Οι πιο περίεργες γευστικές εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις στο Παρίσι 05/09/2019

Στη μυθική γαστρονομική σκηνή της πόλης υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες εμπειρίες, από εκείνες που θα διηγείστε ακόμη και όταν η γεύση τους θα έχει σβηστεί από τον ουρανίσκο σας.

Δείπνο στο σκοτάδι

Προτού καθίσετε στο «Dans Le Noir?» αφήνετε σ’ ένα ντουλάπι οτιδήποτε παράγει φως, από κινητό μέχρι ρολόι και αναπτήρα. Οι σερβιτόροι σας είναι οι ίδιοι τυφλοί και θα σας βοηθήσουν να γευτείτε το φαγητό σας με μοναδικό κριτήριο τον ουρανίσκο σας ενώ θα προσπαθείτε να παρατηρείτε τις ιδιαίτερες αντιδράσεις του εαυτού σας και των γύρω σας όταν απουσιάζει μια από τις πολυτιμότερες αισθήσεις.

Γεύμα σε μπανιέρα

Μπροστά ακριβώς στο Canal de l’Ourcq, το «Le Pavillon des Canaux» είναι ένα bistrot που μιμείται τη διαρρύθμιση ενός πολύχρωμου, ρετρό σπιτιού. Παραγγείλτε στο μπαρ του ισογείου, πάρτε το ειδικό κουδουνάκι που θα σας ειδοποιήσει όταν η παραγγελία σας είναι έτοιμη και πηγαίνετε να βρείτε το σημείο που σας εμπνέει: από τη μπανιέρα και την κουζίνα μέχρι την αυλή με την υπέροχη θέα στο κανάλι.

Το εστιατόριο που θα ξυπνήσει μέσα σας τον Κλουζώ

Αν έχετε παίξει Cluedo τότε θα μπείτε αμέσως στο πνεύμα του «Derrière» στο Marais. Μια είσοδος κρυμμένη στην εσωτερική αυλή του εστιατορίου «404», ένα μυστήριο για να λύσετε και ένα δείπνο μοντέρνας γαλλικής κουζίνας στο δωμάτιο του σπιτιού που θα επιλέξετε: στο σαλόνι δίπλα από το ping pong, στο boudoir, ή και στο υπνοδωμάτιο, καθισμένοι στο στρώμα ενός διπλού κρεβατιού. Το γιατί αποτελεί όαση για τους καπνιστές, είναι κάτι που θα διαπιστώσετε αφού ανοίξετε μια παλιά baroque ντουλάπα.

Πίτσα στο κανάλι

Όταν ο Jamie και η Marie άνοιξαν την πιτσαρία «Pink Flamingo» στο Canal Saint Martin δεν υπολόγισαν ότι οι πίτσες τους θα είναι τόσο γευστικές και η πιτσαρία τους τόσο μικρή. Το γκρέμισμα των τοίχων ήταν μονόδρομος. Στην περίπτωσή τους μεταφορικά. Στο Pink Flamingo παραγγέλνετε την πίτσα σας και φεύγετε μ’ ένα ροζ μπαλόνι. Βρίσκετε πού θέλετε να κάτσετε στις όχθες του καναλιού και σε λίγη ώρα, ο pizza boy καβάλα στο ροζ ποδηλατάκι του, εντοπίζει το μπαλόνι και σας παραδίδει την παραγγελία σας. Μην περιμένετε όμως να φάτε μια συνηθισμένη Margarita γιατί στο Pink Flamingo δημιουργούν τους πιο περίεργους συνδυασμούς, εντελώς ασυνήθιστους και εντελώς υπέροχους.

Salon japonais

Στο υπόγειο του εστιατορίου «Sola» (τι ειρωνεία!) τα παπούτσια απαγορεύονται. Στα Γιαπωνέζικα βέβαια, «Sola» σημαίνει ουρανός, ασχέτως αν τελικά θα φάτε στη γη. Οι σερβιτόροι θα σας εφοδιάσουν με κάλτσες για να δειπνήσετε καθισμένοι στα γόνατα πάνω σε μαξιλάρια, όπως ορίζει η ιαπωνική παράδοση, ενώ τα πιάτα είναι εμπνευσμένα από την Ιαπωνία με ένα γαλλικό twist. Τόσο ζεν που, σχεδόν, θα ξεχάσετε να πάρετε τα παπούτσια σας φεύγοντας.

