Σπάνιες αρχαιότητες αποκαλύπτουν τα χνάρια του μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες 17/07/2019

Αν και τυπικά το τέλος του μυκηναϊκού πολιτισμού, του πρώτου δηλαδή μεγάλου ελληνικού πολιτισμού, τοποθετείται περίπου το 1200 π.Χ., όταν παρατηρείται αιφνίδια κάμψη της μυκηναϊκής ισχύος, καταστρέφονται οικισμοί στα κέντρα του και εξαφανίζεται η Γραμμική γραφή Β, ουσιαστικά ο συγκεκριμένος πολιτισμός βρήκε τη συνέχειά του σε νέα εδάφη. Αρκετά διαφοροποιημένος από την αρχική του μορφή, ο μυκηναϊκός πολιτισμός γνώρισε μια ύστερη περίοδο στα κέντρα των Κυκλάδων, όπως στη Φυλακωπή Μήλου, τη Γρόττα Νάξου, την Αγία Θέκλα Τήνου και τις Κουκουναριές Πάρου – κάτι που αναδεικνύει η έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή», η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Ιδρύματος ΠΙΟΠ, στον Πύργο της Τήνου, για τους μήνες της θερινής σεζόν.

Σε διοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, άγνωστες στο ευρύ κοινό αρχαιότητες παρουσιάζονται: περίπου εκατόν πενήντα αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής και κοσμηματοποιίας από διάφορα σημαντικά κέντρα του Αιγαίου –τη Νάξο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο κα– συγκεντρώνονται, αποκαλύπτοντας το «μυκηναϊκό προφίλ» των Κυκλάδων.

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν τα ευρήματα από το μυκηναϊκό θολωτό τάφο στην Αγία Θέκλα, στη βόρεια Τήνο, τα οποία ανοίγονται για πρώτη φορά στο κοινό. Πρόκειται για έναν από τους μόλις τρεις γνωστούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στις Κυκλάδες, τοποθετείται ανάμεσα στον 13ο και 12ο αι. π.Χ. και αποτελούσε τόπο ταφής ενός γένους «αριστοκρατών», τα υπολείμματα του οποίου αποκαλύφθηκαν τυχαία κατά τις εργασίες διάνοιξης δρόμου και ανασκάφηκαν από τον αείμνηστο τηνιακό αρχαιολόγο Γεώργιο Δεσπίνη, το 1979.

Η αφήγηση πλαισιώνεται από οπτικοακουστικές παραγωγές και συγκροτείται σε ενότητες μέσα από τις οποίες φωτίζονται βασικοί άξονες της ζωής των ανθρώπων της εποχής, όπως ο καθημερινός βίος, η λατρεία, τα ταφικά έθιμα, ο πόλεμος.

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Ιδρύματος ΠΙΟΠ (Πύργος της Τήνου) | Έως 14/10 | Δευτ., Τετ.-Κυρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ.

Άγγελος Κλάδης