Στο Aristide Hotel στη Σύρο μια νομαδική γυναικεία οικογένεια μας μυεί στην τέχνη της boutique φιλοξενίας 22/07/2020

Στεγασμενο σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια, το Aristide Hotel συνδυάζει την κομψότητα εποχής με το σύγχρονο ντιζάιν και την τέχνη σε ένα πραγματικά ξεχωριστό σύνολο. Η μαρμάρινη σκάλα με τους δωρικούς κίονες, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα με νεοκλασικά και αρ ντεκό στοιχεία αναδεικνύεται από το κοντράστ με τους τοίχους στο χρώμα των φύλλων της ελιάς και τα επώνυμα ντιζάιν κομμάτια. Απρόβλεπτα χρώματα, έργα τέχνης και καινοτόμα σχεδιαστική ματιά δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στις εννιά σουίτες, τη γκαλερί και τα δύο μπαρ.

banner

«Η τέχνη παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και στα σπίτια μας, οπότε θεωρήσαμε ότι πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ένα ξενοδοχείο που θέλει να ανταγωνιστεί την εμπειρία του να είσαι σε ένα όμορφο σπίτι» μας λένε οι ιδιοκτήτριες Simona, Jasmin και Oana Aristide, μητέρα και κόρες. «Επιλέξαμε κομμάτια που αγαπάμε αντί να προσπαθούμε να μαντέψουμε τι άρεσε στον επισκέπτη. Δεν θέλαμε να έχει καμία σχέση με την παρεξηγημένη αντίληψη της βαρετής "ξενοδοχειακής τέχνης". Εκτός από τη μόνιμη έκθεση, έχουμε κι ένα πρόγραμμα διαμονής καλλιτεχνών και προσωρινές εκθέσεις - αυτές ελπίζουμε ότι θα είναι ένας τρόπος για τους διεθνείς καλλιτέχνες να συνδεθούν με την τοπική καλλιτεχνική σκηνή και ίσως να δημιουργηθούν ενδιαφέρουσες συνεργασίες μεταξύ τοπικών και διεθνών καλλιτεχνών».

Έχοντας μια μακρινή καταγωγή από την Ελλάδα και καμία προϋπηρεσία στον χώρο του τουρισμού, η νομαδική αυτή οικογένεια, αισθητικός η μητέρα και γιατρός και οικονομολόγος-συγγραφέας οι κόρες, αγάπησαν τη Σύρο και έγιναν… ξενοδόχοι με το που πάτησαν το πόδι τους σε αυτό το εντυπωσιακό οίκημα. «Οραματιστήκαμε ένα χώρο όπου θα μας άρεσε να ζούμε, αλλά είναι τόσο σπάνιος, κάτι σαν ένα υπέροχο σπίτι που να έχει χαρακτήρα αλλά να μην μοιάζει εμπορικό». Οι ιδιοκτήτριες είναι υπεύθυνες και για τη διακόσμηση μαζί με το design studio Todor Cosmin, ενώ ο αρχιτέκτονας τοπίου Ηρακλής Καΐλας σχεδίασε τον κήπο.

banner

Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο μπαρ του κήπου, όπου μπορούν να πιουν ένα κοκτέιλ στη σκιά των δέντρων ή το μπαρ στον τελευταίο όροφο με θέα στην ανοιχτή θάλασσα. To πρωινό με πιάτα όπως η στραπατσάδα με σαγανάκι Σαν Μιχάλη και γλυκό του κουταλιού ντομάτα και τα σναν έχουν τοπικό χρώμα και προσωπικότητα, ενώ τα κοκτέιλ έχουν την υπογραφή του Χρήστου Γκόλφη από το βραβευμένο «Kouchico Bar».

Το post-covid μέλλον του ταξιδιού για τις κυρίες του Aristide Hotel απλά επιβεβαίωσε όσα πίστευαν και πριν: «να προσέχουμε το περιβάλλον, να υποστηρίζουμε τις τοπικές βιομηχανίες και χειροτεχνίες, να έχουμε ταυτότητα και να παρέχουμε ταξιδιωτικές υπηρεσίες σαν να ταξιδεύουμε μόνο μία φορά το χρόνο και αυτο το ένα και μοναδικό ταξίδι πρέπει να είναι υπέροχο. Λυπούμαστε προφανώς για την τρομερή ανθρώπινη τραγωδία και ταλαιπωρία που προκλήθηκε από τον Covid-19, αλλά αυτή η ιδέα ότι το ταξίδι πρέπει να είναι πιο βιώσιμο και ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να περιμένουν από τα ξενοδοχεία κάτι παραπάνω από ένα κρεβάτι για τη νύχτα, είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να είχε συμβεί στη βιομηχανία. Ο λόγος πίσω από την ιδέα μας να φυτέψουμε δέντρα για να αντισταθμίσουμε το αποτύπωμα άνθρακα του ταξιδιού των επισκεπτών στο ξενοδοχείο δεν είναι ότι εμείς με τα εννέα δωμάτια μας θα κάνουμε τη διαφορά, αλλά ότι οι ταξιδιώτες θα αρχίσουν να απαιτούν αυτό το είδος υπεύθυνης στάσης από τα ξενοδοχεία γενικά».

Ζητώντας τους να μας δώσουν το δικό τους insider tip για τη Σύρο μας προτείνουν να την επισκεφτούμε εκτός εποχής επισημαίνοντας ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μόνο υπάρχουν τρία ιδιαίτερα events, μια θρησκευτική γιορτή, ένα τοπικό street party και το καρναβάλι. Επίσης, να μην παραλείψουμε να βουτήξουμε νωρίς το πρωί στην παραλία κάτω από το ξενοδοχείο. «Κάποιες μέρες ένας ηλικιωμένος που χαζεύει στην προκυμαία παίζει Χατζιδάκι. Δεν θα θέλετε να φύγετε ποτέ!»

Μπαμπαγιώτου 27, Ερμούπολη, 6945997644,

Δέσποινα Ζευκιλή