Eco-brunch στον παλιό σταθμό

Μέσα σ’ έναν παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, με θέα στη γραμμή των τρένων, κοντά στη vintage αγορά του Saint-Ouen, το «πράσινο» εστιατόριο «La Recyclerie» υπηρετεί με ευφάνταστο τρόπο την επανάχρηση και την ανακύκλωση μέσα από το μενού και τα συχνά events του. Συναυλίες, αναγνώσεις, ανταλλαγές σπόρων, εργαστήρια που διδάσκουν DIY με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, μέχρι θέατρο, κηπουρική και μαγείρεμα. Ακόμη ένα πλεονέκτημα του, ότι όλα τα οργανικά απόβλητα ανακυκλώνονται και χρησιμοποιούνται για να ταΐσουν τα ζώα της φάρμας τους.

Δείπνο στο πιο παλιό εστιατόριο της Μονμάρτρης

Με το που ανοίξετε την πόρτα του «Le Bon Bock», το εισιτήριο για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο το έχετε στην τσέπη σας. Χτισμένο το 1879, μοιάζει σαν τίποτα να μην έχει αλλάξει από τότε που ο Picasso, ο Apollinaire, ακόμη και ο Toulouse Lautrec σύχναζαν εκεί μ’ ένα ποτήρι αψέντι στο χέρι. Ο χρόνος έχει παγώσει σ’ αυτό το θεατρικό σκηνικό με τοιχογραφίες Belle Epoque και ξύλινες επενδύσεις Art Deco, ενώ οι εντυπωσιακοί πολυέλαιοι φωτίζουν ακόμη τις παρτιτούρες στο πιάνο και το μεγάλο ρολόι του σταθμού. Η κουζίνα του φυσικά και είναι παραδοσιακή Γαλλική, η οποία μαζί με την προσεκτική επιλογή προϊόντων από ιδιώτες προμηθευτές, του χάρισε τη σφραγίδα «fait maison».

Πριβέ δείπνο μέσα σε ψυγείο

Ανοίξτε την πόρτα ενός ψυγείου και θα αντικρίσετε ένα γραφείο, μέσα στο οποίο βρίσκεται η Emilie και το μυστικό της τραπέζι φιλοξενούμενων, ονόματι «The Office». Στις παλιές αποθήκες ψυγείων του 13ου Διαμερίσματος, που στη δεκαετία του ́80 μετατράπηκαν σε ateliers καλλιτεχνών, -καθιστώντας τη γειτονιά της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας ένα μικρό Βερολίνο-, μεγάλωσε η Emilie. Εκεί συστεγάζεται το εστιατόριο με τη συντακτική ομάδα του περιοδικού Attitude Rugby, γι’ αυτό και στους τοίχους, πάνω από τα σκανδιναβικά έπιπλα, κρέμονται μεγάλα ασπρόμαυρα πόστερ από αγώνες. Για να δοκιμάσετε την (ανοιχτή) κουζίνα της Emilie θα πρέπει να κάνετε κράτηση, αφού είναι μόνο για privé καταστάσεις.

Γεύμα πάνω σε μια κούνια

Το να φάτε πάνω σε κούνια ή μέσα σ’ ένα μικρό ξυλόσπιτο στην καρδιά του Παρισιού, είναι η «τρελή» εμπειρία που προσφέρει το εστιατόριο «Sur un arbre perché» (σκαρφαλωμένο πάνω σ’ ένα δέντρο) στο 2ο Διαμέρισμα. Με το που μπείτε θα καταλάβετε πως εκεί όλα σχετίζονται με τα δέντρα και τη χαλάρωση. Μια ιδέα που θα βγάλει το παιδί από μέσα σας, ενώ απολαμβάνετε τα πιάτα σύγχρονης κουζίνας, βασισμένης σε φρέσκα προϊόντα. Και αν δεν χαλαρώσετε από την ατμόσφαιρα και την ελευθερία που προσφέρει η κούνια, μπορείτε να απολαύσετε ένα ωραίο μασάζ Shiatsu πριν από το γλυκό. Μην πάτε χωρίς κράτηση γιατί οι κούνιες θα είναι σίγουρα πιασμένες.

Από την Πωλίνα Παρασκευοπούλου