Παύση για την κρουαζιέρα 19/03/2020

Απαγορευτικόγια όλα τα λιμάνια της ελληνικής επικράτειας, εξέδωσε η ελληνική πολιτεία για κρουαζιερόπλοια αλλά και ημερόπλοια. Η απαγόρευση αυτή ισχύει μέχρι τις 15 Απριλίου και περιλαμβάνεται στα γενικότερα μέτρα που έχουν ως στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης του covid-19. Από την πλευρά της, η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας CLIA, σημειώνει τις σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο κρουαζιέρας αλλά και πέρα από αυτόν, με την εκπρόσωπο του στην Ανατολική Μεσόγειο, Μαρίας Δεληγιάννη, να δηλώνει: «Καθώς αντιμετωπίζουμε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση, αναγνωρίζουμε την απόφαση επιβολής του προληπτικού αυτού μέτρου που περιορίζει προσωρινά την κίνηση των κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια. Η δημόσια υγεία και η ασφάλεια προέχουν».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση, παρακινεί και ενθαρρύνει τις διοικήσεις των λιμένων, να επιτρέψουν στα πλοία να ολοκληρώσουν τα ταξίδια τους και να προσφέρουν καταφύγιο στα πλοία εν αναμονή της επανέναρξης των δραστηριοτήτων τους. Η κρουαζιέρα, αποτελεί δυναμικό τμήμα του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα, με σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς συνεισφέρει περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και προσφέρει σχεδόν 12.000 θέσεις εργασίας. Αυτός ο προσωρινός προορισμός θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο της κρουαζιέρας αλλά και πέρα από αυτόν.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την επανέναρξη των δρομολογίων και δραστηριοτήτων μόλις αυτό είναι εφικτό» προσθέτει η ίδια. Η βιομηχανία κρουαζιέρας σταθερά επεκτείνεται και καινοτομεί τα τελευταία χρόνια, επιδεικνύοντας εξαιρετικά αντανακλαστικά στις προκλήσεις που αντιμετώπισ εστο παρελθόν. Η CLIA θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τις εταιρείες κρουαζιέρας, τους διεθνείς οργανισμούς υγείας και τις ρυθμιστικές αρχές, με στόχο να οδηγηθούμε στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη το συντομότερο δυνατόν.

Δημήτρης Σταθόπουλος