Οι ψηφιακοί νομάδες είναι οι πιο ανερχόμενοι ταξιδιώτες της covid εποχής 02/10/2020

Φαντάσου να δουλεύεις από μία καφετέρια στο Άμστερνταμ, από ένα ξενοδοχείο στο Μπαλί ή από έναν co-working χώρο στο Βερολίνο έχοντας μαζί σου μόνο έναν φορητό υπολογιστή. Αυτή είναι η καθημερινότητα για τους ψηφιακούς νομάδες, όσους δηλαδή συνδυάζουν την εργασία με τα ταξίδια. Ήδη πριν την πανδημία ήταν μια ανερχόμενη τάση, πλέον όμως που ολοένα και περισσότεροι δουλεύουν από το σπίτι, η νέα εργασιακή πραγματικότητα αποτελεί έμπνευση για να υιοθετήσουν μία νομαδική εργασιακή ζωή.

Παράλληλα, ο παγκόσμιος τουρισμός δέχθηκε ισχυρό χτύπημα από το πάγωμα των ταξιδιών και το κλείσιμο συνόρων. Οπότε τώρα προορισμοί που επλήγησαν σοβαρά προσπαθούν να προσελκύσουν τους ψηφιακούς νομάδες ώστε να ενισχύσουν τον τουρισμό τους. Για παράδειγμα, τα Μπαρμπέιντος ήταν αυτά που πρώτα έβγαλαν βίζα για ψηφιακούς νομάδες τον Ιούλιο. Ακολούθησαν πολλές άλλες χώρες, ανάμεσά τους η Εσθονία, η Γεωργία και η Κροατία αλλά και η Anguilla στην Καραϊβική που λάνσαρε μία βίζα, η οποία επιτρέπει στους επισκέπτες να ζήσουν και να εργαστούν για 12 μήνες στο νησί. Φαίνεται πάντως ότι οι περισσότεροι ψηφιακοί νομάδες προτιμούν να φεύγουν για μικρό χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, μοιράζοντας το χρόνο τους μεταξύ σπιτιού και εξωτερικού.

Δημιουργήθηκαν μάλιστα και εταιρείες, οι οποίες τους βοηθούν να βρουν οικονομικό κατάλυμα, όπως η NomadsX στην Πορτογαλία. Παράλληλα, τα ξενοδοχεία προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα και παρέχουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να συνδυάζουν την παραμονή τους με εργασία, όπως έχει αποδείξει και η έλευση του παγκόσμιου brand Selina που ειδικεύεται στο χώρο και διαθέτει διαμορφωμένους χώρους εργασίας, μετά το Πήλιο και την Αθήνα.

Οι ψηφιακοί νομάδες σύμφωνα με έρευνες συνεχώς θα αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, ξεπερνώντας ακόμη και το 1 δισεκατομμύριο έως το 2035. Η πανδημία φαίνεται ότι συντέλεσε στην αύξηση της τηλεργασίας και δημιούργησε μία νέα εποχή στον εργασιακό χώρο, η οποία ήρθε για να μείνει.