Updated | Aεροπορικές και κορονοϊός: Τι πολιτική ακολουθεί η καθεμία 16/03/2020

Update: Μείνετε συντονισμένοι για νέες ενημερώσεις που προσθέτουμε καθημερινά με τον σχετικό υπέρτιτλο.

Καθώς η εξάπλωση του ιού Covid - 19, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, και ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κήρυξε τον πλανήτη σε επίπεδο πανδημίας, οι παράπλευρες οικονομικές απώλειες μετρούνται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Ο τουρισμός, ως ένας από τους πλέον ευαίσθητους τομείς, μειώνει δραματικά τα ποσοστά του σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ οι αεροπορικές εταιρείες πλήττονται σημαντικά.

Ανησυχία IATA

Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνει και η ανησυχία της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) η οποία σε συνέχεια της απόφασης του Ντόναλντ Τράμπ, να απαγορεύσει προσωρινά την είσοδο ταξιδιωτών από την Ευρώπη, διεκδικεί τη λήψη άμεσων μέτρων με στόχο τη στήριξη των εταιρειών. Ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης, στις αρχές Μαρτίου χρεοκόπησε η βρετανική αεροπορική εταιρεία Flybe, και ανάλογες τέτοιες εξελίξεις είναι αυτό που φοβούνται για το μέλλον. Από την πλευρά τους, οι αεροπορικές εταιρείες, ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη ευέλικτα προγράμματα αλλαγής εισιτηρίων χωρίς επιπλέον κόστος, στην προσπάθειά τους να διευκολύνουν τον μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών που δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν.

Η Ιταλία εκτός…

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με νεώτερες ανακοινώσεις το Σάββατο 14 Μαρτίου, ανεστάλησαν όλες οι πτήσεις από και προς την Ιταλία. Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε ήδη σχετική απαγόρευση όσο αφορούσε σε προορισμούς της Βόρειας Ιταλίας.

Update: Με στόχο την κρατικοποίηση της Alitalia, κινείται η ιταλική κυβέρνηση, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα εδώ και χρόνια, κάτι που με αφορμή τον κορονοϊό, γίνεται ακόμη πιο έντονο. Στο ίδιο μήκος κύματος τάσσεται και η γαλλική κυβέρνηση η οποία σκοπεύει  σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών της χώρας, να προχωρήσει σε κρατικοποιήσεις μεγάλων εταιρειών εάν κριθεί απαραίτητη για τη σωτηρία τους.

Συγχωνεύσεις Δρομολογίων και δωρεάν επανεκδόσεις από Aegean

Η Aegean, μετά και τις ανακοινώσεις της για διευκολύνσεις σχετικά με την αλλαγή ημερομηνιών του ταξιδιού, προχωράει σε τροποποιήσεις στο πρόγραμμα δρομολογίων της, για την περίοδο έως και 8 Απριλίου. Οι αλλαγές αυτές, αφορούν δρομολόγια, τόσο στο δίκτυο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού και θα έχουν κυρίως τη μορφή συγχωνεύσεων πτήσεων. Για το λόγο αυτό εξάλλου, ζητάει από όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν, να ελέγχουν την κατάσταση τις πτήσεις τους, πριν μεταβούν στο αεροδρόμιο. Παράλληλα, προσφέρεται η δυνατότητα δωρεάν αλλαγής (χωρίς rebooking fees) για όλα τα εισιτήρια της κατηγορίας ναύλου "GoLight” που θα εκδοθούν έως και τις 31 Μαρτίου, με ημερομηνία ταξιδιού μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Update: H Aegean, ανακοίνωσε ότι προχωράει σε τροποποιήσεις στο πρόγραμμα δρομολογίων της, αλλά και αυξημένη ευελιξία για τους επιβάτες. Ειδικότερα η εταιρεία σε ανακοίνωσή της σημείωσε ότι προχωράει στον δραστικό περιορισμό των δρομολογίων της. Πιο συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες, και έως τα τέλη του Απριλίου, το μεγαλύτερο μέρος των συχνοτήτων ή και πτήσεων εξωτερικού θα διακοπούν ενώ και το δίκτυο εσωτερικού θα περιοριστεί σημαντικά. Θα διατηρηθεί ένα βασικό πρόγραμμα περιορισμένων συχνοτήτων στους βασικούς προορισμούςτης ΕΕ και σε όλους τους προορισμούς του εσωτερικού.
 
