Πώς θα γίνει η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού 16/04/2021

Απομένουν λίγες εβδομάδες μέχρι την επίσημη επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, η οποία έχει οριστεί για τις 14 Μαΐου, και οι προεργασίες για αυτή την ημερομηνία-ορόσημο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο στόχος για φέτος είναι ξεκάθαρος, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν τεθεί οι αριθμοί στο τραπέζι των συζητήσεων: Πέρυσι η χώρα μας φιλοξένησε με ασφάλεια πάνω από 6 εκατ. τουρίστες, ενώ για φέτος ο στόχος είναι να έχουμε αύξηση μεγαλύτερη από το 50%.

banner

Πώς θα γίνει αυτό; Οι κινήσεις του Υπουργού Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη δείχνουν μία συνεχή αναμόχλευση των αγορών ενώ παράλληλα μπαίνουν στο παιχνίδι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Ο μεγάλος αγώνας αυτή τη στιγμή είναι να καταφέρει η χώρα μας να ανοίξει τις αγορές της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, και μάλιστα με όρους που θα είναι θετικοί για τους πιθανούς ταξιδιώτες. Τόσο η είσοδος στη χώρα μας, όσο και η επιστροφή τους, πρέπει να γίνεται χωρίς την απαίτηση εκ μέρους των κυβερνήσεων για καραντίνα. Έχει πλέον γίνει σαφές, ότι δύσκολα κάποιος θα αποφασίσει να πάει διακοπές σε μία άλλη χώρα, αν με την επιστροφή του χρειαστεί να μπει σε καραντίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Θεοχάρης πραγματοποίησε ήδη ταξίδια σε Σερβία και Ρουμανία, αυτή την εβδομάδα επισκέπτεται τη Μόσχα και στο εγγύς μέλλον τις ΗΠΑ, με στόχο τη διευθέτηση ζητημάτων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ολοένα και πιο εύκολη επιλογή της χώρας μας για διακοπές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με το Ισραήλ, η οποία μάλιστα αποτελεί και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούν και αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες.

banner

To αναμενόμενο soft opening

Μπορεί η ημερομηνία-ορόσημο, όπως αναφέραμε, να είναι η 14η Μαΐου, ωστόσο με κάποιες χώρες που τα υγειονομικά στοιχεία το επιτρέπουν θα προηγηθεί ένα soft opening, με συγκεκριμένη ροή επισκεπτών. Για παράδειγμα, ήδη έχει επιτραπεί η είσοδος στη χώρα μας 10.000 Ισραηλινών σε εβδομαδιαία βάση και 4.000 Ρώσων, χωρίς να υπόκεινται στην υποχρέωση καραντίνας. Όπως αναμένεται, οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν στις 19 Απριλίου. Αρχικός στόχος ήταν σε αυτή τη διαδικασία να ενταχθούν και τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο ακόμη δεν έχει καθοριστεί κάτι τέτοιο μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι αυτή η διαδικασία θα λειτουργήσει και εκπαιδευτικά, ώστε οι δομές όπως έχουν στηθεί να μπορούν στη συνέχεια να δεχτούν πολύ μεγαλύτερο αριθμό τουριστών.

Αυτό το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού, επιβεβαίωσε μάλιστα την Πέμπτη (15/4) η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Αριστοτελία Πελώνη, μετά από αναλυτικό δημοσίευμα του Reuters. «Πρόκειται για μία πιλοτική εφαρμογή του Green Pass», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι «οι τουρίστες που θα έλθουν θα υφίστανται τους ίδιους περιορισμούς που ισχύουν και για τους Έλληνες πολίτες.»

Φέτος με περισσότερα εργαλεία

Θα πρέπει βέβαια εδώ να σημειώσουμε ότι φέτος, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, έχουμε πολλά περισσότερα εργαλεία στα χέρια μας ούτως ώστε να διασφαλίσουμε μια τουριστική περίοδο χαλαρή και πετυχημένη, με κύριο βέβαια εργαλείο τα εμβόλια και την πορεία των εμβολιασμών. Παράλληλα, ειδικά για φέτος έχουμε αναπτύξει κάποιες ακόμη σημαντικές γραμμές άμυνας για μία επιτυχημένη επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού και την παράλληλη διατήρηση της ασφάλειας από υγειονομική σκοπιά. Ειδικότερα, η χώρα διαθέτει το λεγόμενο Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, το οποίο θα αποδεικνύει αυτόματα είτε τον εμβολιασμό, είτε την ύπαρξη αντισωμάτων από νόσηση, είτε την ύπαρξη αρνητικού τεστ τις τελευταίες 72 ώρες. Αυτό το πιστοποιητικό θα παρέχει τη δυνατότητα άμεσης εισόδου στη χώρα, χωρίς καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες. Παράλληλα, λειτουργεί το σύστημα EVA για τους τυχαίους ελέγχους, για το οποίο μάλιστα η χώρα μας έχει κερδίσει θετικά σχόλια άλλων χωρών, αλλά και τα ξενοδοχεία καραντίνας για άμεση απομόνωση των ασθενών.

Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των υγειονομικά ευάλωτων συμπολιτών μας αλλά και η επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ρίχνονται και αυτά στη μάχη με στόχο το ελληνικό καλοκαίρι να παραμείνει ασφαλές και η Ελλάδα καταφύγιο όλων εκείνων που ψάχνουν λίγες μέρες χαλάρωσης και ηρεμίας. Αυτό στο οποίο επίσης γίνεται συνεχής αναφορά είναι ότι όποιο μέτρο ισχύει για τον τοπικό πληθυσμό θα ισχύει και για τους επισκέπτες, χωρίς καμία εξαίρεση.

Ο τουρισμός από τις ΗΠΑ

Αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με τις οδηγίες που ισχύουν στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί, μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα, εκτός αν τοπικά κάποια Πολιτεία αποφασίσει το αντίθετο. Ωστόσο, οφείλουν να έχουν αρνητικό τεστ πριν από την επιστροφή τους, ενώ μετά από 3-5 ημέρες θα επαναλάβουν ένα αντίστοιχο τεστ. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας, η οποία έχει επενδύσει σημαντικά στον τουρισμό από τις ΗΠΑ. Μην ξεχνάμε ότι στην προ πανδημίας εποχή, το 2019 δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι ΗΠΑ έφεραν στη χώρα μας ταξιδιωτικές εισπράξεις άνω του 1 δις ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται συζητήσεις και με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, ώστε η Ελλάδα να είναι ανάμεσα στις χώρες που θα αναγνωρίζει το εμβολιαστικό πιστοποιητικό του CDC των ΗΠΑ. Κάτι αντίστοιχονέχει ήδη γίνει (πέρα από το ευρωπαϊκό) για το πιστοποιητικό του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και του Ισραήλ.

Δημήτρης Σταθόπουλος