Κοσμική, εναλλακτική ή ορεινή; Βρες τη Χαλκιδική που σου ταιριάζει 05/07/2019

 Λεπτή λευκή άμμος και εξωτικά νερά στην παραλία της Ουρανούπολης.
Λεπτή λευκή άμμος και εξωτικά νερά στην παραλία της Ουρανούπολης.

Η απλουστευτική αντιστοίχιση μεταξύ του τύπου επισκεπτών και των ποδιών της μακεδονίτικης χερσονήσου προβλέπει ότι οι κοσμικοί επιλέγουν την Κασσάνδρα και οι εναλλακτικοί τη Σιθωνία. Η ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων πολυτελείας στη Χαλκιδική τα τελευταία χρόνια έχει, ωστόσο, δημιουργήσει νέους πόλους ενδιαφέροντος, ενώ δυναμικά ανεβαίνει και ο θεματικός τουρισμός κυρίως στα ορεινά και στην προ του Άθω περιοχή.

Όσο όμως κι αν πολλαπλασιάζονται οι επιμέρους επιλογές, διαχρονική πρωταγωνίστρια παραμένει η θάλασσα. Πρόκειται για ένα από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα που διαθέτουν τόσο μεγάλο αριθμό παραλιών με εξωτικά χαρακτηριστικά και αυτό το αντιλαμβάνεσαι καθώς οδηγείς στους πευκόφυτους δρόμους της και συναντάς εξαιρετικές επιλογές για μπάνιο κάθε πέντε με δέκα χιλιόμετρα. Και όταν διακρίνεις στον ορίζοντα το χαρακτηριστικό σχήμα της κορυφής του όρους Άθως, τότε συνειδητοποιείς πόσο μικρές είναι οι αποστάσεις ανάμεσα στα τρία πόδια, πόσο ανθρώπινη η κλίμακα της γεωγραφίας και πόσο εύκολο να νιώσεις τη Χαλκιδική «δική σου».

  Τιρκουάζ νερά και λεία λευκά βράχια στις πολυφωτογραφημένες Καβουρότρυπες.
Τιρκουάζ νερά και λεία λευκά βράχια στις πολυφωτογραφημένες Καβουρότρυπες.

Η μπριόζικη Κασσάνδρα

Η χερσόνησος της Κασσάνδρας διαθέτει τη μεγαλύτερη ποικιλία όσον αφορά τη διασκέδαση και απευθύνεται τόσο σε νεανικό όσο και σε μεγαλύτερο κοινό. Το πάρτι ξεκινάει από τα φημισμένα beach bars της το απόγευμα και συνεχίζεται μέχρι το ξημέρωμα στα κλαμπ. Πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, βραβευμένα εστιατόρια μοντέρνας και παραδοσιακής κουζίνας και δύο δυνατά καλοκαιρινά φεστιβάλ προσελκύουν το δικό τους απαιτητικό κοινό.

Κάποιες από τις καλύτερες παραλίες της Χαλκιδικής είναι αυτές που συναντάμε από το Πολύχρονο μέχρι το Παλιούρι, ενώ η Άφυτος είναι αδιαμφισβήτητα ο γοητευτικότερος και καλύτερα διατηρημένος παραδοσιακός οικισμός. Χτισμένη σε απότομο ύψωμα πάνω από την ακτή, συνδυάζει ένα λαβύρινθο πέτρινων σπιτιών και καλντεριμιών με ένα αεράτο «μπαλκόνι» κρεμασμένο πάνω από τη θάλασσα. Στο εστιατόριο «Θέα Θάλασσα» –όνομα και πράγμα– θα δοκιμάσετε καλοφτιαγμένη θαλασσινή κουζίνα (2374091044), ενώ το κομψό café-bar «Νότος» ακριβώς δίπλα έχει την καλύτερη θέα.

