Πάμε διάστημα; Τα πρώτα τουριστικά ταξίδια εκτός πλανήτη Γη είναι κοντά 08/01/2020

Οταν ο David Bowie αναρωτιόταν αν υπάρχει ζωή στον Άρη στο επικό τραγούδι του «Life on Mars?», κατά πάσα πιθανότητα δεν αναφερόταν σε ξενοδοχεία και αλέ ρετούρ εισιτήρια… Kι όμως, όπως όλα δείχνουν, ένα από τα πιο τρελά όνειρα της ανθρωπότητας βρίσκεται μια ανάσα από την πραγματοποίησή του, μετά την εξαγγελία της αεροδιαστημικής εταιρείας Gateway Foundation ότι το πρώτο εμπορικό διαστημικό ξενοδοχείο θα είναι έτοιμο μέσα στο 2025!

Το όνομα αυτού «The Von Braun Space Station»! Μια εντυπωσιακή κυκλική κατασκευή σε σχήμα γιγάντιας ρόδας ποδηλάτου, με δωμάτια έκτασης μέχρι και 46 τ.μ., που θα προσφέρουν από τα παράθυρά τους τη μοναδική θέα της καμπυλότητας της Γης. Το εν λόγω ξενοδοχείο θα φιλοξενεί έως κι εκατό επισκέπτες την εβδομάδα, άλλους τόσους ανθρώπους ως προσωπικό και πολλούς επιστήμονες αφοσιωμένους στη διεξαγωγή ερευνών. Κι αν οι τεχνολογίες και οι εξωτερικές προσόψεις του έχουν αναπτυχθεί αρκούντως φουτουριστικά, το εσωτερικό θα παραμένει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην άνεση και τη ζεστασιά της γήινης απλότητας, με τεχνητά υλικά που θα «μιμούνται» το ξύλο και την πέτρα. «Θα υπάρχουν επίσης πολλά πράγματα που συναντάμε σε κρουαζιερόπλοια, όπως εστιατόρια, μπαρ, συναυλίες, προβολές ταινιών κι εκπαιδευτικά σεμινάρια», δηλώνει ο Tim Alatorre, υπεύθυνος για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ξενοδοχείου.

Μολονότι η έλλειψη βαρύτητας ακούγεται συναρπαστική ιδέα, οι δημιουργοί του διαστημικού σταθμού Von Braun γνωρίζουν καλά πως η προσαρμογή στις συνθήκες του Διαστήματος είναι κάθε άλλο παρά εύκολη. Για αυτόν το λόγο καλούνται να δημιουργήσουν τεχνητή βαρύτητα, διευκολύνοντας τους φιλοξενούμενους να πάνε στην τουαλέτα, να φάνε και να πιουν ακριβώς όπως έχουν συνηθίσει. Το λυοφιλοποιημένο φαγητό δεν θα είναι απαραίτητο, το πόσιμο νερό θα έρχεται από τη Γη, ενώ τα μπάνια θα λειτουργούν με ανακυκλώσιμο νερό για να αποφευχθεί η πιθανότητα λειψυδρίας.

Χρήματα χωρίς βαρύτητα

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ένα all inclusive ταξίδι στο Διάστημα θα είναι όπως όλα τα πολύ ακριβά σπορ: οι πάντες θα μπορούν να το ονειρευτούν, μόνο οι λίγοι κι εκλεκτοί θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν. Η διαφορά εδώ έγκειται στο ότι η τιμή παραμένει μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές απροσδιόριστη. Αν και ιδιαίτερα λεπτομερές πάνω στις προδιαγραφές του ξενοδοχείου, το επίσημο site του Gateway Foundation δεν αναφέρει τίποτα συγκεκριμένο για το κόστος διαμονής, αφήνοντας τη «βρόμικη» δουλειά σε ανεπίσημα διαδικτυακά πηγαδάκια...

Όχι βέβαια ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι η μόνη που έχει αποκτήσει τα «δικαιώματα» του Διαστήματος: στις 7 Ιουνίου 2019, λίγο πριν από τη στρογγυλή 50ή επέτειο από την προσγείωση του πρώτου ανθρώπου στο Διάστημα, η NASA ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ανοίξει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της και σε επισκέπτες που δεν ανήκουν στο δυναμικό της. Έτσι, μέσα στο 2020 ιδιωτικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να στείλουν στο Διάστημα αστροναύτες ή και απλούς τουρίστες. Για τους επιστήμονες αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να πραγματοποιούν τις έρευνες και τα πειράματά τους σε πραγματικές συνθήκες, χωρίς να συμμετέχουν απαραίτητα σε συγκεκριμένες αποστολές της ΝASA. Το κόστος εδώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 35.000 δολάρια (περίπου 31.000 ευρώ) για μία νύχτα. Κι αν σας ακούγεται λογικό για κάτι τόσο μεγαλεπήβολο, λάβετε υπόψη ότι στην τιμή δεν περιλαμβάνονται τα περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια που θα κοστίσει η εκτόξευση του πυραύλου...