Όπως εξάλλου έχει ήδη ανακοινωθεί η εταιρεία εφαρμόζει ήδη πολιτική αλλαγών χωρίς rebooking fees για αλλαγή εισιτηρίων σε μεταγενέστερες ημερομηνίες ταξιδιού. Επιπλέον για τους επιβάτες των οποίων οι πτήσεις ακυρώνονται (και δεν θέλουν να κάνουν άμεσα rebooking σε άλλη ημερομηνία) παρέχεται η επιπλέον δυνατότητα να τους χορηγηθεί ένα «voucher» ίσης αξίας με το αρχικό κόστος του εισιτηρίου τους, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε προορισμό του δικτύου της Aegean και της Olympic Air (εσωτερικού ή εξωτερικού) για έως και ένα χρόνο από την έκδοση του. Με αυτόν τον τρόπο οι επιβάτες που επηρεάζονται διατηρούν τη δυνατότητα να επιλέξουν προορισμό αλλά και την ημερομηνία του ταξιδιού τους για το επόμενο έτος.

Προσαρμογές από KLM

H KLM, ενημερώνει τους ταξιδιώτες ότι με πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της υγείας των επιβατών και των εργαζομένων, θα εξετάζει καθημερινά ποιες προσαρμογές στο δίκτυο είναι απαραίτητες και ποια επιχειρησιακά μέτρα πρέπει να ληφθούν. Σχετικά μάλιστα με την απαγόρευση εισόδου στην Αμερική, σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι με τα δεδομένα της 12ης Μαρτίου, θα διατηρήσει στο δίκτυό της στις ΗΠΑ όπου βρίσκονται ακόμη επιβάτες, για τις επόμενες δύο εβδομάδες και για όσο χρειαστεί, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επιβάτες να επιστρέψουν στη βάση τους.

Με 23.000 λιγότερες πτήσεις ο όμιλος Lufthansa

Ο όμιλος Lufthansa, που πέρα από την ομώνυμη εταιρεία, περιλαμβάνει τις, Wiss, Austrian Airlines, Brussels Airlines και Air Dolomiti, προχωράει σε ακυρώσεις πτήσεων για το διάστημα από 29 Μαρτίου έως 24 Απριλίου, δίνοντας ένα πακέτο διευκολύνσεων για αλλαγές στα εισιτήρια. Ο αριθμός των πτήσεων που θα ακυρωθούν να φτάνουν τις 23.000, ενώ αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν. Η προσαρμογή του προγράμματος για το διάστημα μετά τις 25 Απριλίου θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Αυτή η νέα προσαρμογή της δυναμικότητας επηρεάζει κυρίως την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Κατά τις ακυρώσεις θα υπάρχει μέριμνα ώστε να διασφαλίζεται ότι όλοι οι προορισμοί σε όλες τις ηπείρους θα μπορούν να εξυπηρετούνται έστω από μια αεροπορική εταιρεία του Ομίλου μέσω των αεροδρομίων της Φρανκφούρτης, του Μονάχου, της Ζυρίχης, της Βιέννης και των Βρυξελλών.

Στο χορό των αλλαγών η Sky Express

H Sky Express, δίνει τη δυνατότητα σε επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια που εκδόθηκαν έως και τις 4 Μαρτίου να προχωρήσουν σε επανέκδοση χωρίς κόστος, ενώ όσοι έχουν εκδώσει εισιτήρια από τις 5 Μαρτίου, μπορούν να προχωρήσουν σε αλλαγή μέχρι τις 15 Απριλίου με την υπηρεσία Feel Free, που παρέχεται για κρατήσεις μέσω του site της εταιρείας ή του τηλεφωνικού κέντρου με ελάχιστο κόστος €3. Η επιλογή αυτή, πρέπει να έχει διαλεχθεί κατά την κράτηση του εισιτηρίου. Επιπλέον, προκειμένου οι επιβάτες να σχεδιάσουν όσο το δυνατόν πιο ευέλικτα το ταξίδι τους, η Sky Express μέσω του ναύλου SkySmart προσφέρει τη δυνατότητα απεριόριστων αλλαγών εισιτηρίου δωρεάν (χωρίς κόστος επανέκδοσης), καθώς και αποκλειστικές υπηρεσίες αεροδρομίου όπως πρόσβαση στα lounges, χρήση του fast lane, και το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο μεταφοράς αποσκευών.

Ευελιξία από τη Scoot

Η θυγατρική της Singapore Airlines, η Scoot, συνεχίζει να παρέχει τη δυνατότητα αλλαγής της ημερομηνίας σε όλες τις υπάρχουσες κρατήσεις. Δεν υπάρχει καμία χρεώση για την αλλαγή και ο ταξιδιώτης επιβαρύνεται με τη διαφορά του ναύλου. Τέλος, το parking του αεροδρομίου της Αθήνας, με ένα τηλεφώνημα στο 2103534260, δίνει τη δυνατότητα ακύρωσης με ολική επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξετε τον προγραμματισμό σας.

