Η πυξίδα του ιδανικού weekend στη Θεσσαλονίκη 06/09/2019

Η 84η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (7-15 Σεπτεμβρίου) δίνει το σύνθημα για το φθινόπωρο της ανερχόμενης μητρόπολης, ενώ η 7η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης (12 Οκτωβρίου 2019 – 16 Φεβρουαρίου 2020) και βέβαια το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου (31 Οκτωβρίου -10 Νοεμβρίου) είναι δυνατά ραντεβού - αφορμή για πολιτιστικές εκδρομές.

Βραβευμένη γαστρονομία

 «Alfredo's Grand Dining»
«Alfredo's Grand Dining»

Alfredo's Grand Dining
Στο πριβέ χώρο του καζίνο στη Θεσσαλονίκη η αισθητική και το καλό και ενημερωμένο σέρβις, αναδεικνύουν τη δημιουργική κουζίνα του Απόστολου Αλτάνη.

Dome Real Cuisine
Με θέα στην τεράστια πισίνα του ξενοδοχείου και κομψή ατμόσφαιρα, το κύριο εστιατόριο του «Nikopolis» σερβίρει μια μοντέρνα κουζίνα με σαφές ελληνικό πρόσημο αξιοποιώντας πολύ καλές πρώτες ύλες, αλλά και με ευχέρεια στις σύγχρονες τεχνικές.

Salonica Restaurant & Bar
Στο ντιζαϊνάτο εστιατόριο του «Makedonia Palace» με την πανοραμική θέα στη θάλασσα, ο βραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου δημιουργεί μια ελληνική κουζίνα με το προσωπικό του αποτύπωμα, που αποδίδει την παραδοσιακή γεύση σε αμπαλάζ φινετσάτο, σύγχρονο και αφοπλιστικά νόστιμο.

Ambrosia
Με επικεφαλής στην κουζίνα τον ταλαντούχο Απόστολο Αλτάνη, το κύριο εστιατόριο του «Hyatt Regency» κινείται σε ένα επίπεδο που τιμά την ελληνική κουζίνα, την οποία προτείνει σε μια σύγχρονη αλλά κατανοητή εκδοχή με χρήση τοπικών και εποχικών υλικών.

 «Γλυκάνισος»
«Γλυκάνισος»

Γλυκάνισος
Το εστιατόριο στην Πυλαία φέτος επεκτάθηκε ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει όσους το επισκέπτονται για να απολαύσουν τις προσεγμένες γευστικές προτάσεις του. Η κουζίνα εστιάζει στο ψάρι, ενώ διαθέτει έναν ξεχωριστό χώρο για την παραλαβή και την επεξεργασία των φρέσκων θαλασσινών.

Clochard
Μοντέρνο ύφος στη σάλα με τη θέρμη της 30χρονης ιστορίας του εμβληματικού εστιατορίου του sui generis Γιώργου Βασίλογλου. Ο σεφ Κωνσταντίνος Φούρναρης δημιουργεί ένα μενού που περιλαμβάνει μεγάλα πιάτα της αστικής ελληνικής κουζίνας, παραδοσιακές συνταγές αλλά και κάποιες εμβληματικές δημιουργίες της γαλλικής γαστρονομίας.

Grada Nuevo
Ολοκληρωμένο και πολύ δημοφιλές εστιατόριο ψαριού, δημιουργία του έμπειρου Απόστολου Ρήγα, με κομψή μοντέρνα σάλα και ευρωπαϊκό αέρα. Οι σεφ Ελένη Ρήγα και Πελαγία Σαββαΐδου ανασύρουν τις κλασικές συνταγές για ψάρια και θαλασσινά της ελληνικής κουζίνας και τις αποδίδουν με σύγχρονη ματιά και εμβληματικές τοπικές πρώτες ύλες.

Το Μανιτάρι
Ανανεωμένο, τόσο αισθητικά όσο και γευστικά, μας υποδέχτηκε φέτος το κομψό εστιατόριο που «κρύβεται» στον δεύτερο όροφο του Sofouli Center. Ο χώρος έγινε πιο ανάλαφρος ενώ ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Παμπόρης ανέβασε το στροφόμετρο του μοντερνισμού στη γευστική πρόταση.