Tα beach bars είναι προορισμός

Η ολοήμερη διασκέδαση στη θάλασσα έχει αναδειχτεί σε σήμα κατατεθέν του πρώτου ποδιού: από τη μία τα πάρτι με guest DJs, που ξεκινούν από το απόγευμα και φτάνουν μέχρι τα μεσάνυχτα, και από την άλλη μια κατηγορία premium lounge beach bars (οι κρατήσεις σε αυτά είναι απαραίτητες), που συγκεντρώνουν κυρίως ελληνικό κοινό. Σημειώστε το καλαίσθητο «Villas Seaside Lounge & Restaurant» στο Πολύχρονο, με μαύρες ομπρέλες και μεγάλες μαξιλάρες που μπαίνουν και στη θάλασσα αλλά και θαλασσινές γεύσεις, το κομψό και κοσμικό «Achinos Beach - 7 Seas» στη Χανιώτη, όπου βρίσκεται και το γνωστό εστιατόριο «7 Θάλασσες», με μοντέρνα κουζίνα θαλασσινών, και το high class «Umbrellas» στο Πευκοχώρι, που παρατάσσει τις εξακόσιες ξαπλώστρες του σε ένα κοσμοπολίτικο σκηνικό με lounge μουσική, εστιατόριο με έμφαση στα θαλασσινά και συχνά νυχτερινά live. Πιο casual, χαλαρά και μπιτάτα το «Elephant Beach Bar» και το beach bar «Cocus» στο λατρεμένο των φοιτητών Ποσείδι.

 Αfrican style χαλαρότητα στο «Elephant beach bar» στο Πευκοχώρι.
Αfrican style χαλαρότητα στο «Elephant beach bar» στο Πευκοχώρι.

Απομονωμένοι παράδεισοι

Η Σάνη βρίσκεται στη γαλήνια δυτική πλευρά της Κασσάνδρας, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με πράσινο που φτάνει μέχρι την αμμουδιά. Το «Sani Resort» (2374099500) είναι προορισμός από μόνο του, για διαμένοντες και μη. Ξεχωριστές εμπειρίες η δυνατότητα κατάδυσης στο ναυάγιο του πλοίου «Μυτιλήνη», το οποίο βούλιαξε το 1961, γεμάτο με μπουκάλια από κρασί που παραμένουν ανέπαφα, αλλά και η ξενάγηση στους εντυπωσιακούς υγρότοπους της περιοχής. Ετήσιο ραντεβού αποτελεί και το Sani Festival (4/7-17/8), με φόντο έναν γοητευτικό μεσαιωνικό πύργο. Σε επίπεδο γαστρονομίας, το μενού του fine dining εστιατορίου του «Sani Resort» «Water» (Χρυσός Σκούφος 2019) δημιούργησε φέτος ο βραβευμένος με τρία αστέρια Michelin Mauro Colagreco. Στην «Ντομάτα» (Χρυσός Σκούφος 2019) συναντάμε τον σεφ Χρύσανθο Καραμολέγκο, με προτάσεις μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, όπως οι εμβληματικοί μαρουλοντολμάδες με γαρίδες σε σάλτσα ζαφοράς και Dry Martini.

 Το Sani Festival είναι θεσμός.
Το Sani Festival είναι θεσμός.

Η φετινή συνεργασία του εστιατορίου «Asian» με τη διάσημη σεφ Thiou φέρνει στη Χαλκιδική τα αυθεντικά πιάτα που σερβίρονται στο ομώνυμο εστιατόριό της στο Παρίσι. Επιθυμώντας να έχουν και τα παιδιά την ευκαιρία να δοκιμάζουν γεύσεις απ’ όλο τον κόσμο, τέλος, το «Byblos Caviar» ανέθεσε το σχεδιασμό του νέου παιδικού μενού στην expert του είδους Annabel Karmel. Στο νότιο άκρο της Κασσάνδρας, η ήρεμη περιοχή γύρω από το Παλιούρι συνδυάζει το πεύκο με τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Η πεντάστερη άφιξη του πρώτου ποδιού, το «Tui Sensimar Blue Lagoon Palace», είναι το πρώτο Sensimar της Χαλκιδικής, έχει adults only προφίλ και βρίσκεται στις Καλύβες Πολύγυρου.

