Τα έργα του Takis μαγνητίζουν την Tate Modern 29/07/2019

Η Tate Modern παρουσιάζει έργα του εμβληματικού γλύπτη Takis, στον τρίτο όροφο του κτηρίου της και σε συνεργασία με το MACBA της Βαρκελώνης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, εκθέτει 70 αντιπροσωπευτικά έργα απ' όλες τις περιόδους του καλλιτέχνη. Τα γλυπτά παραχωρήθηκαν από μεγάλα μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες, και χωρίζονται σε τρία μέρη («Magnetism and Metal», «Light and Darkness», «Sound and Silence»), ενώ συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό.

banner

Οι ενότητες μαγνητισμός και μέταλλα, φως και σκοτάδι, ήχος και ησυχία δεν είναι χρονολογικά χωρισμένες, αλλά είναι τα θέματα του δημιουργικού κόσμου του γλύπτη. Έτσι, διαφαίνεται η δημιουργικότητα του που συναντιέται με την επιστημονική κοινότητα σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Η έκθεση σε επιμέλεια Guy Brett και Michael Wellen φιλοξενεί έργα του καλλιτέχνη όπως τα γλυπτά-κεραίες που ονόμασε Σινιάλα (λεπτοί, εύκαμπτοι στύλοι με αντικείμενα ή ηλεκτρικά φώτα) μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

Ο Takis, κατά κόσμον Παναγιώτης Βασιλάκης, είναι ένας από τους πιο πρωτοποριακούς εικαστικούς του 20ου αιώνα. Γεννημένος το 1925 στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες που έχασαν την περιουσία τους στην καταστροφή της Σμύρνης, πέρασε δύσκολα εφηβικά χρόνια. Το 1952 μαζί με τον Μίνω Αργυράκη και τον Πάνο Ραϋμόνδο νοίκιασαν ένα μικρό στούντιο στην Ανάκασα. Έπειτα, δημιούργησε τους «Τέσσερις Στρατιώτες» και συμμετείχε σε διεθνή έκθεση τέχνης στους Δελφούς. Δύο χρόνια αργότερα, αναχώρησε για το Παρίσι, όπου άρχισε να κατασκευάζει γλυπτά από σίδερο, εμπνευσμένα από την ελληνική αλλά και την αιγυπτιακή μυθολογία και τέχνη.

banner

Θεωρώντας τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα «σύγχρονα ιερογλυφικά» άρχισε μέσα στα επόμενα χρόνια να εισάγει για τα καλά τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο έργο του. Μάλιστα, στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, πριν περπατήσει ο άνθρωπος στο Διάστημα, ο καλλιτέχνης πραγματοποίησε performance στην παριζιάνικη γκαλερί Iris Clert με τίτλο «Το αδύνατο: Ο άνθρωπος μέσα στο Διάστημα». Ο γλύπτης αποφάσισε να ασχοληθεί με τον μαγνητισμό και να τον αναζητήσει στις διάφορες υπαρκτές και ανύπαρκτες μορφές του, αφήνοντας τελικά το στίγμα του στην Ευρώπη, αφού οι εφευρέσεις του κέρδισαν τον θαυμασμό της avant garde σκηνής. Πράγματα όπως η τηλεόραση, το ράδιο, το τηλέφωνο, τα ηλεκτρικά φώτα αποτέλεσαν σημεία έμπνευσης, ενώ γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι Beatles, ο William S. Burroughs και ο Marcel Duchamp λάτρεψαν τα έργα του.

Tate Modern | Bankside, SE1 9TG, Λονδίνο | 3 Ιουλίου με 27 Οκτωβρίου | Καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. και μέχρι τις 10 μ.μ. την Παρασκευή και το Σάββατο | Eισιτήρια: £13 | Πληροφορίες / Κρατήσεις στο www.tate.org.uk.