 «Μούργα»
«Μούργα»

Μούργα
Σ’ ένα χώρο που παραπέμπει σε παλιό καφενείο,ο Γιάννης Λουκάκης μαγειρεύει πιάτα που υμνούν τη θαλασσινή πρώτη ύλη και τις μυρωδιές της ελληνικής γης, παρουσιάζοντας μια ζωντανή κουζίνα της εποχής.

Τάσος
Κλασική αξία για τους λάτρες των θαλασσινών γεύσεων, είτε πρόκειται για ψάρια είτε για οστρακόδερμα, για τηγάνι ή για σχάρα, ο «Τάσος» προτείνει μοναδικές γευστικές απολαύσεις για τους λάτρεις του είδους.

Χαρούπι
Ατόφιες κρητικές γεύσεις χωρίς εκπτώσεις στην προσέγγιση και στα υλικά, αλλά και προσωπική εκδοχή παραδοσιακών πιάτων από τον νεαρό Χανιώτη σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, στο δημοφιλές μοντέρνο εστιατόριο, που έφερε άλλον αέρα στα Λαδάδικα.

Κοσμοπολίτικο fine dining

The Aficionados
Aπό τα πιο ενδιαφέροντα γαστρονομικά projects της πόλης, το οποίο μοιράζεται στα τρία επίπεδα μιας ατμοσφαιρικής νεοκλασικής έπαυλης στην Καλαμαριά και αποτελεί την ενσάρκωση του οράματος της Μαριαλένας Μηλιαρά για τη δημιουργία ενός χώρου αφιερωμένου στο ευ ζην.

Ciel
Με φοβερή αισθητική, θέα στον Θερμαϊκό, πάνω στη Νέα Παραλία, και υψηλού επιπέδου all-day menu σε επιμέλεια του Έκτορα Μποτρίνι.

Μοδάτοι newcomers

 «Charlie D.»
«Charlie D.»

Charlie D.
Πολύ ξεχωριστή brasserie, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Απόστολου Τραστέλη με το ξενοδοχείο «Excelsior» και την ιδιοκτήτριά του Ισμήνη Τορνιβούκα. Μεσογειακή comfort κουζίνα με δυνατές γαλλικές επιρροές και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Casablanca Social Club
Μεσογειακή κουζίνα, με σημαντική παρουσία ελληνικών στοιχείων, δυνατή μπάρα, feelgood ατμόσφαιρα και όλη τη Θεσσαλονίκη να δίνει το «παρών» στο υποδειγματικά ανακαινισμένο νεοκλασικό.

Μαμαλούκα
Ωραία αύρα και φιλόξενη, οικεία διάθεση. Βασικό χαρακτηριστικό τα φρέσκα τοπικά προϊόντα, τυριά και κρεατικά, που έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας. (Ίωνος Δραγούμη 3, 2310555223)

The Fleming
Κομψό και cosy, ανοίγει από το πρωί για πολύ καλό καφέ, νόστιμα αβγά ποσέ και pancakes. Όσο περνάει η ώρα, τα signature cocktails φλερτάρουν με όλα τα spirits και τα γούστα και μπορούν να συνδυαστούν με κάποιο από τα πρωτότυπα μπέργκερ και bao buns. (Βογατσικού 3, 2310227751)

Comfort νοστιμιές

 «Marea Sea Spirit»
«Marea Sea Spirit»

Τα Τρία Γουρουνάκια
Πολύ καλή ελληνική κουζίνα στο ισόγειο ενός πανέμορφου διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο. Ο ιδιοκτήτης και σεφ Δήμος Καλαϊτσίδης «το ’χει» με τις αρμονίες, την τρυφεράδα και τα αρώματα, ποντάροντας στη γεύση και την πρώτη ύλη.

Marea Sea Spirit
Ένα καλό εστιατόριο προσανατολισμένο στο ψάρι, στο κέντρο της πόλης, σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο με μοντέρνα διάθεση και τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο. Το μενού περιλαμβάνει πολλά ορεκτικά, μια ευρεία γκάμα ψαριών ημέρας, σε απλά αλλά και σύνθετα πιάτα, χωρίς να λείπουν οι μοντέρνες προτάσεις.

Μαϊάμι
Εστιατόριο ψαριού με 76χρονη ιστορία πάνω στο κύμα, σε έναν κλειστό ορμίσκο στην παραλία της Καλαμαριάς, γαληνεύει το μάτι με τη θέα του ήπιου θαλασσινού τοπίου.

