Γνωρίστε την Άνδρο μέσα από την τέχνη 21/06/2019

Όλο και περισσότερες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες και residencies παρατηρούμε στη νησιώτικη και όχι μόνο Ελλάδα καλώντας καλλιτέχνες να ζήσουν σε έναν τόπο και να δημιουργήσουν. Μια τέτοια πλατφόρμα φιλοξενίας ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών είναι το ΕΠΙΤΟΠΟΥ. Στη συνέχεια της φιλοξενίας τους στο νησί της Άνδρου οι καλεσμένοι δημιουργούν in situ εγκαταστάσεις στον δημόσιο χώρο προτείνoντας εναλλακτικούς χώρους εικαστικής παρέμβασης.

Στόχος, φέτος είναι να δημιουργηθεί από τους καλλιτέχνες μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του φυσικού και του βιομηχανικού περιβάλλοντος, θέτοντας ζητήματα της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής στον δημόσιο χώρο· του καλλιτέχνη-δημιουργού και του θεατή, ως αποδέκτη ενός έργου. Τα έργα βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή των Λειβαδιών και της Χώρας Άνδρου και θα παραμείνουν στον δημόσιο χώρο από την 1η Ιουλίου και για δύο μήνες.

Το ΕΠΙΤΟΠΟΥ ξεκίνησε το 2013 στο νησί με πρωτοβουλία ελλήνων και γάλλων καλλιτεχνών ως μια πειραματική πλατφόρμα συνεύρεσης και μέσα στα χρόνια εμπλουτίστηκε με συναντήσεις, προβολές, ξεναγήσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια. Κάθε χρόνο φιλοξενεί καλλιτέχνες και εστιάζει στη δημιουργία μιας σειράς εφήμερων έργων μεγάλης κλίμακας, από φυσικά υλικά, που βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον.

Πρόγραμμα Δράσεων

 Έργα του Mike Schertzer
Έργα του Mike Schertzer

2 εργαστήρια για παιδιά στην ύπαιθρο

Το ΕΠΙΤΟΠΟΥ καλεί τον καλλιτέχνη Tim Ward να οργανώσει για δεύτερη φορά ένα μουσικό εργαστήρι για παιδιά στην ύπαιθρο, διερευνώντας μαζί τους άγνωστους ήχους, ενώ με θέμα το Ακρωνύμιο οργανώνεται ένα ποιητικό εργαστήριο, βασισμένο σε μια ιδέα του καλλιτέχνη και ποιητή Mike Schertzer. Τα ποιήματα είναι αποτέλεσμα παιδιών τριών τάξεων του δημοτικού σχολείου Χώρας Άνδρου και η απαγγελία των ποιημάτων θα γίνει από τα ίδια τα παιδιά την ημέρα των εγκαινίων.

Συναντήσεις με το κοινό

Ποιητική βραδιά, την Τρίτη 2 Ιουλίου, στην ύπαιθρο και βραδιά περφόρμανς από τον καλλιτέχνη Tim Ward και απαγγελία / αυτοσχεδιασμός σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά, και αγγλικά) από τους Mike Schertzer και Matthieu Gounelle.
Διάρκεια: 1 ώρα, Λειβάδια

Διάλεξη του αστροφυσικού ειδικού στους μετεωρίτες Matthieu Gounelle, την Πέμπτη 4 Ιουλίου, με τίτλο: «Μετεωρίτες, από τον μύθο στην επιστήμη».
Διάρκεια: 1 ώρα, Σινέ Αυλή, Χώρα Άνδρου

Το ΕΠΙΤΟΠΟΥ έχει εγκαίνια, το βράδυ της 6ης Ιουλίου στο Παρκάκι Λειβάδια, με τα παιδιά να απαγγέλουν τα ποιήματα που δημιούργησαν κατά την διάρκεια του εργαστηρίου Ακρωνύμιο.

Την Κυριακή 7 Ιουλίου, το τελευταίο βράδυ της καλλιτεχνικής φιλοξενίας οι καλλιτέχνες καλούν σε δείπνο τους κατοίκους του νησιού στα Λειβάδια.

Με τη συμμετοχή των μουσικών του συλλόγου Άνδρου ΜΟΥΣΑ, πάνω σε μια ιδέα του Tim Ward, με τη συνεργασία της Αμαλίας Τηνιακού, μαέστρου της φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χαρά Κεράστα (Ελλάδα), Ελένη Κορδαλή (Ελλάδα), Γρηγόρης Παπαγρηγορίου (Ελλάδα), Χρήστος Παπασωτηρίου (Ελλάδα), Alexandra Roussopoulos (Γαλλία), Mike Schertzer (Καναδάς & Γαλλία), Tim Ward (Αγγλία & Ελλάδα).

Ειδικές Συμμετοχές: Matthieu Gounelle, αστροφυσικός (Γαλλία), Roula Matar-Perret, αρχιτέκτων, ιστορικός τέχνης (Γαλλία), Έφη Χαλυβοπούλου, καλλιτέχνης-ακαδημαϊκός

Λειβάδια, Άνδρος, Κυκλάδες | 1η Ιουλίου - 28 Αυγούστου | www.epitopou.com