Ο κορονοϊός και η ντροπή του ταξιδεύειν 06/10/2020

Πέρυσι τέτοια εποχή γράφαμε για τον υπερτουρισμό και την «ντροπή της πτήσης», έναν όρο που δημιουργήθηκε στα σουηδικά για να εκφράσει το κίνημα για λιγότερα αεροπορικά ταξίδια με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Πού να ξέραμε ότι ένα χρόνο μετά οι αεροπορικές εταιρείες θα μετρούσαν ιστορικό χαμηλό λόγω του κορονοϊού ή ότι θα φτάναμε να βλέπουμε sold out πτήσεις χωρίς προορισμό, σαν αυτές που έχουν καθιερώσει διάφορες αεροπορικές εταιρείες, στην Ασία και την Αυστραλία κυρίως, θέλοντας να ικανοποιήσουν εκείνους που δεν μπορούν χωρίς ταξίδι (ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να πληρώσεις για να κάνεις ένα γύρο στους αιθέρες και να επιστρέψεις εκεί απ’ όπου ξεκίνησες).

banner

Πέρα πάντως από τους εκκεντρικούς travel addicts και τις απελπισμένες αεροπορικές εταιρείες που τέχνας κατεργάζονται, όλα δείχνουν ότι το ταξίδι, ειδικά το εκτός συνόρων, δεν θα είναι το ίδιο μετά τον κορονοϊό, τουλάχιστον για αρκετό καιρό ακόμη. Οι τάσεις που προς το παρόν αναδύονται πιο δυναμικά είναι το staycation, δηλαδή οι ανακαλύψεις της διπλανής πόρτας, μέσα στην πόλη σου, την οποία έχεις την ευκαιρία να εξερευνήσεις ξανά, και οι εξοχικοί και ήρεμοι προορισμοί δίπλα στη φύση που παίρνουν κεφάλι έναντι των μαζικών αξιοθέατων και των πάλαι ποτέ δημοφιλών μητροπόλεων.

Επίσης, η πανδημία και η υιοθέτηση της τηλεργασίας φέρνει την αύξηση των λεγόμενων ψηφιακών νομάδων που επιλέγουν να δουλέψουν από μια άλλη χώρα, συνδυάζοντας εργασία και αλλαγή περιβάλλοντος – ήδη αρκετές χώρες δίνουν σχετικά κίνητρα για την προσέλκυσή τους. Ευτυχώς η Ελλάδα έχει υπέροχα βουνά και φυσικά τοπία να ανακαλύψουμε όσο προχωρά το φθινόπωρο, πολλά από τα οποία και σε μονοήμερες εκδρομές, όσο φυσικά η πορεία της πανδημίας μας το επιτρέπει και με όλες τις προφυλάξεις που επιτάσσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Και πώς θα αντιμετωπίσουμε το νέο άγχος του travel shaming, την ντροπή να θέλουμε να ταξιδέψουμε, η οποία καταλαμβάνει όλο και περισσότερους, ειδικά με το φόβο του πώς θα σχολιαστούν τα post τους στα social media, και η οποία έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τη δουλειά των travel influencers; Οι ειδικοί απαντούν ότι για άλλη μια φορά πρέπει να σκεφτούμε τις προτεραιότητές μας. Αν το ταξίδι είναι σημαντικό για την ψυχική και νοητική μας υγεία, για να πάρουμε δυνάμεις να συνεχίσουμε, καλό είναι να μην αντισταθούμε στην ανάγκη, ειδικά σε μια εποχή που η διαφύλαξη της υγείας μας είναι σημαντική. Προφανώς τηρώντας τα μέτρα και τις ταξιδιωτικές οδηγίες. Όσο για το αν μας σχολιάσουν ως ανεύθυνους ενώ παίρνουμε όλες τις προφυλάξεις, αντί να καθόμαστε να διαπληκτιζόμαστε περί ατομικής ευθύνης ή να δικαιολογούμαστε, μήπως καλύτερα να συνδυάσουμε την εκδρομή μας με μια δόση ψηφιακής αποτοξίνωσης; Ίσως είναι ευκαιρία να ξαναταξιδέψουμε μετά από καιρό μόνο για τον εαυτό μας, έτσι για αλλαγή.

banner

Δέσποινα Ζευκιλή

banner
banner