Σε αυτό το πάρκο της Αφρικής ζεις τον «Βασιλιά των Λιονταριών» 27/07/2019

Το μέρος από όπου οι σχεδιαστές κινουμένων σχεδίων της ταινίας «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών» εμπνεύστηκαν τους διάσημους χαρακτήρες υπάρχει στην πραγματικότητα και συνδυάζει με ιδιαίτερο τρόπο την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Το Εθνικό Πάρκο Hell’s Gate βρίσκεται δεκατέσσερα χιλιόμετρα από τον αυτοκινητόδρομο Nairobi-Naivasha και μετά από δύο ώρες οδήγησης από το Nairobi -απολαμβάνοντας φυσικά το τοπίο της κοιλάδας Rift της Escarpment Road- θα φτάσετε εκεί.

banner

To Hell’s Gate εκτείνεται για περίπου 67 χιλιόμετρα στην Κοιλάδα του Μεγάλου Ρήγματος, που καλύπτει μεγάλο μέρος της αφρικανικής ηπείρου, από το Κέρας της Αφρικής μέχρι τη Μοζαμβίκη. Έτσι, το πάρκο αποτελεί έναν ιδιαίτερο προορισμό, που είναι γεμάτος από πέτρινους «πύργους», αλλά και μονοπάτια πεζοπορίας γύρω από το φαράγγι. Αν και στην πραγματικότητα δεν θα συναντήσετε στο πάρκο κανένα Σίμπα -λιοντάρι στα σουαχίλι- μπορείτε να συναντήσετε κάθε λογής φυτοφάγα ζώα να βόσκουν ήρεμα.

Ανακαλύψτε το πάρκο

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανακαλύψετε το πάρκο είναι με μια ποδηλατάδα, αφού όχι μόνο θα απολαύσετε τη σαβάνα, αλλά ίσως να περάσετε δίπλα και από ένα κοπάδι από ζέβρες ή καμηλοπαρδάλεις. Στην κύρια είσοδο του πάρκου, Elsa Gate, υπάρχουν προσχεδιασμένες διαδρομές των έξι χιλιομέτρων που μπορείτε να ακολουθήσετε, ενώ μπορείτε να βολτάρετε στον χωματόδρομο, νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ και αν είστε τυχεροί ίσως να δείτε οικογένειες αφρικανικών φακόχοιρων να διασχίζουν τον δρόμο ή κοπάδια γαζελών ανάμεσα στις ακακίες. Παράλληλα, το πάρκο αποδεικνύεται και ένα δημοφιλές σημείο για παρατήρηση πτηνών, με εκατοντάδες διαφορετικά είδη να βρίσκονται στην περιοχή.

banner

Άλλη μια must δραστηριότητα είναι το πικ νικ στην ειδικά διαμορφωμένη περιοχή του Ranger Station, όπου μπορείτε να φέρετε το δικό σας φαγητό, προσέχοντας όμως τους μπαμπουίνους και πίθηκους βέρβετ, που αγαπούν να κλέβουν το φαγητό των επισκεπτών. Οι λάτρεις της πεζοπορίας, μπορείτε από αυτό το σημείο να διασχίσετε το Ol Njorowa Gorge, που αν και το μονοπάτι είναι αρκετά δύσβατο και γεμάτο από ογκόλιθους και βραχάκια η εντυπωσιακή θέα αξίζει τον κόπο. Πριν φύγετε δείτε τους θερμοπίδακες, ένα είδος θερμών πηγών που περιοδικά «εκρήγνυνται» και εκτοξεύουν στήλες θερμού νερού, ικανές να βράσουν ένα αυγό.

Ιαματικά λουτρά στην Κένυα

Η Κένυα είναι η πρώτη αφρικανική χώρα που αξιοποίησε τη γεωθερμική ενέργεια, με την οποία τροφοδοτεί παραπάνω από τις μισές ενεργειακές της ανάγκες. Παρότι περιβαλλοντολόγοι και λάτρεις των σαφάρι ανησυχούν για την απειλή που έχει στην άγρια ​​φύση και τη φυσική ομορφιά η χρήση της, το πρόβλημα ηλεκτροδότησης είναι τεράστιο, αφού ο πληθυσμός της έχει διπλασιαστεί μέσα σε 25 χρόνια και πάνω από το 60% των κατοίκων ζει χωρίς ρεύμα.

Έτσι, αν ψάχνετε, μια ιδιαίτερη εμπειρία επισκεφτείτε το νεόκτιστο Olkaria Spa του πάρκου, που χρησιμοποιεί τη γεωθερμική ενέργεια και προσφέρεται για βουτιές σε νερά πλούσια σε ορυκτά. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σπα είναι πρωτοποριακό για την περιοχή, αφού το πάρκο Hell’s Gate είναι από τα πιο χαρακτηριστικά μέρη, όπου χρησιμοποιείται γεωθερμική ενέργεια.

Πού μπορείτε να μείνετε

Το Εθνικό Πάρκο Hell’s Gate έχει τρία camping τα Endachata, Naiburta και Oldubai, όπου μπορείτε να κοιμηθείτε έχοντας στο μυαλό σας ότι δεν θα λείπουν οι κραυγές των υαινών. Επιπλέον, υπάρχει και το Camp Carnelly, σε απόσταση 15 λεπτών από την είσοδο του πάρκου, όπου μπορείτε να στήσετε σκηνή στις όχθες της Λίμνης Naivasha, αλλά και το κοντινό Fisherman Camp, που προσφέρει παρόμοιες ανέσεις. Τέλος, δεν λείπουν και οι επιλογές σε Airbnb, οι οποίες είναι εδώ για να ικανοποιήσουν μεγάλες παρέες.

Δέσποινα Μπαράκη