Η νέα καραντίνα στην Κάρυστο έχει ποδηλατάδες και παραδοσιακές τυροπιτάρες που μπορούμε να φτιάξουμε κι εμείς 19/11/2020

Η Νότια Εύβοια και πιο συγκεκριμένα η Κάρυστος είναι πολύ κοντινός προορισμός στην Αθήνα και ιδανική όχι μόνο για το καλοκαίρι αλλά για όλους τους μήνες του χρόνου. Μπορεί προσωρινά να μην μπορούμε να ταξιδέψουμε λόγω του νέου lockdown, όμως η Ολυμπία Μπάνου στέλνει εικόνες και μυρωδιές από την όμορφη Κάρυστο και την παραδοσιακή ταβέρνα της, «Το Χωνί».

Πώς είναι η καραντίνα εκεί;
Στην Νότιο Εύβοια και την Κάρυστο καταφέραμε να μην παρουσιαστούν κρούσματα. Έτσι η καραντίνα κυλάει ήρεμα με περιπάτους και πολλά μαγειρέματα στο σπίτι.

Πιστεύετε ότι θα επιστρέψει σύντομα το κοινό στις σάλες σας;
Η ζήτηση είναι αρκετά αυξημένη τα τελευταία χρόνια και, αν δεν υπήρχε το lockdown, η επισκεψιμότητα ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα είναι μεγάλη. Οι επισκέπτες είναι κυρίως Έλληνες αλλά υπάρχουν πολλοί κυρίως Άγγλοι και Γάλλοι που έχουν επενδύσει στην περιοχή αγοράζοντας εξοχικές κατοικίες. Ας ελπίσουμε ότι θα επανέλθουμε σύντομα χωρίς κρούσματα.

Νοέμβριος στην Κάρυστο ίσον...;
Νοέμβριος στην Κάρυστο σημαίνει επαφή με τη φύση. Περπάτημα στο λιμενοβραχίονα με τα υπέροχα δειλινά, πεζοπορία στο Castello rosso, το κάστρο της Καρύστου που δεσπόζει στους πρόποδες της Όχης, και τέλος ποδηλασία.

Ποια είναι η πρώτη μακρινή βόλτα που θα θέλατε να κάνετε μόλις μπορέσετε;
Προσωπικά θα ήθελα να επισκεφτώ τα δρακόσπιτα στην Όχη (μεγαλιθικά λατρευτικά κτίσματα, χρονολογούμενα τον 5ο αιώνα π.Χ) και να αγναντέψω το Αιγαίο και την Κάρυστο από την πιο ψηλή κορυφή της.

Τι καλό θα απολαύσουμε στο εστιατόριο όταν επιστρέψουμε;
Για τις χειμωνιάτικες αποδράσεις στο εστιατόριο μας προτείνουμε μια αχνιστή γίδα βραστή σπιραλάτιστη, παραδοσιακό λουκάνικο Καρύστου στα κάρβουνα, λαχανοντολμάδες αυγολέμονο και φυσικά το ξακουστό μας βετούλι (κατσικάκι ενός έτους) με κουρκουμπίνες (παραδοσιακά εξ ολοκλήρου χειροποίητα ζυμαρικά).

Συνταγή για παραδοσιακές τυροπιτάρες Καρύστου

•Προετοιμασία: 40′ •Έτοιμες σε: 90′ •Ποσότητα: 14 άτομα •Επίπεδο Δυσκολίας: Προχωρημένο

Υλικά για το ζυμάρι
500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
320 ml. χλιαρό νερό
40 ml. ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
|¼ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για την γέμιση
750 gr. φέτα σκληρή ή αν βρείτε τουλουμοτύρι Καρύστου (τοπικό παραδοσιακό τυρί)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επιπλέον θα χρειαστείτε
Ελαιόλαδο
Νισεστέ
1 κουταλάκι βούτυρο, και ένα αβγουλάκι χτυπημένο ελαφρά για τη γεμιση, προαιρετικά.

Εκτέλεση βήμα-βήμα για το ζυμάρι
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το ζυμάρι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε για 30 λεπτά στην άκρη. Κατόπιν μεταφέρουμε στον πάγκο, πασπαλίζουμε ελαφρά με νισεστέ και χωρίζουμε την ζύμη σε 7 ισόποσα ζυμαρικά. Παίρνουμε ένα ζυμάρι και ξεκινάμε να ανοίγουμε φύλλο, τα υπόλοιπα ζυμάρια τα καλύπτουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη τροφίμων για να μη στεγνώσουν. Με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι σε λεπτό φύλλο, όπως κάνουμε το φύλλο για πίτες ταψιού.

Ο ιδανικός πλάστης για φύλλα είναι η «βέργα», αν εξασκηθείτε για λίγο θα μάθετε να ανοίγετε το «καλύτερο» φύλλο. Ξεκινάμε πατώντας ελαφρά στο κέντρο με την παλάμη, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη νισεστέ και ξεκινάμε να ανοίγουμε το φύλλο με ανάλαφρες κινήσεις, χωρίς φόβο και βιασύνη. Το πλάστη τον έχουμε πάντα στο κέντρο, από εκεί ξεκινάμε και ανοίγουμε προς τα πάνω και τις ίδιες φορές προς τα κάτω, αριστερά δεξιά γυρνώντας το φύλλο. Όταν το φύλλο έχει ανοίξει ικανοποιητικά, το τυλίγουμε στον πλάστη σε ρολό, ξεκινώντας από την πλευρά που κοιτάει προς εμάς, ρολάρουμε και ταυτόχρονα ανοίγοντας σταδιακά προς τα έξω τα χέρια μας. Δεν ξεχνάμε όσο ανοίγουμε το φύλλο, αν χρειαστεί πασπαλίζουμε με λιγοστό νισεστέ ώστε να μην κολλάει το φύλλο στον πάγκο και επίσης θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε τέλειο φύλλο! Σε κάθε φύλλο ρίχνουμε στο κέντρο και προς τα έξω τρίμματα φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Κλείνουμε κάθε τυρόπιτα σε ορθογώνιο, αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Οι τυρόπιτες κανονικά τηγανίζονται για μερικά λεπτά σε καυτό ελαιόλαδο, αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και ένα μικρό κομματάκι βούτυρο. Σε περίπτωση που τηγανίσουμε ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το επιπλέον λάδι. Εναλλακτικά αν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνι, θα αλείψουμε με ελαιόλαδο τις τυροπιτάρες και ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Σημειώσεις για την συνταγή:
Αν καταφέρετε να βρείτε Καρυστινό τυρί, ακόμη καλύτερα!
Μπορείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσετε και κίτρινο χωριάτικο αλεύρι για να φτιάξετε το ζυμάρι, απλά αλλάζει η αναλογία του νερού.
Αν θέλετε μπορείτε να τυλίξετε με πλαστική μεμβράνη και να αποθηκεύσετε σε κατάψυξη.
Φυσικά οι τυροπιτάρες μπορούν με φαντασία να μετατραπούν και σε άλλες πίτες με την αγαπημένη σας γέμιση!
Προτιμήστε μια αλμυρή και σκληρή φέτα ή διαφορετικά μπορείτε να κάνετε ένα μείγμα γέμισης με φρέσκια μυζήθρα!

Από την Άννα Νάτση