Τα φυσικά κάλλη της Σιθωνίας

Στη Σιθωνία το στοιχείο της φύσης κάνει ακόμη πιο αισθητή την παρουσία του, με την καταπράσινη αύρα του πεύκου να χαϊδεύει το τιρκουάζ της θάλασσας. Στα αμέτρητα χιλιόμετρα οργανωμένων και μη παραλιών συναντάς από απλά μέχρι πολυτελή beach bars και μπορείς να επιλέξεις αν προτιμάς να χαλαρώσεις σε ένα –σχεδόν ανέγγιχτο– φυσικό τοπίο ή σε ένα resort πολυτελείας. Και όταν πέφτει το βράδυ, χωριά όπως η Παλιά Νικήτη σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των πετρόχτιστων σπιτιών τους. Γαστρονομικό προορισμό στη Νικήτη αποτελεί το εστιατόριο «Squirrel» (2075899333, Χρυσός Σκούφος 2019), όπου ο Βασίλης Μουρατίδης δημιουργεί μια εκλεπτυσμένη και με γευστικό βάθος κουζίνα με γαλλικές επιρροές και βάση το ψάρι.

 «Grada Blue»: περιποιημένη θαλασσινή κουζίνα στη Νικήτη από το «αδερφάκι» του «Grada Nuevo».
«Grada Blue»: περιποιημένη θαλασσινή κουζίνα στη Νικήτη από το «αδερφάκι» του «Grada Nuevo».

Στο πολύ καλό «Γράδα Blue» (6932197065), το καλοκαιρινό «αδερφάκι» του «Grada Nuevo» της Θεσσαλονίκης, ο Απόστολος Ρήγας προτείνει κλασική ψαροφαγία αλλά και πιο δημιουργικές γεύσεις πάνω στην άμμο, με καλαίσθητη art de la table και ανεμπόδιστη θαλασσινή θέα. Επίσης στη Νικήτη, ο «Αρσανάς» (2375023787) σερβίρει ελληνική κουζίνα με έμφαση στο ψάρι, με θέα θάλασσα. Ξεκινώντας από τη Νικήτη και μέχρι την Τορώνη, προς την πλευρά του κόλπου της Κασσάνδρας, η μια υπέροχη παραλία διαδέχεται την άλλη. Η παραλία Καλόγρια έχει απέναντί της ένα μικρό νησάκι στο οποίο μπορείτε να φτάσετε κολυμπώντας, ενώ στο άκρο της βρίσκονται τα δημοφιλή «Isla Beach Bar» και «Mango Beach Bar».

Από την Ακτή Σπαθιές στην Ακτή Ελιάς, υπάρχει μια σειρά από ορμίσκους που περιμένουν τον… μοναχικό επισκέπτη τους, ενώ μέχρι τον Νέο Μαρμαρά η φύση διατηρεί τον πρώτο λόγο. Μερικά χιλιόμετρα πάνω από τον Μαρμαρά βρίσκεται και το παραδοσιακό χωριό του Παρθενώνα, με πετρόχτιστα σπίτια να ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα πλατάνια. Η μεγάλη αμμώδης παραλία της Τριστινίκας και το «ιστορικό» εναλλακτικό «Ethnik Beach Bar» σηματοδοτούν το πέρασμα προς την ακόμη πιο εξωτική και παρθένα ανατολική πλευρά της Σιθωνίας.

