Πάνος Αλμυράντης: «Το στοίχημα είναι να παραμείνει ζωντανή η υγιής ξενοδοχειακή επιχειρηματικότητα» 15/04/2021

Βρισκόμαστε μια ανάσα από την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού και τα στελέχη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα σταθμίζουν τις καταστάσεις και βρίσκονται μπροστά στο δίλλημα για το πότε θα ανοίξουν τις μονάδες τους. Η παρατεταμένη υγειονομική κρίση μπορεί να λειτουργεί επιβαρυντικά, ωστόσο η περσινή εμπειρία από τη λειτουργία των ξενοδοχείων κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες γεννά ελπίδες για μία πετυχημένη, στο μέτρο του δυνατού, τουριστική χρονιά.

banner

Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο να διερευνήσουμε τη φάση που βρίσκεται σήμερα ο κλάδος στην προσπάθεια επανεκκίνησης, μιλήσαμε με τον διευθυντή του ξενοδοχείου Daios Cove, που βρίσκεται στο Λασίθι της Κρήτης.

Μία ιδιαίτερη τουριστική περίοδος είναι προ των πυλών. Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα δραματικά, ωστόσο οι επιχειρήσεις, μετά την περσινή δύσκολη χρονιά, προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα ώστε να καταφέρουν να προσπεράσουν τις προκλήσεις. Ποιές ήταν οι δικές σας κινήσεις και πού δώσατε έμφαση;
Οι προκλήσεις που δημιουργεί ο COVID-19 επηρεάζουν σχεδόν κάθε μέρος των λειτουργιών ενός ξενοδοχείου, από τα επίπεδα πληρότητας των δωματίων και τα σχέδια στελέχωσης, έως την προμήθεια τροφίμων και ποτών. Αναμφισβήτητα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα των ξενοδοχείων έχουν προαχθεί σε «πρωταγωνιστές» της ξενοδοχειακής εμπειρίας. Το 2020 ήταν αναμφίβολα μια δύσκολη χρονιά που μας δίδαξε τη σημασία της συνεργασίας και της θετικότητας μεταξύ των ομάδων και των μελών της.
Ο σχεδιασμός του «Our Protocol» –ενός πρωτοκόλλου που αναφέρεται στην υγειονομική μας κουλτούρα–, σε συνάρτηση με την ανταπόκριση της ομάδας στην συνεχώς εξελισσόμενη πανδημική κατάσταση, ήταν ένα επίτευγμα για το οποίο είμαστε όλοι περήφανοι. Με μηδενικά κρούσματα την θερινή  περίοδο 2020, και  τα μέλη της ομάδας μας πλήρως πιστοποιημένα σε πρακτικές υγιεινής, η ασφάλεια και η ηρεμία του επισκέπτη διασφαλίζονται σε όλο το θέρετρο. Έτσι, η διακριτική αλλά συνάμα προσωπική εξυπηρέτηση εγγυάται την απρόσκοπτη διαμονή στους πελάτες μας.

banner

Ποιά είναι η άποψή σας σχετικά με τα μέτρα της Πολιτείας για τη στήριξη των επιχειρήσεων φιλοξενίας;
H επόμενη μέρα της πανδημίας θα φέρει μεγάλες προκλήσεις για τον κλάδο σε ένα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Η πληθώρα των επιχειρήσεων δοκιμάζεται σημαντικά και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τόσο τα αντανακλαστικά της Πολιτείας με ενέσεις ρευστότητας κατά περιόδους και περιστάσεις, όσο και τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν μέσω αναδιαρθρώσεων από νέους επενδυτές.
Οι αερομεταφορές και η οικονομική τους υγεία επηρεάζουν το τουριστικό πακέτο, οπότε καλούμαστε όλοι να συ-στρατευθούμε, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη στήριξης τους. Το στοίχημα είναι να παραμείνει ζωντανή η υγιής ξενοδοχειακή επιχειρηματικότητα, η οποία άλλωστε πορεύεται και ενδυναμώνεται την τελευταία δεκαετία μέσα στην δημοσιονομική κρίση. Και με περαιτέρω πολιτειακή στήριξη, να αποτελέσει θεμέλιο προσέλκυσης νέων επενδυτών.