Για κάποιους, βέβαια, όλα αυτά δεν είναι πρόβλημα: «Ονειρεύομαι κι ετοιμάζομαι γι’ αυτό εδώ και καιρό», δηλώνει ο Jeff Bezos της Amazon, από τους πρώτους στην ουρά αναμονής για το πολυπόθητο εισιτήριο. Στο παιχνίδι έχουν μπει κι άλλοι ζάπλουτοι επιχειρηματίες καθώς και celebrities με ακριβά γούστα και χοντρά πορτοφόλια. Η εμπορευματοποίηση του Διαστήματος βάζει επίσης στο κόλπο μικρότερους παίκτες, όπως η Horizn Studios. Ενώνοντας τις δυνάμεις της με την πιο μικρή σε ηλικία μαθητευόμενη αστροναύτη, τη 18χρονη Alyssa Carson, η εν λόγω εταιρεία «έξυπνων» ταξιδιω­τικών ειδών λάνσαρε πρόσφατα τη βαλίτσα M5 NASA Edition Cabin Luggage, σχεδιασμένη ειδικά για άνεση κι εργονομία σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας! Το κόστος ανέρχεται στα 790 δολάρια, ενώ όλα τα έσοδα διατίθενται στο Space Camp Foundation για την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων φοιτητών με υποτροφίες.

Ενα universal όραμα

Παραφράζοντας τη διάσημη φράση του Neil Armstrong, του πρώτου αστροναύτη που πάτησε στη Σελήνη, μπορούμε να προβλέψουμε από τώρα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα είναι «ένα μικρό βήμα για την ανθρωπότητα, ένα τεράστιο βήμα για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς». Ήδη ορισμένες εταιρείες συζητούν το ενδεχόμενο να γυρίσουν ένα cool σποτάκι με φόντο τη Γη.

Όμως το όραμα της Gateway Foundation φτάνει πολύ πιο μακριά. Η ομάδα της φιλοδοξεί να δημιουργήσει ξενοδοχεία που θα μπορούν να φιλοξενήσουν 3.000 επισκέπτες μηνιαίως, σε τιμές όλο και πιο χαμηλές, προσφέροντας εντέλει την ευκαιρία του μαγικού ταξιδιού και σε κοινούς θνητούς. Η εμφάνιση θεμιτού ανταγωνισμού, σε συνδυασμό με τη δράση εταιρειών που προωθούν πρακτικές βιωσιμότητας για την προστασία ενός πολύπαθου από την ανθρώπινη παρέμβαση πλανήτη, θα ενθαρρύνει αρκετό κόσμο να φλερτάρει με την ιδέα. Πέρα από όνειρο ζωής, η πορεία προς άλλους πλανήτες μπορεί να αποτελέσει κι έξοδο κινδύνου. Για την ώρα το ενδιαφέρον μετατρέπεται από επιστημονικό σε τουριστικό. «Στο τέλος της ημέρας το να πας στο Διάστημα θα είναι μέσα στις επιλογές που θα έχεις για τις διακοπές σου, όπως μια κρουαζιέρα ή μια επίσκεψη στην Disney», δηλώνει ο αρχιτέκτονας Tim Alatorre. Και, σε αντίθεση με τον κόσμο της Disney, ο γαλαξίας είναι πέρα για πέρα αληθινός...

Space-ready: 5 διάσημοι που έκαναν ήδη κράτηση!

Jeff Bezos
«Δεν κυνηγάς εσύ τα πάθη σου, αυτά κυνηγάνε εσένα», δηλώνει ο τιτάνας των online πωλήσεων. «Ονειρεύομαι κι ετοιμάζομαι γι’ αυτό εδώ και καιρό».

Justin Bieber
Ο γνωστός ποπ καλλιτέχνης έχει εκφράσει την έντονη επιθυμία να γυρίσει βιντεοκλίπ στο Διάστημα.

Richard Branson
Η προσγείωση του Neil Armstrong στη Σελήνη είναι η εικόνα που έβαλε τον μεγιστάνα ιδρυτή της Virgin στο τριπάκι του Διαστήματος.

Kate Winslet
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Branson έκανε δώρο στη διάσημη ηθοποιό και φίλη του ένα εισιτήριο όταν η τελευταία διέσωσε την ηλικιωμένη μητέρα του από πυρκαγιά.

Elon Musk
Αν έχεις σχεδιάσει τους διαστημικούς πυραύλους SpaceX, διατηρείς κάθε δικαίωμα να ελπίζεις ότι θα ταξιδέψεις μαζί τους στον Άρη. «Είμαι σε συζητήσεις για να μετακομίσω εκεί», δηλώνει ο ίδιος μεταξύ σοβαρού και αστείου.

Από τον Βύρωνα Κριτζά