Ούζου Μέλαθρον
Ο Χρήστος Κουδούνης ένωσε τα μαγαζάκια κάτω από το θρυλικό όνομα και έφτιαξε ουζάδικο, μεζεδοπωλείο, κρεατοταβέρνα και παντοπωλείο το ένα δίπλα στο άλλο, όλα μέσα στη γραφική στοά.

 «Brizola»
«Brizola»

Μασσαλία
Η «Μασσαλία» δεν είναι ένα απλό μεζεδοπωλείο· ο consultant chef Γιώργος Βαγιωνάς έχει φτιάξει ένα έξυπνο μενού και ο σεφ Κώστας Μαργούτας ετοιμάζει με μαστοριά ψαγμένες νοστιμιές.

Garcon Brasserie
Κομψός χώρος με ριγέ ταπετσαρίες, δερμάτινα έπιπλα και θέα στον γαλανό Θερμαϊκό. Ωραίες τζαζ μουσικές, μεγάλο μπαρ, 80 ετικέτες από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα και καλοφτιαγμένη μεσογειακή κουζίνα συνθέτουν ένα ωραίο eating & drinking πακέτο.

Brizola
Μια upscale πρόταση για κρεατοφάγους. Πολύ δυνατός διακοσμητικά ο χώρος, μια παλιά ξυλαποθήκη, σε μετα­βιομηχανικό, υποβλητικό ύφος, premium προτάσεις σε dry aged κρεατικά αλλά και θαυμάσια πρώτα. Pax Burgers Μοντέρνο, νεανικό περιβάλλον, ζουμερό μπιφτέκι που ψήνεται τη στιγμή που το παραγγέλνεις, χειροποίητα buns. Έχει και προτάσεις για χορτοφάγους, ωραία μπουρίτο και brunch κάθε σαββατοκύριακο.

Souel Wine Studio
Γλυκύτατο wine concept bar, με 200 περίπου ετικέτες από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα, ανοιχτό από το πρωί, σερβίρει πολύ καλό καφέ, πρωινό και γλυκά, σε περιβάλλον με ζεστή διάθεση. (Παύλου Μελά 16, 2310262827)

Βραβευμένες μπάρες

 «Vogatsikou 3»
«Vogatsikou 3»

Γορίλας
Το ροκ, νεανικό και χαρούμενο σκηνικό του θεσσαλονικιώτικου μπαρ που κέρδισε και φέτος τις εντυπώσεις στα Αθηνόραμα Bar Awards 2019 κρύβει στα άδυτά του ένα σύγχρονο εργαστήρι, όπου ο Αχιλλέας Πλακίδας και η ομάδα του «μαγειρεύουν» μερικά από τα πιο προχωρημένα κοκτέιλ της ελληνικής μπαρ σκηνής.

Vogatsikou 3
Ο κομψός χώρος του Γιάννη Κέδε συγκεντρώνει όσους Θεσσαλονικείς (και όχι μόνο) αναζητούν μια fine drinking εμπειρία. Η cocktail list προτείνει βραβευμένες συνταγές Ελλήνων και ξένων mixologists που πρέπει να δοκιμάσεις έστω μία φορά στη ζωή σου. (Αθηνόραμα Bar Awards 2019)

Le Coq tail mix bar
Η συλλογή μοναδικών και σπάνιων φιαλών, κυρίως στην κατηγορία του ουίσκι, και η απαράμιλλη θέα από τα Κάστρα ανεβάζουν ως εδώ τους Θεσσαλονικείς. (Αθηνόραμα Bar Awards 2019)

La Doze
Ένα από τα λίγα μπαρ της πόλης με τόσο έντονο urban χαρακτήρα και βερολινέζικο στιλ. Μπαίνεις μέσα και ξέρεις ότι θα περάσεις καλά και ακομπλεξάριστα ανάμεσα στα μπιλιάρδα, τα χρωματιστά κολάζ και την μπάρα που «χτυπάει» στο σέικερ κλασικές συνταγές (Αθηνόραμα Bar Awards 2019).