Η άγρια, ανατολική πλευρά

 To «Ekies» εγκαινιάζει φέτος 15 σουίτες
To «Ekies» εγκαινιάζει φέτος 15 σουίτες

Ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά τοπία της Χαλκιδικής είναι αυτό της Βουρβουρούς, με το πυκνό δάσος να φτάνει μέχρι την άμμο, τη ρηχή θάλασσα κι εννέα ακατοίκητα νησάκια ακριβώς απέναντι από τον οικισμό. Με βάρκα ή καΐκι μπορείτε να περάσετε για κολύμπι στα γαλαζοπράσινα νερά του Διάπορου. Το ατμοσφαιρικό «Ekies All Senses Resort» (2375091000) μόλις εγκαινίασε 15 σουίτες με διακοσμητικές πινελιές και λειτουργικά στοιχεία εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά μακεδονίτικα σπίτια, αποκλειστικά με φυσικά υλικά και floor-to-ceiling παράθυρα που ενισχύουν την αίσθηση της επαφής με τη φύση. Διαθέτει επίσης και αρωματικό βοτανόκηπο, που τροφοδοτεί τα βραβευμένα εστιατόρια του resort.

Το «Treehouse» (Χρυσός Σκούφος 2019) ανεβάζει τις 12 καρέκλες του σε ένα στιλάτο δεντρόσπιτο στα κλαδιά ενός μεγάλου πεύκου. Ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Παμπόρης συνθέτει ένα μενού με προσωπικότητα, σύγχρονη αισθητική και βαθιά νοστιμιά. Στο «Bubo» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας), ο ίδιος σεφ προτείνει μια σύγχρονη κουζίνα που εμπνέεται από την ελληνική παράδοση και δίνει έμφαση στις τοπικές σπεσιαλιτέ της Χαλκιδικής. Εξαιρετικό σκηνικό για ποτό αποτελούν τόσο το καινούργιο «Lagus Pool Bar» όσο και το διαχρονικό «Loligo Beach Bar».

 «Treehouse»: Χρυσοσκουφάτες γεύσεις στο στιλάτο δεντρόσπιτο του «Ekies Resort».
«Treehouse»: Χρυσοσκουφάτες γεύσεις στο στιλάτο δεντρόσπιτο του «Ekies Resort».

Από τη Βουρβουρού και κάτω ξεκινάει μια μεγάλη σειρά από πιο «άγριες» κι εντυπωσιακές παραλίες. Τα νερά είναι πιο βαθιά, το φρύδι του δρόμου ανεβαίνει σε υψόμετρο και για να φτάσεις στην παραλία ακολουθείς εύκολους χωμάτινους δρόμους με κάποια κατωφέρεια. Ξεχωρίζει το «Manassu Beach Bar» στην Ακτή Ονείρου: ολόλευκο, με ένα καλοβαλμένο camping στον ίδιο χώρο και κυριλάτες τροχοβίλες και μπανγκαλόους, όπως και χώρο για σκηνές πάνω στο κύμα. Ιστορικό εναλλακτικό beach bar της περιοχής είναι ο «Αρμενιστής» στην ομώνυμη παραλία. Μερικά χιλιόμετρα πιο νότια, τέλος, βρίσκονται οι πολλαπλοί κολπίσκοι της ονειρικής παραλίας Καβουρότρυπες. Εκεί τα τιρκουάζ νερά της θάλασσας έχουν σμιλέψει φανταστικά σχήματα στα λεία λευκά βράχια, ενώ η πλούσια βλάστηση παραμονεύει από την απέναντι πλευρά.

H «άλλη» Χαλκιδική

 Στο εντυπωσιακό «Kamares by Spondi» του «Eagles Resort» πρωταγωνιστούν οι δημιουργίες του διάσημου διάστερου σεφ Arnaud Bignon.
Στο εντυπωσιακό «Kamares by Spondi» του «Eagles Resort» πρωταγωνιστούν οι δημιουργίες του διάσημου διάστερου σεφ Arnaud Bignon.

