Καθηλωμένες (στο έδαφος) οι αεροπορικές 23/03/2020

Δραστική μείωση δρομολογίων, ακυρώσεις πτήσεων, αλλά και ολοκληρωτική καθήλωση των αεροπλάνων στο έδαφος, φέρνει η πανδημία του covid-19 με το μέλλον να προδιαγράφεται δυσοίωνο, για τις αεροπορικές εταιρείες. Η εξάπλωση του ιού, φέρνει αλλαγές και αναγκάζει κυβερνήσεις κρατών να αναλάβουν δραστικά μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης εντείνοντας μάλιστα τα μέτρα που αφορούν στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών. Ωστόσο, ο covid -19, είχε περιορίσει ήδη σημαντικά την κίνηση με τις αεροπορικές εταιρείες πρώτες, να βλέπουν εδώ και εβδομάδες τα αεροπλάνα τους μισοάδεια, να εκτελούν προγραμματισμένα δρομολόγια. Σήμερα, η κατάσταση έχει πάει ένα βήμα ακόμη παραπέρα με έναν ολόκληρο κλάδο να τελεί ουσιαστικά σε αναστολή. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τις απαγορεύσεις πτήσεων από και προς Ιταλία και Ισπανία, η ελληνική κυβέρνηση τη Δευτέρα 23/3, ανακοίνωσε την απαγόρευση πτήσεων από και προς Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία.

Η Aegean αναστέλλει όλες τις πτήσεις εξωτερικού

Στην αναστολή όλων των πτήσεων προς το εξωτερικό προχώρησε η Aegean, η οποία ενημερώνει το κοινό ότι αυτή η ελήφθη με στόχο «την ασφάλεια των επιβατών και εργαζομένων της αλλά φυσικά και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της δραστηριότητας της.» Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, από την Πέμπτη 26 Μαρτίου και μέχρι 30 Απριλίου, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις του δικτύου εξωτερικού από όλες τις βάσεις της εταιρείας. Θα εκτελείται μόνο μικρός αριθμός εβδομαδιαίων πτήσεων από Αθηνά και προς Βρυξέλες, για λόγους διατήρησης της συνδεσιμότητας της χώρας με το διοικητικό κέντρο της ΕΕ.

Παράλληλα, η εταιρεία ενημερώνει ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίζει, εφόσον της ζητηθεί από τις αρχές, να εκτελεί ειδικές πτήσεις για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών ή και για άλλες έκτακτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 8 πτήσεις επαναπατρισμού από Μαρόκο, Ισπανία, Τσεχία, Πολώνια, Σερβία και Γεωργία για λογαριασμό του ελληνικού κράτους και 1 πτήση από το Λονδίνο προς τη Λάρνακα για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σχετικά με τις πτήσεις εσωτερικού, διατηρείται ένα πολύ συμπυκνωμένο πρόγραμμα σε όλους τους προορισμούς του δικτύου και με μοναδικό σκοπό τη συνδρομή στην ειδική μετακίνηση προσώπων και αναγκαίων υλικών για κάλυψη των βασικών αναγκών.

Καμία πτήση από Emirates

Η Emirates, ανακοίνωσε την άρση όλων της των πτήσεων μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, με ταυτόχρονη μείωση των μισθών του προσωπικού της κατά 50%. Εξάλλου, από την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας περίπου του 70% του δικτύου της και την περικοπή του πτητικού της έργου προς 159 προορισμούς.

Στο έδαφος η Turkish

Η Turkish Airlines, κρατά καθηλωμένο στο έδαφος το 85% των επιβατικών αεροπλάνων της, μετά και την απαγόρευση εκ μέρους του τουρκικού κράτους των πτήσεων σε περισσότερες από 60 χώρες. Παράλληλα, η εταιρεία αποφάσισε την απαγόρευση σε άτομα άνω των 65 ετών να πετούν με τα αεροσκάφη της.

Αναστολή λειτουργίας

Η Cyprus ανέστειλλε τη λειτουργία της, με την ακύρωση του συνόλου των δρομολογίων της μέχρι και τις 30 Απριλίου. Η Ryanair, από τις 24 Μαρτίου, προχωράει στην ακύρωση σχεδόν όλων των πτήσεων διατηρώντας ενεργές μόνο ελάχιστες πτήσεις ανάμεσα στη Βρετανία και την Ιρλανδία. Η Austrian Airlines έχει ήδη προχωρήσει στην ακύρωση όλων των πτήσεων μέχρι τις 28 Μαρτίου και αναμένεται να δοθεί παράταση. Με 23.000 ακυρώσεις πτήσεων, μέχρι και τις 24 Απριλίου, απαντά στην πρωτόγνωρή και μη αναμενόμενη υγειονομική κρίση η Lufthansa. Χαρακτηριστικό είναι πως από τα 763 αεροπλάνα της εταιρείας, τα 700 βρίσκονται στο έδαφος.

Παράλληλα, η Γαλλία, απαγόρευσε πτήσεις προς υπερπόντιους νομούς της χώρας. Ετσι λοιπόν καμία πτήση δεν πραγματοποιείται από και προς το Σαιν-Μπαρτελεμί, το Σαιν-Μαρτέν, τη Ρεϋνιόν, τη Γαλλική Γουιάνα, τη Γουαδελούπη, τη Μαρτινίκα, και τη Μαγιότ. Όλες οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει την διαφοροποίηση προς διευκόλυνση των επιβατών, της πολιτικής τους σχετικά με τις επανεκδόσεις ή τις ακυρώσεις των εισιτηρίων.

Δημήτρης Σταθόπουλος