Η γαστρονομία αποτελεί μία σημαντική παράμετρο ενίσχυσης του τουριστικού και ξενοδοχειακού προϊόντος. Σε τι βαθμό επενδύετε σε γαστρονομικά projects στα ξενοδοχεία σας;
Από τα πρώτα μας ξενοδοχειακά βήματα, θέσαμε ως προτεραιότητα την διεθνή προβολή του ελληνικού πολιτισμού και τη διαχρονικότητα του μέσω των γαστρονομικών μας επιλογών, έχοντας την ευλογία να βρισκόμαστε στην Κρήτη. Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που οι κρητικοί αξιοποιούν τα γεννήματα της πλούσιας γης τους: άφθονα οπωροκηπευτικά, εποχιακά λαχανικά, όσπρια, άγρια χόρτα και αρωματικά βοτάνια «παντρεύονται» με νόστιμο κρέας, δημιουργώντας πολλές φορές ευφάνταστα μαγειρέματα που δεν συναντώνται πουθενά αλλού. Αυτές οι ρίζες αποτελούν τη βάση όλων των εστιατορίων μας και αναγνωρίζονται από τους πελάτες και τους συνεργάτες μας.
Η ταυτότητα μιας κουλτούρας, που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την κρητική φιλοξενία, υιοθετήθηκε ακόμη και από τους πολυβραβευμένους chef της Ducasse Conseil, οι οποίοι επιμελούνται τις γαστρονομικές δημιουργίες του εστιατορίου μας «Ocean». Παράλληλα διάσημοι σεφ από το εξωτερικό και την Ελλάδα που μας επισκέπτονται στο πλαίσιο του event «Culinary Journeys» (ενός θεσμού που μετρά τρία χρόνια πετυχημένης παρουσίας στο Daios Cove), οι οποίοι μέσα από τα γαστρονομικά μας ταξίδια ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και την εμπειρία τους χρησιμοποιώντας υλικά από την εύφορη τοπική γη.

Η διασύνδεση του τουριστικού και ξενοδοχειακού προϊόντος με την τοπική αγορά και την κοινωνία είναι ένα θέμα που –ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια– έχει αναδειχθεί πολύ. Με ποιό τρόπο εντάσσετε τις εμπειρίες στο προσφερόμενο προϊόν προς τους επισκέπτες σας;
Η διασύνδεση του τουριστικού και ξενοδοχειακού προϊόντος με την τοπική κοινωνία προωθεί μια θετική εικόνα του προορισμού, ώστε να καθίσταται ελκυστικότερος σε πιθανούς επισκέπτες και να κάνει τους ντόπιους να νιώσουν αίσθημα υπερηφάνειας για την περιοχή τους. Στον πυρήνα της κουλτούρας μας βρίσκεται η προσέλκυση πελατών στο ξενοδοχείο μέσα από τον προορισμό, τον οποίον αναδεικνύουμε μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων της περιοχής.
Επενδύοντας σε ένα πανέμορφο χώρο που στεγάζει το Culinary School, παντρέψαμε την εμπειρία με επίσκεψη των πελατών σε αγορές τοπικών προϊόντων, όπου οι ίδιοι διαλέγουν τις πρώτες ύλες με τις οποίες θα μαγειρεύουν. Συνθέσαμε έναν πρωτοποριακό οδηγό, το Around the Cove, με δραστηριότητες και ομορφιές της Κρήτης που περιλαμβάνει πληροφορίες για διάσχιση των μονοπατιών της από άκρη σ’ άκρη, επισκέψεις σε χώρους όπου ο πελάτης μπορεί να δημιουργήσει από κεραμικά μέχρι υφαντά αλλά και να αναβιώσει σκηνές σε αρχαιολογικούς χώρους. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να αναδείξουμε την πλούσια ιστορία, τα αναρίθμητα αξιοθέατα και μνημεία, τις ονειρικές παραλίες που μοιάζουν να βγήκαν από παραμύθι και την συγκλονιστική φύση της Κρήτης.

Δημήτρης Σταθόπουλος

banner
banner