Ο Περνώντας στην Ουρανούπολη και στο τρίτο πόδι, το πολυτελές «Eagles Palace» (2377440050) πάνω στη θάλασσα είναι ένας συναρπαστικός καλοκαιρινός μικρόκοσμος, που εξελίσσεται και σε γαστρονομικό προορισμό επιπέδου με τη σφραγίδα εγγύησης του Απόστολου Τραστέλη: από το fine dining «Kamares by Spondi» με τον διάστερο σεφ Arnaud Bignon και το θαλασσινό «Armyra» στο «Vinum» για wine & meat lovers και το ιταλικό «Eleonas by Fuga».

Πιο βόρεια, η περιοχή εξελίσσεται σε επίκεντρο εναλλακτικού τουρισμού. Ο Αριστοτελικός Περίπατος είναι μια γοητευτική διαδρομή 32,50 χλμ. κατά μήκος του Στρατονικού Όρους και ακολουθεί το μονοπάτι που συνδέει τα Αρχαία Στάγειρα με το Άλσος Αριστοτέλους, ένα θεματικό πάρκο με διαδραστικά όργανα, όπου βρίσκουν εφαρμογή φυσικά φαινόμενα στα οποία έχει αναφερθεί σε συγγράμματά του ο φιλόσοφος. Εκτός από τον κεντρικό περίπατο, υπάρχουν εκατοντάδες μικρές και μεγάλες σηματοδοτημένες περιπατητικές διαδρομές. Ξεχωρίζουν η διαδρομή του Αλέξη Ζορμπά, που έζησε εδώ δουλεύοντας στα ορυχεία, και η καταπράσινη διαδρομή από την παραλία της Κομίτσας μέχρι την Ουρανούπολη, κατά μήκος των συνόρων του Αγίου Όρους.

Με τα καραβάκια της Athos Sea Cruises μπορεί να δει κάποιος –έστω από μακριά– τις μονές της δυτικής όχθης να εναλλάσσονται με ένα άγριο κι εντυπωσιακό φυσικό τοπίο. Από τις δημοφιλέστερες κρουαζιέρες είναι αυτές που ξεκινούν από τον Όρμο της Παναγίας στη Σιθωνία και από την Ουρανούπολη, ενώ μερικές περιλαμβάνουν στάση για μπάνιο στα εξωτικά νερά των Δρένιων της Αμμουλιανής.

Γεύση αυθεντικής Χαλκιδικής

 Ο «Καλαματιανός» στον Σταυρό προτείνει σύγχρονη ελληνική κουζίνα με τοπικές αναφορές.
Ο «Καλαματιανός» στον Σταυρό προτείνει σύγχρονη ελληνική κουζίνα με τοπικές αναφορές.

Στον «Καλαματιανό» στον Σταυρό (2397061073, Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας), ο σεφ Χρήστος Γκρέμος παντρεύει τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα με την αγιορείτικη, αξιοποιώντας τις συνταγές του πατέρα Επιφάνιου. Γεύσεις αγιορείτικης αλλά και μοντέρνας κουζίνας προτείνει και ο «Κόκκινος» (Σταυρός, 2397061073) στην Ουρανούπολη, με πιάτα όπως το λεμονάτο φιλέτο από λαβράκι γαρνιρισμένο με φύκια και μπισκ από εσπεριδοειδή αλλά και το μοσχαρίσιο φιλέτο από τη Φάρμα Ζαγορίτη στον Πολύγυρο. Γαστρονομική στάση στη γραφική διώρυγα της Ποτίδαιας αποτελεί η κορυφαία ψαροταβέρνα «Μαρίνα» (2373041570, Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας). Ιδανική ώρα για να απολαύσετε ψάρι και θαλασσινά με θέα στα σκάφη που διασχίζουν τον ισθμό είναι το ηλιοβασίλεμα. Στην «Μπουκαδούρα» (2375051012, Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας), στην άκρη ενός βράχου πάνω από την παραλία της Ελιάς, η Γιώτα Κουφαδάκη σερβίρει καλομαγειρεμένα πιάτα παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.

 Μοντέρνες γεύσεις και αγιορείτικες επιρροές στο «Κόκκινος» στην Ουρανούπολη.
Μοντέρνες γεύσεις και αγιορείτικες επιρροές στο «Κόκκινος» στην Ουρανούπολη.

