Ανθίζει ο ορεινός τουρισμός εν μέσω covid; 26/10/2020

Εχετε κι εσείς φίλους που έχουν ξεμείνει στο σπίτι στο χωριό και δουλεύουν εξ αποστάσεως; «Digital nomad έγινες, η τελευταία τάση στο χώρο του τουρισμού!» έλεγα τις προάλλες σε έναν συνεργάτη, δημοσιογράφο του ταξιδιού, που έχει μεταφέρει το γραφείο του μέχρι νεωτέρας στα παράλια της Μεσσηνίας. «Θα το κρατήσω αυτό, μου αρέσει», μου απάντησε, ενώ άλλος φίλος, τεχνικός υπολογιστών, μετά τις 6 μ.μ. μας ξεσηκώνει καθημερινά με νησιώτικα ηλιοβασιλέματα, βιβλία ακουμπισμένα στη βεράντα με θέα τη θάλασσα και τσίπουρα. Κάτι η νέα εργασιακή πραγματικότητα, κάτι η ανάγκη για απόδραση από την πόλη και η ασφάλεια που γεννά η εικόνα της φύσης, τα μηνύματα από το χώρο του εσωτερικού τουρισμού, με επίκεντρο τα βουνά της Ελλάδας, που τέτοια εποχή συγκεντρώνουν παραδοσιακά το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον, είναι αρκετά αισιόδοξα.

banner

Οι αυξημένες αναζητήσεις για φθινοπωρινούς προορισμούς και μονοήμερες στο athinoramatravel.gr ξεκίνησαν ήδη από τις αρχές Σεπτέμβρη, δίνοντας το σύνθημα ότι ο κορονοϊός δεν έχει μειώσει τη διάθεση για εκδρομή στο βουνό. Η Ορεινή Αρκαδία βουλιάζει τα σαββατοκύριακα από Έλληνες επισκέπτες, θυμίζοντας τριήμερα προ κρίσης(!), ενώ δεν λείπουν οι Βρετανοί και Ολλανδοί που έρχονται να περπατήσουν στα μονοπάτια της. Σε πρόσφατη εξόρμησή μας στην περιοχή του Παρνασσού βρήκαμε αρκετούς ξενώνες γεμάτους και ακούσαμε προβλέψεις για έναν καλό χειμώνα, κορονοϊού επιτρέποντος, ενώ ακόμη και στον επιβαρυμένο Νομό Ιωαννίνων τις ημέρες πριν και μετά την 28η Οκτωβρίου μιλούσαν για πληρότητα 50%.

Φυσικά, καλό είναι να έχουμε ασφαλείς προορισμούς, για να μπορούμε όμως να τους απολαμβάνουμε σε βάθος χρόνου, θα πρέπει οι εκδρομείς να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα. Δεν φεύγουμε από την Αθήνα για να συνωστιστούμε στα σοκάκια και τις πλατείες των χωριών, ούτε νοείται να κάνουμε παράπονα σε ξενοδόχους ότι μας στρεσάρουν τηρώντας τα μέτρα (το ακούσαμε κι αυτό!). Αν πάντως ο όρος κοινωνική αποστασιοποίηση γεννά σύμφωνα με κάποιους ψυχολόγους αρνητικούς συνειρμούς, η φυσική αποστασιοποίηση που αντιπροτείνεται βρίσκει στις εξοχές της Ελλάδας το ιδανικό σκηνικό για να γίνει πράξη.

banner

Αν πάντως ο όρος κοινωνική αποστασιοποίηση γεννά σύμφωνα με κάποιους ψυχολόγους αρνητικούς συνειρμούς, η φυσική αποστασιοποίηση που αντιπροτείνεται βρίσκει στις εξοχές της Ελλάδας το ιδανικό σκηνικό για να γίνει πράξη.

Θα περιμέναμε πάντως πιο άμεσα αντανακλαστικά και από το Υπουργείο Τουρισμού και τους φορείς γενικότερα για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού και την προώθηση της κουλτούρας του ασφαλούς ταξιδιού εντός συνόρων. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές χώρες εστιάζουν στον εσωτερικό τουρισμό με καμπάνιες προώθησης των άλλοτε δημοφιλών προορισμών που έχουν πληγεί και μέτρα όπως, εκπτώσεις της τάξεως του 50-75% σε πολυτελή ξενοδοχεία και εσωτερικές πτήσεις, επιχορηγούμενες από την πολιτεία, ή ακόμη και καθιέρωση τετραήμερης εργασίας χωρίς μειώσεις μισθού, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα long weekends.

Παράλληλα, σχεδιάζεται ήδη η επόμενη ημέρα του τουρισμού γενικότερα που θα συνδέεται πολύ πιο άμεσα με την τοπική κλίμακα και τη δημοφιλή τάση του staycation (αναψυχή ακόμη και μέσα στην ίδια σου την πόλη), καθώς οι άλλοτε υπερτουριστικές πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής βλέπουν τις κεντρικές, προσανατολισμένες στον μαζικό τουρισμό γειτονιές τους να ερημώνουν και τις συνοικίες που είχαν ένα προφίλ πιο φιλικό προς τους μόνιμους κατοίκους να παραμένουν ζωντανές και επιχειρηματικά δραστήριες.

Δέσποινα Ζευκιλή