Η νέα γενιά του εστιατορίου «Κοντοσώρος» στο Ξινό Νερό Φλώρινας μοιράζεται μαζί μας εικόνες και συνταγές που μυρίζουν Χριστούγεννα 26/11/2020

Το βραβευμένο εστιατόριο «Κοντοσώρος» έβαλε το γραφικό κεφαλοχώρι της Φλώρινας, Ξινό Νερό στο γαστρονομικό χάρτη. Η Ιλιάνα Κοντοσώρου, κόρη του αείμνηστου σεφ Νίκου Κοντοσώρου, έχει αναλάβει πλέον τα ινία και συνεχίζει τη μαγειρική παράδοση της οικογένειας, με φρέσκια ματιά. Μας μεταφέρει γεύσεις και εικόνες, για να νιώσουμε λίγο σαν να είμαστε εκεί.

banner

Πώς είναι η καραντίνα στο Ξινό Νερό;
Δύσκολα, αλλά λίγο καλύτερα από την πόλη, φαντάζομαι. Τους μήνες που ανοίξαμε το καλοκαίρι πήγαμε πάρα πολύ καλά. Μακάρι να μπορέσουμε να δουλέψουμε τα Χριστούγεννα.

Νοέμβριος στο Ξινό Νερό ίσον…
Όμορφη φύση, ετοιμασία για τον χειμώνα, για τα Χριστούγεννα. Αυτή την εποχή τρώμε λάχανο με κρέας και χοιρινό με πρασοσέλινο. Κυρίως χοιρινό…

Πώς γιορτάζετε τα Χριστούγεννα στη Φλώρινα;
Τέτοιες μερες η Φλώρινα παρουσιάζει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Η γαστρονομία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της, με γεύσεις που ξεχωρίζουν. Το χοιρινό έχει κεντρικό ρόλο στο τραπέζι των Χριστουγέννων. Έθιμο που έρχεται πολλά χρόνια πριν, καθώς κάθε οικογένεια είχε ένα γουρούνι στην αυλή της, το οποίο έσφαζε την παραμονή των Χριστουγέννων και το αξιοποιούσε ολόκληρο. Άλλα χριστουγεννιάτικα πιάτα που φτάνουν στο τραπέζι μας, εκτός από τη «πηχτή», είναι το χοιρινό με λάχανο, οι λαχανοσαρμάδες με χοιρινό κρέας, τα λουκάνικα με πράσο καθώς και οι «τσουμιρίνες» ή «τσιγαρίδες» (τσιγαριστό χοιρινό λιπάκι).

banner

Πώς φτιάχνετε τη βασιλόπιτα;
Εκτός από την παραδοσιακή βασιλόπιτα, φτιάχνουμε το «μάσνικ», πίτα στριφτή με σταφίδες, καρύδια, ζάχαρη και κανέλα, όπου τοποθετούμε το φλουρί. Την ίδια πίτα αλλά στην αλμυρή της εκδοχή φτιάχνουμε την ημέρα των Θεοφανίων, όπου μαζί με το φλουρί βάζουμε και ένα στάχυ και μια κλωστή. Ο τυχερός που θα βρει το φλουρί θα γίνει λέγανε έμπορος, αυτός που θα βρει το στάχυ γεωργός και όποιος βρει την κλωστή κτηνοτρόφος. Ανήμερα των Θεοφανίων μαζί με το «μάσνικ», φτιάχνουμε και τη «πηχτή», έναν μεζέ με ποδαράκια και αυτιά χοίρου, βασμένα όλα σε μια κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι σκόρδο και ξύδι. Στη συνέχεια, μένει σε ένα μέρος να πήξει, να γίνει σαν ζελέ και τότε είναι έτοιμο για σερβίρισμα.Πώς φτιάχνετε τη βασιλόπιτα; Εκτός από την παραδοσιακή βασιλόπιτα, φτιάχνουμε το «μάσνικ», πίτα στριφτή με σταφίδες, καρύδια, ζάχαρη και κανέλα, όπου τοποθετούμε το φλουρί. Την ίδια πίτα αλλά στην αλμυρή της εκδοχή φτιάχνουμε την ημέρα των Θεοφανίων, όπου μαζί με το φλουρί βάζουμε και ένα στάχυ και μια κλωστή. Ο τυχερός που θα βρει το φλουρί θα γίνει λέγανε έμπορος, αυτός που θα βρει το στάχυ γεωργός και όποιος βρει την κλωστή κτηνοτρόφος. Ανήμερα των Θεοφανίων μαζί με το «μάσνικ», φτιάχνουμε και τη «πηχτή», έναν μεζέ με ποδαράκια και αυτιά χοίρου, βασμένα όλα σε μια κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι σκόρδο και ξύδι. Στη συνέχεια, μένει σε ένα μέρος να πήξει, να γίνει σαν ζελέ και τότε είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Χοιρινή μπριζόλα λαιμού με λάχανο

Υλικά για 2 άτομα:


 2 μπριζόλες λαιμού
 700 γραμμάρια λάχανο
 1 μικρό κρεμμύδι άσπρο
 Ελαιόλαδο (για το μαγείρεμα)
 Αλάτι, πιπέρι
 2 κουταλάκια του γλυκού κόκκινο πιπέρι
 1-2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας


Εκτέλεση:


Σε μια κατσαρόλα ρηχή σοτάρω με ελαιόλαδο τις μπριζόλες από τις 2 πλευρές, μετά ρίχνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι το αφήνω να σοταριστεί για λίγο μαζί με τις μπριζόλες στην συνέχεια προσθέτω την σάλτσα ντομάτας, το κόκκινο πιπέρι, το αλάτι. Αμέσως μετά προσθέτω το 1,5
λίτρο νερό και το αφήνω να βράσει για 30 λεπτά. Μετά βγάζω τις μπριζόλες από την κατσαρόλα στην άκρη. Και στην ίδια κατσαρόλα βάζω το λάχανο που το έχω ψιλοκόψει με το μαχαίρι μου.

Αφήνω το λάχανο να μαραθεί, ανακατεύω με μια κουτάλα, αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμα ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι .Όταν το λάχανο μαραθεί το βάζουμε σε ένα ταψάκι και τοποθετούμε τις μπριζόλες πάνω, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνω στον φούρνο για 40 λεπτά. Είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Ελευθερία Τριανταφύλλου