές τζελατερίες στο χέρι, εδώ απολαμβάνεις τη μέρα να κυλάει αργά και απολαυστικά, σαν να εκτυλίσσεται μπροστά σου μια ταινία με σύγχρονους ήρωες και ιστορικό φόντο που σε πάει πίσω στους αιώνες.

banner

3 must στάσεις

Πάνω στην Πλατεία Συντάγματος, το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σ’ ένα επιβλητικό κτίριο του 1713, την Αποθήκη του Στόλου, από τα ωραιότερα κτίρια της Ενετοκρατίας στην Ελλάδα. Τα εκθέματά του χρονολογούνται από τα παλαιολιθικά ως τα ρωμαϊκά χρόνια. Ανάμεσά τους περίοπτη θέση κατέχει η χάλκινη πανοπλία των Δενδρών.

banner

Το επιβλητικό πρώην τζαμί του Αγά-πασά είναι γνωστό ως Βουλευτικό γιατί στέγασε τη Βουλή της επαναστατημένης Ελλάδας, από το φθινόπωρο του 1825 έως την άνοιξη του 1826, αφού πρώτα διαμορφώθηκε κατάλληλα από τον αρχιτέκτονα Bαλλιάνο. Θέλοντας να εξιλεωθεί από τον διπλό φόνο που διέπραξε στην προσπάθειά του να βρει τον θησαυρό του πατέρα του, ο Αγάς ξόδεψε τα λάφυρα για να χτίσει το τζαμί. Σήμερα υποδειγματικά αναπαλαιωμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, φιλοξενεί χώρο πολιτιστικών και συνεδριακών εκδηλώσεων, ενώ στεγάζει και τη Δημοτική Πινακοθήκη Nαυπλίου με ενδιαφέρουσα συλλογή έργων ζωγραφικής σύγχρονων Eλλήνων καλλιτεχνών.

Άλλο ένα οθωμανικό μνημείο με ιδιαίτερη ιστορία, είναι το γνωστό ως Τριανόν, από την ονομασία του κινηματογράφου που στεγαζόταν εδώ. Το παλαιότερο τζαμί που σώζεται στην πόλη έχει φιλοξενήσει από το 1828 μέχρι και τις αρχές του 1833 το Aλληλοδιδακτικό Σχολείο Aρρένων, ενώ πλέον χρησιμοποιείται από το Δημοτικό Θέατρο Nαυπλίου.

Βολτάρουμε με τον απόλυτο ΤΡΟΥ ΛΟΚΑΛ του αστικού τοπίου… το Περιστέρι! Ανακάλυψε κι εσύ τη νέα συλλεκτική συσκευασία FIX ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ και μοιράσου με την FIX Hellas τις δικές σου ΤΡΟΥ ΛΟΚΑΛ εμπειρίες από τις πόλεις της Ελλάδας.

Σχετικοί Προορισμοί
banner
banner