Γιορτάσαμε με την KLM τα 100ά της γενέθλια στο Άμστερνταμ 11/10/2019

Η Δευτέρα που μόλις πέρασε ήταν η μέρα που ο εθνικός αερομεταφορέας της Ολλανδίας συμπλήρωσε τα 100 χρόνια ζωής. Τη στιγμή που αυτή η σημαντική επέτειος γιορταζόταν με πλήθος εκδηλώσεων σε όλους τους προορισμούς που καλύπτει το παγκόσμιο δίκτυο της KLM, εμείς μπαίναμε σε μια από τις αποθήκες της στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ που είχε μετατραπεί σε ένα προσωρινό μικρό μουσείο για να φιλοξενήσει την κορύφωση της γιορτής. Η ιστορική αναδρομή με την οποία ξεκίνησε την ομιλία του ο CEO της αεροπορικής Pieter Elbers έφερε στην επιφάνεια πολλές ενδιαφέρουσες πρωτιές: την πρώτη πτήση που πραγματοποιήθηκε από ευρωπαϊκό έδαφος προς τη Νέα Υόρκη, το πρώτο in flight magazine που δόθηκε ποτέ σε αεροσκάφος, και φυσικά το γεγονός ότι η KLM είναι η πρώτη αεροπορική που συμπληρώνει τα 100 χρόνια λειτουργίας διατηρώντας το ίδιο όνομα εξ αρχής.

Σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το να κοιτάς προς τα πίσω είναι ωραίο, το να βλέπεις όμως το μέλλον έχει μεγαλύτερη σημασία» ο κος Elbers εστίασε ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία Fly Responsibly που αποτελεί κομβικό στοιχείο στη φιλοσοφία της KLM. Ο περιορισμός του ενεργειακού αποτυπώματος, η βιωσιμότητα, οι πράσινες πρακτικές κ.ο.κ. βρέθηκαν στο επίκεντρο των ερωτήσεων που έθεσαν σχετικά πολλοί δημοσιογράφοι, στις οποίες ο κος Elbers απάντησε λέγοντας πως αποτελούν θεματικές καίριας σημασίας για την εταιρεία, και πιο χαρακτηριστικά πως «κανείς δεν κερδίζει σε έναν κόσμο ο οποίος καταστρέφεται». Ιδιαίτερα σε σχέση με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας η εκτίμηση του είναι πως αργεί ακόμα η στιγμή που η αεροβιομηχανία θα μπορέσει να τις αξιοποιήσει, τονίζοντας άλλες παραμέτρους σαν την μείωση της κατανάλωσης καυσίμων που ήδη επιτρέπουν τα νέας τεχνολογίας αεροσκάφη στα οποία επενδύει η εταιρεία.

Η στιγμή ήταν κατάλληλη για μια πρόγευση από το μέλλον: το νέο αεροσκάφος σχήματος «V», που καταργεί την άτρακτο του αεροπλάνου όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για να την ενσωματώσει στα φτερά. Πέρα από τη μακέτα, ένα κομμάτι του καινούργιου αεροπλάνου βρισκόταν μάλιστα σε φυσικό μέγεθος στους χώρους της εκδήλωσης, τραβώντας τα βλέμματα όλων. Και δικαίως, καθώς μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική διάταξη καμπίνας, που πέρα από τις κλασικές θέσεις, περιλαμβάνει ακόμα πολλά τραπέζια, κρεβάτια σε στιλ κουκέτας αλλά και σεζ λονγκ οπού μπορείς να χαλαρώσεις κατά τη διάρκεια της πτήσης. Η KLM χρηματοδοτεί την μελέτη και την κατασκευή του πρώτου τέτοιου τύπου αεροσκάφους που πραγματοποιείται από το πανεπιστήμιο του Ντελφτ.

Λίγο πριν τη λήξη της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και το φετινό «Σπίτι της KLM». Πρόκειται για την περίφημη μινιατούρα που λανσαρίστηκε το 1952 ως αναμνηστικό για τους επιβάτες της Business Class στις διηπειρωτικές πτήσεις. Αρχικά η μινιατούρα άλλαζε σποραδικά, ωστόσο για τα 75α γενέθλια της αεροπορικής το 1994 δημιουργήθηκαν όσες χρειάζονταν για να υπάρχει ένα σπίτι για κάθε χρονιά και έκτοτε βγαίνει ένα καινούργιο κάθε χρόνο αποτελώντας συλλεκτικό αντικείμενο για τους συχνούς επιβάτες που δεν διστάζουν να κανονίσουν ταξίδια ειδικά για να το αποκτήσουν. Το φετινό επετειακό σπίτι αποτίνει φόρο τιμής στη βασίλισσα Wilhelmina και είναι μια ρέπλικα του παλατιού Huis ten Bosch στη Χάγη.

Βαλσάμης Δουκάκης