Speakeasy Floor
Ξεχωρίζει το κρυμμένο μπαρ στον επάνω όροφο του γνωστού «The Blue Cup» στα Λαδάδικα. Με το που θα περάσεις την κόκκινη εμβληματική πόρτα (αν γνωρίζεις τον μυστικό κωδικό) ταξιδεύεις στην περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Στην εντυπωσιακή λευκή μαρμάρινη μπάρα με τις μεταλλικές λεπτομέρειες σερβίρονται οκτώ all time classic κοκτέιλ σε perfect serve και twist. (Αθηνόραμα Bar Awards 2019).

Fine drinking με άποψη

 «Tribeca»
«Tribeca»

Tribeca
Στην πολυσύχναστη παραλιακή, καλλιέργησε την αξία του fine drinking και είναι σήμερα το απόλυτο στέκι του Θερμαϊκού. Η μπάρα στο κέντρο του μαγαζιού συντονίζεται από τον ταλαντούχο mixologist Γιάννη Μπάκο, που ψάχνει πάρα πολύ τις πρώτες ύλες και τις βάσεις και σερβίρει καινοτόμα ποτά.

The Bar L.A.B.
Το κομψό στέκι στην παραλία της Καλαμαριάς μας μυεί στον κόσμο των σπάνιων αποστάγματων, καφέδων και κρασιών με τον καλύτερο τρόπο.Εδώ θα διαλέξετε τον καφέ σας από έναν κατάλογο με αποκλειστικά χαρμάνια και το ποτό σας από μια μεγάλη συλλογή από ουί­σκι και ρούμι. Στην ενότητα των κοκτέιλ, πάλι, υπάρχουν πολλές πρωτότυπες συνταγές, που «μαγειρεύονται» στο εργαστήριο.

Cin Cin
Ένα σπουδαίο barless bar (ναι, ο bartender κάνει τα μαγικά του από το χώρο της σάλας...) με μια αυλή που γειτνιάζει απροσδόκητα (και ειδυλλιακά) με τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. (Ικτίνου 22, 2310223350)

 «Apallou»
«Apallou»

Salto espresso & wine bar
Μετά την τελευταία ανακαίνιση έγινε ακόμη πιο στιλάτο και άνετο. Νέος αέρας φύσηξε και στα κοκτέιλ, που εμπνέονται από διαφορετικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Apallou
Ένα πραγματικά all day σημείο συνάντησης, που μεταμορφώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δώστε βάση στο μενού των κοκτέιλ, το οποίο χωρίζεται στο hall of fame, με τα signature του μαγαζιού όπως το Zizi με βότκα, σιρόπι gingerbread και limoncello, και τα Αperitivi, όπως το Mexican Vero, που παντρεύει το mezcal με το Grand Marnier. (Θεμιστοκλέους 47, 2155014730)

Le Coq Tail Mix Bar
Εκτός κέντρου, στην Άνω Πόλη, συνδυάζει tailor-made cocktails και απαράμιλλη θέα. Ο Αντώνης και ο Παναγιώτης Βάτσος πήραν ένα παραδοσιακό καφενείο και το μεταμόρφωσαν σε εντυπωσιακό all day bar, όπου ο κατάλογος σε βοηθάει να φτιάξεις μόνος σου το ποτό που επιθυμείς.

Ξεχωριστά bites on the go

 «Choureal»
«Choureal»

Choureal
Μπορεί πλέον να τα απολαμβάνουμε και στην Αθήνα, όμως τα τραγανά λαχταριστά σουδάκια και προφιτερόλ του Choureal, βραβευμένα στα Best Restaurant Awards στο Λονδίνο ως «Best for Sweets 2018», έχουν άλλη χάρη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, , τα τραγανά λαχταριστά σουδάκια ετοιμάζονται ανά μία ώρα και μεταμορφώνονται σε ένα από τα καλύτερα προφιτερόλ που έχετε δοκιμάσει, αλλά και σε choux au caramel και λαχταριστά εκλέρ ημέρας.

Ble
Για εκείνες τις στιγμές που θέλεις να ξαποστάσεις με αλλιώτικα αρτοσκευάσματα κι εδέσματα to go, ο διάσημος φούρνος σε πολιορκεί με εκπληκτικό φαγητό take away και φευγάτα μελομακάρονα από δίκοκκο σιτάρι και παρθένο ελαιόλαδο με αφράλατο Μεσολογγίου και λεβάντα! (Αγ. Σοφίας 19, 2310231200 και Εγνατίας 138, 2310279060)