Update: Με νέα της ανακοίνωση, επισημαίνει ότι προσφέρει voucher επιστροφής χρημάτων στις κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και τις 15 Μαρτίου 2020, για ταξίδια έως τις 31 Μαΐου 2020. Τα voucher επιστροφής χρημάτων ισχύουν για 12 μήνες και μπορούν να αξιοποιηθούν για πτήσεις σε μεταγενέστερη ημερομηνία, όταν οι πελάτες θα μπορούν να οριστικοποιήσουν τα νέα τους ταξιδιωτικά πλάνα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ειδικό ιστότοπο προκειμένου να λάβουντο voucher επιστροφής χρημάτων.

Άλλα μέτρα και τροποποιήσεις

«Όσο λιγότερα τα ταξίδια, τόσο περισσότερο μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν που πρότεινε προσωρινούς περιορισμούς σε μη αναγκαία ταξίδια στην ΕΕ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε να επιβληθεί προσωρινή απαγόρευση στους αλλοδαπούς που θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διάστημα 30 ημερών. «Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να ισχύσουν για περίοδο 30 ημερών, αλλά μπορούμε να την παρατείνουμε αν είναι αναγκαίο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Γερμανία, απαγορεύει κάθε ταξίδι αναψυχής και ταυτόχρονα κλείνει ένα μεγάλο μέρος όλων των δραστηριοτήτων της. Μέχρι τις 29 Μαρτίου, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις προς την Ισπανία, με μοναδικές εξαιρέσεις τις εμπορευματικές πτήσεις (cargo), τις υγειονομικού ενδιαφέροντος πτήσεις αλλά και τις πτήσεις επιστροφής των αεροσκαφών μόνο με το πλήρωμά του. Το ίδιο ισχύει και για τις πτήσεις από και προς Ιταλία.

Η Austrian Airlines ανακοίνωσε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, ότι διακόπτει προσωρινά όλες τις πτήσεις της από την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020. Με αυτό τον τρόπο η Austrian Airlines προσαρμόζεται στους περιορισμούς εισόδου που έχουν επιβάλλει πολλές χώρες για να περιορίσουν τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοïού. H Cyprus Airways, προχωρά σε αναστολή του πτητικού της προγράμματος μέχρι και το τέλος Απριλίου. Ειδικότερα η εταιρεία ακυρώνει όλες τις πτήσεις από την Τρίτη 17 Μαρτίου μέχρι και τις 30 Απριλίου, δίνοντας δικαίωμα 100% επιστροφής χρημάτων ή αλλαγής του εισιτηρίου τους για πτήση από 1η Μαΐου 2020 και έπειτα χωρίς οποιαδήποτε χρέωση.

Update: Στην αναστολή όλων των διεθνών πτήσεων, προχωράει η Αίγυπτος, από τις 19 έωςτις 31 Μαρτίου, για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μουστάφα Μαντμπούλι. Το κόστος της παραπάνω απόφασης αναμένεται να ανέλθει στα 125 εκατ. ευρώ, ενώ τις μέρες αυτής της απαγόρευσης πτήσεων, θα πραγματοποιηθούν αποστειρώσεις όλων των ξενοδοχείων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα το ίδιο μέτρο έχουν ήδη λάβει η Ιταλία, η Ισπανία, η Τυνησία, η Σαουδικη Αραβία, και δια στόματος Τράμπ, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σταμάτησαν τις πτήσεις από την Ευρώπη. Το Μαρόκο, έχει προχωρήσει στις ακυρώσεις πτήσεων από και προς 21 χώρες μετάξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στο έδαφος αναμένεται να καθηλωθεί το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της Ryanair, σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, την περασμένη εβδομάδα, η εξάπλωση του Covid-19 και οι σχετικοί κυβερνητικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί, είχαν σημαντικό και αρνητικό αντίκτυπο στα δρομολόγια της Ryanair Group Airlines.


Πλήρη φυσικά συμμόρφωση με το σχέδιο δράσης που έχει εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ, για τον κορονοϊό, ακολουθεί η Fraport Greece και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που έχει υπό τον έλεγχό της. Ειδικότερα η εταιρεία σημειώνει, ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ευθυγραμμίζεται με τα σχέδια αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που εκπονούνται από την Fraport κατ’ απαίτηση του διεθνούς και εθνικού κανονιστικού πλαισίου και εγκρίνονται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.


Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα της και απαγορεύει την είσοδο πολιτών τρίτων χωρών από την Τετάρτη το πρωί. Αυτό προέκυψε μετά τη σχετική ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά. Παράλληλα, γίνεται αυστηρή σύσταση προς όσους έρχονται στην Ελλάδα από χώρες της ΕΕ, να παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Δημήτρης Σταθόπουλος