Εκπαίδευση και καταδυτικός τουρισμός στις πρώτες προτεραιότητες του Υπουργείου Τουρισμού 19/09/2019

Η εκπαίδευση, τόσο σε επίπεδο σπουδών όσο και ευρύτερα, η κατάρτιση μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης για τον τουρισμό αλλά και η στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη είναι ανάμεσα στα σημεία αιχμής της νέας ηγεσίας για τον τουρισμό, όπως τα παρουσίασαν ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο Yφυπουργός Μάνος Κόνσολας σε άτυπη συνάντηση γνωριμίας που είχαν με τους δημοσιογράφους την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο.

Η εκπαίδευση πρώτα απ’ όλα

Στρατηγικό χαρακτήρα για τη νέα ηγεσία, και το δεύτερο θέμα στην άμεση νομοθετική ατζέντα αποτελεί η εκπαίδευση, για την οποία μίλησε αναλυτικότερα ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει σπουδές αντάξιες με την ιστορία της, καταρχήν σε πανεπιστημιακό επίπεδο, αλλά και ως προς την κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση. Αναβάθμιση των σχολών ξεναγών, μνημόνιο συνεργασίας με τα υπάρχοντα ΙΕΚ, ανωτατοποίηση των σπουδών τουρισμου είναι μερικές από τις κατευθύνσεις, ενώ κινήσεις θα γίνουν και για την εκπαίδευση των στελεχών των Περιφερειών αλλά και των κατά τόπους μικρής κλίμακας επαγγελματιών του τουρισμού. Ανακοινώθηκε επίσης η θεσμοθέτηση Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών.

Η σεζόν κλείνει με διπλή αύξηση

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι όλα δείχνουν ότι, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, η σεζόν θα κλείσει με αύξηση αφίξεων και μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης. Ως προς τις αφίξεις, τα αρχικά δυσοίωνα μηνύματα οφείλονται πιθανόν στην ολοένα και πιο διαδεδομένη πρακτική του late booking, στην πτώση της τουρκικής λίρας, στο αίσθημα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στον ζεστό χειμώνα της βόρειας Ευρώπης. Ειδικά για την αγορά της Σκανδιναβίας το αποτύπωμα που έχει πλέον η ακτιβιστική δράση της Greta Thunberg θεωρείται ότι αποτρέπει σημαντικό κομμάτι των τουριστών από εκεί να ταξιδέψουν με αεροπλάνο και κάνει ακόμη πιο αναγκαία την άμεση «πράσινη» πιστοποίηση των ελληνικών τουριστικών προϊόντων. Ως προς την αύξηση των εσόδων ο Υπουργός αναφέρθηκε στο ότι, όπως δείχνουν και οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία πολλών αστέρων, η Ελλάδα στρέφεται όλο και περισσότερο στο τουριστικό προϊόν που απευθύνεται σε επισκέπτες υψηλου εισοδηματος.
 

Αρχή με τον καταδυτικό τουρισμό

Ως προς τα νομοθετήματα με τα οποία θα ξεκινήσει το Υπουργείο Τουρισμού η αρχή θα γίνει με τον καταδυτικό τουρισμό με την απλοποίηση των διαδικασιών για τα καταδυτικά πάρκα και τη διευκόλυνση των εξειδικευμένων κρουαζιερών για καταδύσεις. Πρόκειται για ένα είδος τουρισμού που προσελκύει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, έχει φανατικούς φίλους υψηλού εισοδήματος, μπορεί να φέρει επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου και να δώσει ώθηση στην τοπική κοινωνία.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις και ΦΠΑ

Το ζήτημα των δεδομένων (data) του τουρισμού θα απασχολήσει επίσης το Υπουργείο σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ και ενδεχομένως την Τράπεζα της Ελλάδας για να λυθούν επιτέλους τα μεθοδολογικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν την εξαγωγή στοχευμένων στατιστικών στοιχείων για τον τουρισμό που να πηγαίνουν πέρα από τις αφίξεις.

Ως προς τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων αναφέρθηκε ότι το θέμα είναι σύνθετο και εξετάζονται σύντομα μέτρα σχετικά με την ασφάλεια, την ισοτιμία ανάμεσα στα καταλύματα που νοικιάζονται με αυτόν τον τρόπο και στα υπόλοιπα, αλλά και τα δικαίωματα των γειτόνων. Για τη φορολογία τέλος, παρότι εμπίπτει στο υπουργείο Οικονομίας, ο Υπουργός δεσμεύτηκε να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη με κάθε μέσο αναφέροντας ότι ο τουριστικός κλάδος πρέπει να αναγνωριστεί ως εξαγωγικός κλάδος. 


Σε ευρύτερο επίπεδο, η κατάρτιση μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης για τον τουρισμό που να ξεπερνά τη θητεία μιας κυβέρνησης, αλλά και η στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη με περιβαλλοντική συνείδηση αποτελούν βασικά ζητούμενα για τη νέα ηγεσία.

Δέσποινα Ζευκιλή