Αποδράσεις 16/03/2006

Ταξίδια της... μόδας

Ταξίδια της... μόδας

Από την πρωτοποριακή αναδρομική έκθεση του Yohji Yamamoto στο Μουσείο Μόδας της Αμβέρσας μέχρι την πασαρέλα στον πανκ κόσμο της Vivienne Westwood στο Ντίσελντορφ και την ιδιοσυγκρασιακή Fashion-ology στο Victoria & Albert σας ξεναγούμε σε τρεις εκθέσεις μόδας που αποτελούν ικανές αφορμές για ταξίδι.

banner

Δοκιμαστήριο Yamamoto στο μουσείο της Αμβέρσας
Ένα νέο concept εισάγει το πάντα πρωτοποριακό MOMU Fashion Museum της Αμβέρσας, το καλύτερο ίσως μουσείο μόδας στον κόσμο, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Ιάπωνα «επαναστάτη» της μόδας Yohji Yamamoto με τίτλο Dream Shop. Εκτός από τις 80 δημιουργίες που παρουσιάζονται σε ένα περιβάλλον που δεν αποθαρρύνει να τις αγγίξεις, μια ενότητα της έκθεσης θα επιτρέπει στους επισκέπτες να δοκιμάσουν ρούχα του Yamamoto, σ' ένα σκηνικό σχεδόν ονειρικό κάτω από έντονα λευκά φώτα νέον. www.momu.be Μέχρι 13/8.

Λεξικό Fashion-ology στο Victoria & Albert
Στην ιδιοσυγκρασιακή γραφή της Αnna Piaggi -μιας από τις πιο ξεχωριστές δημοσιογράφους μόδας, trend-setter και μούσας γνωστών σχεδιαστών- είναι αφιερωμένη η έκθεση «Fashion-ology» στο μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο, ένα από τα πιο πρωτοποριακά ιδρύματα στον τομέα των διακοσμητικών τεχνών και της μόδας διεθνώς. Ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο συνέδεε το κείμενο με τις δημιουργίες των σχεδιαστών (πρόσθετε λέξεις σε ρούχα, αλλά και μεταμόρφωνε ένα κείμενο μόδας σε νοητή επίδειξη) αποτελεί την έμπνευση της έκθεσης. Είναι δομημένη σε 13 statements -λεκτικά παιχνίδια με το V και το A (τα αρχιγράμματα του μουσείου)- κάποια από τα οποία μπορεί να είναι λίγες γραμμές και κάποια ολόκληρα δωμάτια, όπου εκτίθενται μεταξύ άλλων και ρούχα από την γκαρνταρόμπα της.
http://www.vam.ac.uk Μέχρι 23/4.

Η πριγκίπισσα της πανκ στο Ντίσελντορφ
Με τον τίτλο Princess Punk, η μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στην Vivienne Westwood στο πολιτιστικό κέντρο NRW-Forum Kultur und Wirtschaft φιλοδοξεί να αναπαραστήσει τα 34 χρόνια της δημιουργικής της καριέρας. Οργανωμένη σε συνεργασία με το λονδρέζικο μουσείο Victoria & Albert, η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 150 έργα της από το ’70 μέχρι σήμερα, ενώ αρχειακό υλικό από φιλμ και πασαρέλες χτίζουν το προφίλ μιας από τις πιο εκκεντρικές περσόνες της σκηνής της μόδας. Είναι μέρος μιας σειράς εκθέσεων του NRW που περιλαμβάνει επίσης αφιερώματα στους Alexander McQueen, Manolo Blahnik κ.ά.
http://www.nrw-forum.de Μέχρι 14 Μαΐου.

Δέσποινα Ζευκιλή
[email protected]

Δέσποινα Ζευκιλή