Πού να μείνετε

Sani Resort (Σάνη, 2374099500) Πολυτελές mega συγκρότημα με πέντε μονάδες διαφορετικού στιλ, μαρίνα και πολύ καλά εστιατόρια.
Ekies All Senses Resort (Βουρβουρού, 2375091000) Cool resort δίπλα στη θάλασσα, μέσα σε πευκοδάσος.
Danai Beach Resort & Villas (Νικήτη, 2075899333) Σαν βίλα στην ιταλική ριβιέρα, μέλος των Leading Hotels.
Miraggio Thermal Spa Resort (Παλιούρι, 2374440000) Μεγάλο και πολυτελές συγκρότημα πάνω στη θάλασσα.
Eagles Palace Resort & Spa (Ουρανούπολη, 2377031101) Πολυτελές συγκρότημα πάνω στη θάλασσα, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική κι εξαιρετικές βίλες.

 Μοντέρνα πολυτέλεια στις «Eagles Villas» του «Eagles Palace».
Μοντέρνα πολυτέλεια στις «Eagles Villas» του «Eagles Palace».

Porto Carras (Νέος Μαρμαράς, 2375077000) Πολυτελές συγκρότημα με δύο μονάδες διαφορετικού στιλ και υπέροχη παραλία.
Achtis (Άφυτος, 2374021030) Ρομαντικό μικρό ξενοδοχείο σε πράσινο περιβάλλον.
Afitis (Άφυτος, 2374091044) Κομψό boutique hotel στην παραλία.
Κappa Resort (Παλιούρι, 2374300713) Πολυτελές συγκρότημα με σουίτες και βίλες.
Αvaton Luxury Villas Resort (Νέα Ρόδα, 6932390252) Πολυτελείς βίλες σε καταπράσινους κήπους με εκπληκτική θέα.
Porto Valitsa (Παλιούρι, 2374092007) Πολυτελές ξενοδοχείο σε ρομαντική τοποθεσία.

Τοπικά must

 Η «Μαρίνα» αποτελεί απαραίτητη γαστρονομική στάση στη γραφική διώρυγα της Ποτίδαιας.
Η «Μαρίνα» αποτελεί απαραίτητη γαστρονομική στάση στη γραφική διώρυγα της Ποτίδαιας.

Μύδια Ολυμπιάδας
Η περιοχής της Ολυμπιάδας, στην ανατολική πλευρά του κορμού της Χαλκιδικής, είναι η πρώτη μυδοπαραγωγός περιοχή της χώρας. Τα μύδια της ξεχωρίζουν για τη γεύση, το μέγεθος, την καθαρότητα και τον τρόπο καλλιέργειάς τους. Αχνιστά ή σαγανάκι, είναι ένας από τους βασικούς ψαρομεζέδες που αξίζει να δοκιμάσετε σε εστιατόρια όπως ο «Καλαματιανός» στον Σταυρό, ο «Καπετάν Μανώλης» (2376051218) στην Ολυμπιάδα ή η «Μαρίνα» στην Ποτίδαια.

Αγριόχοιρος Χολομώντα
Οι καταπράσινες πλαγιές του δάσους του Χολομώντα αποτελούν βοσκοτόπι αγριόχοιρων, μοσχαριών και χοίρων, ενώ φιλοξενούν επίσης τη φάρμα μαύρου χοίρου της Γεωργίας και της Μαρίας Τσουκαλά. Το κρέας του σερβίρουν, μεταξύ άλλων, το εστιατόριο «Μπακατσιάνος» (2372022750) στην Αρναία, οι ταβέρνες «Αγία Βαρβάρα» (2372051284) στη Βαρβάρα, «Σώγαμπρος» (2371094466) στον Ταξιάρχη και η «Πλατεία της Ανθούλας» (2374053001) στην Κρυοπηγή.

Από την Ισαβέλλα Ζαμπετάκη