Φθινόπωρο στην «άλλη» Πάρο 15/10/2019

Βρεθήκαμε στο νησί εν μέσω τρύγου και μας μπήκαν ιδέες για φθινοπωρινή εκδρομή εκτός σεζόν.

banner

Στον τρύγο…

Φέτος επισκεφθήκαμε την Πάρο φθινόπωρο, τρυγήσαμε με τους ντόπιους, ζήσαμε ένα διονυσιακό γλέντι μέσα σ’ ένα αμπέλι, με τσαμπούνα και τουμπάκι και χαθήκαμε στην ομορφιά του φθινοπωρινού αμπελώνα. Τα παριανά οινοποιεία με εξαιρετικά κρασιά, δίνουν το στίγμα του Κυκλαδίτικου αμπελώνα και κάθε χρόνο βελτιώνονται αισθητά.

Στη γύρα του νησιού

Η Παροικιά είναι ακόμη πιο ελκυστική το φθινόπωρο. Τα ωραία μαγαζιά της, τα μοδάτα καφέ, η απαστράπτουσα Εκατονταπυλιανή και το ρομαντικό κάστρο της είναι ιδανικά σημεία για να αποχαιρετίσει κανείς το καλοκαίρι. Στις παλιές αποθήκες των ψαράδων της Νάουσας, φάγαμε γούνα και ρεβυθάδα, μια ανάσα από τις τρατόβαρκες που φέρναν την ψαριά. Φτάσαμε στην ενδοχώρα του νησιού, δίπλα στο χωριουδάκι Κώστος και είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες κεραμίστες. Ο Στέλιος Γκίκας στο εργαστήρι Yria στον Κώστο, περισσότερο από 40 χρόνια ψήνει στους τεράστιους φούρνους του κεραμικά έργα τέχνης. Στο ατελιέ του, ένα από τα ομορφότερα σημεία του νησιού, πάνω σ’ ένα λόφο πραγματική βίγλα του Αιγαίου, μετουσιώνει την παράδοση της κυκλαδικής τέχνης αλλά και τη μεσαιωνική ταυτότητα των νησιών μας σε αληθινά κομψοτεχνήματα. Τα έργα του κλείνουν μέσα τους κάτι από την κυκλαδίτικη μοναδικότητα.

banner

Στις πανέμορφες Λεύκες

Συνεχίσαμε τη βόλτα μας σε έναν από τους πιο όμορφους οικισμούς του νησιού, στις Λεύκες. Περπατήσαμε τον κεντρικό δρόμο, τον Ράμνο, θαυμάζοντας τα όμορφα νεοκλασικά αλλά και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η οποία χτίστηκε το 1835. Η κυρία Βασιλεία, μας άνοιξε το σπίτι της για να μας κεράσει φραγκόσυκα και για να μας πει ιστορίες για το νησί που μεγάλωσε και φροντίζει να επισκέπτεται ένα μήνα κάθε χρόνο.

Στο αρχαιολογικό της Παροικιάς

Μια απογευματινή βόλτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Παροικιάς ολοκλήρωσε την εμπειρία μας. Τα αγάλματα από λυχνίτη, το διάσημο παριανό μάρμαρο, ένα από τα λευκότερα και διαυγέστερα μάρμαρα της αρχαιότητας, έλαμπαν κάτω από το απογευματινό φθινοπωρινό φως και έδιναν καινούριους ορισμούς στην έννοια του μέτρου και της ομορφιάς. Υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας ότι μόλις αρχίσουν οι καζανιές για τη παραγωγή της παριανής σούμας θα είμαστε και πάλι εδώ.

20 χρόνια ποιοτικής φιλοξενίας

Στην εξωτικής ομορφιάς Χρυσή Ακτή, το «Poseidon of Paros», μέλος της HotelBrain, παραδίδει εδώ και 20 χρόνια μαθήματα αυθεντικής φιλοξενίας, φροντίζοντας να βελτιώνει συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Αφορμή για το ταξίδι μας ήταν το μεγάλο πάρτι, με το οποίο γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια του ξενοδοχείου και παράλληλα ανακοινώθηκε η μεταπήδησή του στην κατηγορία των 5 αστέρων. Μετά από ένα ευρύ πρόγραμμα βελτιώσεων το «Poseidon of Paros» μπορεί να παρέχει ακόμη πιο ποιοτικές υπηρεσίες ενώ η πατίνα της ιστορίας των 20 ετών, δημιουργεί το αίσθημα της χαλάρωσης και της διακριτικής πολυτέλειας.

Όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης κ. Παναγιώτης Αμπατζής: «Η πολυετής και αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη όλων σας είναι η κινητήριος δύναμή μας για να αναπτυσσόμαστε και να εξελισσόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Η δική σας αναγνώριση και αφοσίωση είναι το κίνητρό μας, ώστε να συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε, με πολλή αγάπη και μεράκι, το όραμά μας για την ελληνική φιλοξενία, προσπαθώντας πάντοτε να σας προσφέρουμε μια ξεχωριστή εμπειρία διακοπών και χαλάρωσης στην πανέμορφη Πάρο». Το πάρτι, ανέβασε ρυθμό με την μπάντα «Made in China» ενώ δοκιμάσαμε ξεχωριστές γαστρονομικές επιλογές.

Δείτε το αναλυτικό μας guide για το νησί και αξιολογημένα εστιατόρια και ξενοδοχεία από τον Alpha Guide.

Από τον Δημήτρη Σταθόπουλο